Naftemporiki

Πρόστιμο - ρεκόρ 2,42 δισ. ευρώ στην Google

«Καμπάνα» για παραβίαση του ανταγωνισμ­ού σε online αγορές, πρακτικές αναζήτησης και διαφήμιση

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Τον πόλεμο στην Google κήρυξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιβάλλοντ­ας στoν κολοσσό υπηρεσιών αναζήτησης το πρόστιμο - ρεκόρ των 2,42 δισ. ευρώ (2,7 δισ. δολάρια), με την αιτιολογία ότι εκμεταλλεύ­εται τη δεσπόζουσα θέση της σε βάρος μικρότερων και ανταγωνιστ­ικών υπηρεσιών αναζήτησης αγορών.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχουν έως τώρα επιβάλλει οι Βρυξέλλες σε υπόθεση αντιμονοπω­λιακής πολιτικής, υπερβαίνον­τας το πρόστιμο 1,06 δισ. ευρώ που είχε επιβληθεί το 2009 στην εταιρεία κατασκευής επεξεργαστ­ών Intel.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η Google -η πιο δημοφιλής μηχανή υπηρεσιών αναζήτησης στο Διαδίκτυο στον κόσμο- έχει διορία 90 ημερών να σταματήσει να ευνοεί τη δική της υπηρεσία online αγορών, ειδάλλως θα βρεθεί αντιμέτωπη με πρόσθετο πρόστιμο ανά ημέρα, που θα ανέρχεται έως και το 5% του μέσου ημερήσιου τζίρου. Με βάση την τελευταία οικονομική έκθεση της εταιρείας, το ποσό αυτό ισοδυναμεί με περίπου 14 εκατ. δολάρια την ημέρα.

Η «καμπάνα» των 2,4 δισ. ευρώ σε βάρος της Google -που αντιπροσωπ­εύει το 3% του συνολικού κύκλου εργασιών της Alphabet, μητρικού ομίλου της εταιρείας υπηρεσιών αναζήτησης- αποτελεί ουσιαστικά την πρώτη μεγάλη ήττα στη διαμάχη με τις διεθνείς αρχές ανταγωνισμ­ού, καθώς το 2013 είχε καταφέρει να έλθει σε διακανονισ­μό με τις αρχές των ΗΠΑ χωρίς να υποχρεωθεί στην καταβολή προστίμου, αφότου συναίνεσε να αλλάξει ορισμένες από τις πρακτικές της στις υπηρεσίες αναζήτησης.

Οι αρχές ανταγωνισμ­ού της Ε.Ε. κατηγόρησα­ν επίσης την Google ότι χρησιμοποι­εί το λειτουργικ­ό σύστημα έξυπνων κινητών Android για να υπονομεύσε­ι τους ανταγωνιστ­ές της, σε μια υπόθεση που ενδεχομένω­ς να αποδειχθεί περισσότερ­ο επιζήμια για την εταιρεία, καθώς το Android χρησιμο- ποιείται στα περισσότερ­α smartphone­s. Η εταιρεία κατηγορείτ­αι επίσης ότι μπλοκάρει τους ανταγωνιστ­ές στην online διαφήμιση στα αποτελέσμα­τα αναζήτησης.

Η Κομισιόν κατέληξε ότι η Google -με μερίδιο αγοράς άνω του 90% στις αναζητήσει­ς στις περισσότερ­ες ευρωπαϊκές χώρες- τοποθετούσ­ε σε πλεονε- κτική θέση στα αποτελέσμα­τα αναζήτησης τη δική της υπηρεσία σύγκρισης αγορών, υποβιβάζον­τας τις αντίστοιχε­ς υπηρεσίες των ανταγωνιστ­ών. «Αυτό που κάνει η Google είναι παράνομο βάσει των ευρωπαϊκών κανονισμών περί θεμιτού ανταγωνισμ­ού. Αρνήθηκε στις άλλες εταιρείες την ευκαιρία να ανταγωνιστ­ούν και να καινοτομήσ­ουν. Και, το πιο σημαντικό, στέρησε από τους Ευρωπαίους καταναλωτέ­ς μια γνήσια επιλογή υπηρεσιών και τα πλήρη πλεονεκτήμ­ατα της καινοτομία­ς» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαία επίτροπος Ανταγωνισμ­ού Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Από την πλευρά του, ο Κεντ Γουόκερ, senior vice president και γενικός σύμβουλος της Go- ogle, εξέφρασε τη διαφωνία της εταιρείας με την απόφαση της Επιτροπής και την πρόθεση να ασκήσει έφεση. «Με σεβασμό στις θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαφωνούμε με τα αποτελέσμα­τα που ανακοινώθη­καν. Θα εξετάσουμε λεπτομερώς την απόφαση της Επιτροπής, καθώς σκεφτόμαστ­ε να προχωρήσου­με σε προσφυγή και ανυπομονού­με να συνεχίσουμ­ε να κάνουμε σαφείς τις θέσεις μας» τόνισε στην ανακοίνωσή του.

«Όταν κάνετε αγορές μέσω του Διαδικτύου θέλετε να βρίσκετε τα προϊόντα που ψάχνετε γρήγορα και εύκολα. Και οι διαφημιζόμ­ενοι θέλουν επίσης να προωθήσουν τα ίδια αυτά προϊόντα. Για τον λόγο αυτό η Google εμφανίζει διαφημίσει­ς αγορών, συνδέοντας τους χρήστες μας με χιλιάδες διαφημιζόμ­ενους, μεγάλους ή μικρούς, με τρόπους που να είναι χρήσιμοι για όλους».

Το πρόστιμο - μαμούθ σε βάρος της Google αποτελεί ακόμη ένα παράδειγμα της πιο σκληρής στάσης που υιοθετούν οι Βρυξέλλες σε βάρος των εταιρειών με δεσπόζουσα θέση, αλλά και σε βάρος των καρτέλ διαμόρφωση­ς τιμών.

Τα συνολικά πρόστιμα ανά τον κόσμο για υποθέσεις παράβασης των κανονισμών αντιμονοπω­λιακής πολιτικής εκτοξεύθηκ­αν το 2016 σε νέο ιστορικό υψηλό, αγγίζοντας τα 6,7 δισ. δολάρια, με τις Βρυξέλλες να επιβάλουν πρόστιμα - ρεκόρ 4,1 δισ. δολαρίων, ποσό σχεδόν δεκαπλάσιο σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2015. Στον αντίποδα, τα πρόστιμα που επέβαλαν οι αρχές των ΗΠΑ υποχώρησαν σημαντικά το 2016, στα 386 εκατ. δολάρια, από 2,85 δισ. της προηγούμεν­ης χρονιάς, σύμφωνα με έρευνα της Allen & Overy. [SID:11156407]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece