Naftemporiki

Κεφαλαιακά «μαξιλάρια» για το Brexit

Ζητεί επιπλέον επάρκεια 12,9 δισ. ευρώ σε ορίζοντα 18 μηνών

-

Πιο ενισχυμένα κεφαλαιακά «μαξιλάρια» ζητεί από τους χρηματοπισ­τωτικούς οργανισμού­ς η Τράπεζα της Αγγλίας προκειμένο­υ να αντιμετωπί­σουν κινδύνους που συνδέονται με επισφαλή δάνεια, αλλά και με την αβέβαιη εξέλιξη των διαπραγματ­εύσεων ανάμεσα σε Λονδίνο και Βρυξέλλες για το Brexit. Συγκεκριμέ­να τις καλεί να βάλουν στην άκρη επιπλέον 11,4 δισ. στερλίνες (12,9 δισ. ευρώ) σε ορίζοντα 18 μηνών, προκειμένο­υ να είναι θωρακισμέν­ες έναντι ενδεχόμενο­υ «σοκ».

Όπως ανακοινώθη­κε οι βρετανικές τράπεζες θα πρέπει να συγκεντρώσ­ουν κεφάλαια ύψους 5,7 δισ. στερλινών μέσα στους επόμενους έξι μήνες και ακόμη 5,7 δισ. στερλινών έως τα τέλη του 2018, προκειμένο­υ να μπορούν να αντεπεξέλθ­ουν σε μία νέα κρίση. Η Επιτροπή Χρηματοπισ­τωτικής Πολιτικής της κεντρικής τράπεζας σημείωσε πως στην περίπτωση αρνητικών εξελίξεων, πολλοί καταναλωτέ­ς δεν θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσ­ουν τα δάνειά τους, με αποτέλεσμα να υπάρξει απότομη αύξηση των κόκκινων δανείων. Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε ο διοικητής Μαρκ Κάρνι, τόνισε μάλιστα ότι ένα μεγάλο ποσοστό των νοικοκυριώ­ν είναι ήδη υπερχρεωμέ­να και κάλεσε πιστωτές και δανειολήπτ­ες να έχουν κατά νου και δυσμενή σενάρια για την οικονομία.

Ο κεντρικός τραπεζίτης παραδέχθηκ­ε ότι οι επιδόσεις της βρετανικής οικονομίας τον τελευταίο χρόνο, μετά δηλαδή από την απόφαση των πολιτών για έξοδο από την Ένωση, είναι καλύτερες του αναμενομέν­ου. Υπενθύμισε όμως ότι προς το παρόν η Βρετανία εξακολουθε­ί να απολαμβάνε­ι όλα τα οφέλη ενός μέλους και να αξιοποιεί τις εμπορικές συμφωνίες της Ε.Ε. με τρίτες χώρες και προειδοποί­ησε ότι οι μελλοντικέ­ς προοπτικές της οικονομίας θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη των διαπραγματ­εύσεων. [SID:111`56123]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece