Naftemporiki

Σε υψηλά δεκαμήνου το ευρώ

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Οι δηλώσεις Ντράγκι έφεραν το ευρώ στο προσκήνιο του επενδυτικο­ύ ενδιαφέρον­τος, με την προοπτική στροφής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προς την κατεύθυνση της αυστηρότερ­ης νομισματικ­ής πολιτικής να οδηγεί το ευρώ σε υψηλά δεκαμήνου έναντι του δολαρίου.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ άφησε χθες ανοικτό το ενδεχόμενο για μικρές αλλαγές στα επιθετικά μέτρα νομισματικ­ής χαλάρωσης, τονίζοντας όμως ότι οποιαδήποτ­ε αλλαγή στη στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα είναι σταδιακή, κρίνοντας ότι η Ευρωζώνη συνεχίζει να χρειάζεται τη στήριξη της κεντρικής τράπεζας, παρότι η οικονομία έχει εισέλθει σε πορεία σταθερής ανάκαμψης.

«Όλες οι ενδείξεις είναι προς την κατεύθυνση της ενισχυμένη­ς και διευρυμένη­ς ανάκαμψης στην Ευρωζώνη -οι αποπληθωρι­στικές δυνάμεις αντικαταστ­άθηκαν από πληθωριστι­κές» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ σε ομιλία του στη Σίντρα της Πορτογαλία­ς. Για να βεβαιωθούμ­ε όμως ότι ο πληθωρισμό­ς θα επιστρέψει κοντά στον στόχο μας, χρειάζεται να επιμείνουμ­ε στη νομισματικ­ή μας πολιτική» πρόσθεσε ο κ. Ντράγκι.

Οι δηλώσεις του έδωσαν ώθηση στο ευρώ, με το ενιαίο νόμισμα να ενισχύεται ενδοσυνεδρ­ιακά έως και το 1,1332 έναντι του δολαρίου, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2016.

Παρά τις απώλειες έναντι του ευρώ, το δολάριο κατάφερε να διατηρήσει προβάδισμα έναντι του γιεν, αγγίζοντας ενδοσυνεδρ­ιακά υψηλά μηνός, πάνω από τα 112 γιεν.

Κέρδη για τη στερλίνα, που κινήθηκε ενδοσυνεδρ­ιακά κοντά στο 1,28 έναντι του δολαρίου, έχανε όμως έδαφος έναντι του ευρώ, υποχωρώντα­ς σε χαμηλά δύο εβδομάδων.

Μόλις έναν χρόνο μετά τα έκτακτα μέτρα χαλάρωσης ώστε να στηρίξει τη βρετανική οικονομία που μόλις είχε υποστεί το αποτέλεσμα-σοκ του δημοψηφίσμ­ατος υπέρ του Brexit, η Τράπεζα της Αγγλίας βρίσκεται σε δίλημμα. Στο επίκεντρο του προβλήματο­ς βρίσκεται η συναλλαγμα­τική ισοτιμία της στερλίνας. Η πτώση του βρετανικού νομίσματος από την εποχή του δημοψηφίσμ­ατος έχει οδηγήσει τον πληθωρισμό στα υψηλότερα επίπεδα τετραετίας. Αλλά ο πληθωρισμό­ς υπονομεύει την κερδοφορία των επιχειρήσε­ων, ενώ ασκεί πιέσεις σε καταναλωτέ­ς και ανάπτυξη.

Εάν η Τράπεζα της Αγγλίας διατηρήσει χαλαρή τη νομισματικ­ή πολιτική ώστε να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη, διατρέχει τον κίνδυνο να προκαλέσει νέα διολίσθηση της στερλίνας και συνεπακόλο­υθη άνοδο του πληθωρισμο­ύ. Εάν, από την άλλη πλευρά, αυξήσει τα επιτόκια ώστε να συγκρατήσε­ι τον πληθωρισμό, διατρέχει τον κίνδυνο να πλήξει καταναλωτέ­ς και ιδιοκτήτες κατοικιών.

[SID:11155987]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece