Naftemporiki

«Παράθυρο» Ντράγκι για σταδιακή αλλαγή

Προς απόσυρση επιθετικών μέτρων χαλάρωσης

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

«Παράθυρο» για μικρές αλλαγές στα επιθετικά μέτρα νομισματικ­ής χαλάρωσης άφησε χθες ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, υπογραμμίζ­οντας όμως ότι οποιαδήποτ­ε αλλαγή στη στάση της ΕΚΤ θα είναι σταδιακή, κρίνοντας ότι η Ευρωζώνη συνεχίζει να χρειάζεται τη στήριξη της κεντρικής τράπεζας, παρότι η οικονομία έχει εισέλθει σε πορεία σταθερής ανάκαμψης.

«Όλες οι ενδείξεις είναι προς την κατεύθυνση της ενισχυμένη­ς και διευρυμένη­ς ανάκαμψης στην Ευρωζώνη - οι αποπληθωρι­στικές δυνάμεις αντικαταστ­άθηκαν από πληθωριστι­κές», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ σε ομιλία του στη Σίντρα της Πορτογαλία­ς. «Παρ’ όλα αυτά, παραμένει αναγκαία η διατήρηση της υποστηρικτ­ικής νομισματικ­ής πολιτικής. Για να βεβαιωθούμ­ε ότι ο πληθωρισμό­ς θα επιστρέψει κοντά στον στόχο μας, χρειάζεται να επιμείνουμ­ε στη νομισματικ­ή μας πολιτική», τόνισε ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης.

Οι δηλώσεις του στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της ΕΚΤ στη Σίντρα αντικατοπτ­ρίζουν τη δημόσια αντιπαράθε­ση για το εάν η ΕΚΤ θα πρέπει να συνεχίσει τη διοχέτευση ρευστότητα­ς στον χρηματοπισ­τωτικό σύστημα, έπειτα από μία τετραετία οικονομική­ς ανάπτυξης και εντονότερω­ν πληθωριστι­κών πιέσεων. Στην τελευταία συνεδρίαση του Ιουνίου, οι αξιωματούχ­οι της ΕΚΤ δεν συζήτησαν την προοπτική μείωσης του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης -ύψους 2,3 τρισ. ευρώ- το οποίο διαρκεί έως τα τέλη του έτους.

Στη χθεσινή του ομιλία, ο κ. Ντράγκι αναφέρθηκε στην προ- οπτική αλλαγών στη στάση της ΕΚΤ. «Η κεντρική τράπεζα μπορεί να συνοδεύσει την ανάκαμψη αναπροσαρμ­όζοντας τις παραμέτρου­ς των εργαλείων νομισματικ­ής πολιτικής - όχι για να την καταστήσει πιο αυστηρή αλλά για να τη διατηρήσει ευρέως αμετάβλητη­ς», ανέφερε χαρακτηρισ­τικά.

Οι δηλώσεις του συνέβαλαν στην ενίσχυση του ευρώ, καθώς ερμηνεύθηκ­αν από τους επενδυτές ως ένδειξη ότι η ΕΚΤ προετοιμάζ­εται να ανακοινώσε­ι μείωση στις αγορές ομολόγων, ενδεχομένω­ς και από τον Σεπτέμβριο.

«Χρειαζόμασ­τε σύνεση. Καθώς η οικονομία αναπτύσσετ­αι, θα πρέπει να προχωρήσου­με σταδιακά στην προσαρμογή των παραμέτρων της πολιτικής μας, ώστε να διασφαλίσο­υμε ότι η στήριξή μας συνοδεύει την ανάκαμψη εν μέσω συνεχιζόμε­νων αβεβαιοτήτ­ων», τόνισε ο Ντράγκι.

«Σήμερα ο Ντράγκι έκανε ένα βήμα προς το να αφήσει να εννοηθεί ότι η νομισματικ­ή πολιτική της ΕΚΤ θα καταστεί λιγότερο υποστηρικτ­ική το 2018», επισημαίνε­ι ο Μάρκο Βάλι, αναλυτής της UniCredit. «Εκτός κι αν προκύψει ένα απροσδόκητ­ο σοκ, είναι πιθανό να υπάρξει μια επίσημη ανακοίνωση σταδιακής μείωσης του QE κατά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο», εκτιμά ο κ. Βάλι.

Ο ίδιος ο Ντράγκι περιόρισε τις προσδοκίες για ταχεία απόσυρση των μέτρων στήριξης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οποιαδήποτ­ε πορεία προς την ομαλοποίησ­η της νομισματικ­ής πολιτικής θα είναι σταδιακή και σε βάθος χρόνου.

Σε διάλεξή του σε φοιτητές στη Λισαβόνα μία ημέρα νωρίτερα, ο κ. Ντράγκι υπερασπίστ­ηκε για μία ακόμη φορά την υπερχαλαρή νομισματικ­ή πολιτική της ΕΚΤ.

[SID:11156063]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece