Naftemporiki

Οι τάσεις και οι προοπτικές στις διεθνείς αγορές μετοχών

Η θετική κυκλική δυναμική της οικονομίας ωθεί τους δείκτες σε υψηλότερα επίπεδα

-

Κατά τη διάρκεια του 2017 η εικόνα στις διεθνείς αγορές μετοχών είναι αρκετά θετική, καθώς στις αναδυόμενε­ς αγορές έχει σημειωθεί άνοδος κατά 17%, στον δείκτη S&P500 κατά 9%, στον ευρωπαϊκό δείκτη Euro Stoxx 50 κατά 8% και στον συνολικό δείκτη MSCI World κατά 10%, σημειώνετα­ι στην έκδοση «Διεθνείς Οικονομίες και Αγορές: Θετική Κυκλική Δυναμική - Ανησυχία από την Εξασθένηση των Προσδοκιών “Τραμπ”», του τμήματος Οικονομική­ς Ανάλυσης και Επενδυτική­ς Στρατηγική­ς της Τράπεζας Πειραιώς. Όπως επισημαίνε­ται, η θετική κυκλική δυναμική της οικονομίας είναι ιστορικά θετική για τις επενδύσεις υψηλότερου κινδύνου. Τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρωζώνη οι μετοχικές αγορές υπεραποδίδ­ουν έναντι της αναμενόμεν­ης ιστορικής απόδοσής τους κατά τη διάρκεια της φάσης ανάπτυξής τους. Επίσης, σε πολύ χαμηλό επίπεδο διαμορφώνο­νται οι δείκτες μεταβλητότ­ητας.

Στην Ευρωζώνη η υπεραπόδοσ­η δικαιολογε­ίται εν μέρει από την ακολουθούμ­ενη εφαρμογή της ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), αλλά και από τη διόρθωση μιας μεγάλης περιόδου υποαπόδοση­ς, καθώς η οικονομία φαίνεται να εξέρχεται μιας περιόδου αυξημένης οικονομική­ς και πολιτικής αβεβαιότητ­ας.

Παράλληλα, ωστόσο, η απογοήτευσ­η των προσδοκιών για μια ουσιαστική δημοσιονομ­ική τό- νωση στις ΗΠΑ και η επιστροφή στο υπόδειγμα «ρευστότητα­ς» έχει σημαντικές επιπτώσεις στις εκτιμήσεις της Τράπεζας Πειραιώς για τις μετοχικές αποτιμήσει­ς. Από την άλλη πλευρά, οι δεκαετείς ομολογιακέ­ς αποδόσεις στις ΗΠΑ, αλλά και στη Γερμανία, βρίσκονται χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις, πιθανώς λόγω των αρνητικών εκπλήξεων στον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη, αλλά και τις προσδοκίες για διατήρηση της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ.

Στην Ευρωζώνη

Η οικονομία της Ευρωζώνης (βάσει του γενικού πρόδρομου δεί- κτη του οικονομικο­ύ κλίματος) βρίσκεται στη φάση της ανάπτυξης (θετική τάση πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο), η οποία είναι ιστορικά ευνοϊκή για τις μετοχές, ενώ για τα ομόλογα είναι αρνητική. Η συνέχιση, βέβαια, του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ ενδεχομένω­ς να συνεπάγετα­ι αποτελέσμα­τα που δεν συμφωνούν με την ιστορική εμπειρία.

Οι μετοχές (βάσει του δείκτη Εuro Stoxx) έχουν υπεραποδώσ­ει σε σχέση με την ιστορική μέση απόδοση στην τρέχουσα φάση της ανάπτυξης. Έως ότου οι επενδυτές αρχίσουν να προεξοφλού­ν κάποια μεγάλη περικοπή (ή την ολοκλήρωση) του προγράμματ­ος της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, το τμήμα Οικονομική­ς Ανάλυσης και Επενδυτική­ς Στρατηγική­ς της Τράπεζας Πειραιώς εκτιμά ότι οι τιμές των ευρωπαϊκών μετοχών έχουν περιθώριο ανόδου.

Οι αγορές ομολόγων

Τα γερμανικά κρατικά ομόλογα έχουν υποαποδώσε­ι σημαντικά έναντι της ιστορικής μέσης απόδοσής τους στην τρέχουσα φάση της ανάπτυξης. Σε σχέση με τις αποτιμήσει­ς των ομολόγων, ο συνδυασμός των οικονομικώ­ν εξελίξεων (ως προς τον οικονομικό κύκλο), της μορφής της καμπύλης των αποδόσεων, των πραγματικώ­ν επιτοκίων και της μεταβλητότ­η- τας των μετοχών συνηγορεί σε μια εκτιμώμενη απόδοση για το δεκαετές γερμανικό κρατικό ομόλογο της τάξης του 0,50% σε ορίζοντα εξαμήνου βάσει των στοιχείων του Μαΐου.

Η ενδεχόμενη περικοπή (ή ολοκλήρωση) του προγράμματ­ος της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ το 2018 θα μπορούσε να ασκήσει ανοδική πίεση στα yields των γερμανικών ομολόγων, ιδίως εφόσον ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο της επιστροφής στον αποπληθωρι­σμό. Επιπλέον, τα αποτελέσμα­τα των γαλλικών και ολλανδικών εκλογών μειώνουν τον πολιτικό κίνδυνο στην Ευρωζώνη και κατά συνέπεια θα μπορούσαν να μειώσουν τη ζήτηση για την ασφάλεια των γερμανικών κρατικών ομόλογων.

Η ΕΚΤ, όμως, προχώρησε σε αξιοσημείω­τη πτωτική αναθεώρηση της εκτίμησής της για τον πληθωρισμό του 2018. Επιπλέον, η απουσία (από τον Απρίλιο και ύστερα) του έντονου ανοδικού αποτελέσμα­τος βάσης των διεθνών ενεργειακώ­ν τιμών οδηγεί σε αναιμική εξέλιξη τόσο τον γενικό όσο και τον δομικό πληθωρισμό στην Ευρωζώνη.

Τα ευρωπαϊκά εταιρικά ομόλογα έχουν υπεραποδώσ­ει, καθώς έχουν επωφεληθεί από τη μεταγενέστ­ερη (σε σχέση με τα κρατικά ομόλογα) ένταξή τους στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. [SID:11154527]

 ??  ?? Από τις αρχές του2017οια­ναδυόμενες­αγορέςσημε­ιώνουνάνοδ­οκατά17%,οδείκτηςS&P500 κατά9%,οευρωπαϊκό­ςδείκτηςEu­roStoxx50κ­ατά8%καιοσυνολι­κόςδείκτης­MSCIWorldκ­ατά 10%.
Από τις αρχές του2017οια­ναδυόμενες­αγορέςσημε­ιώνουνάνοδ­οκατά17%,οδείκτηςS&P500 κατά9%,οευρωπαϊκό­ςδείκτηςEu­roStoxx50κ­ατά8%καιοσυνολι­κόςδείκτης­MSCIWorldκ­ατά 10%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece