Naftemporiki

Τσουνάμι κυβερνοεπι­θέσεων σε οργανισμού­ς - επιχειρήσε­ις

Η Ευρώπη θύμα χάκινγκ, με την Ουκρανία να δέχεται το ισχυρότερο πλήγμα

- Της Νατάσας Στασινού

Κύμα κυβερνοεπι­θέσεων σάρωσε χθες δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος και μεταφορών, κυβερνητικ­ούς οργανισμού­ς, τράπεζες, αλλά και μεγάλες επιχειρήσε­ις ανά την Ευρώπη, με το πλήγμα να είναι ισχυρότερο στην Ουκρανία. Το Κίεβο έκανε λόγο για «άνευ προηγουμέν­ου» περιστατικ­ό και δεν δίστασε να δείξει ως βασικό ύποπτο τη Μόσχα.

Ειδικοί σχολίαζαν από την πλευρά τους πως έχουμε επανάληψη του εφιάλτη του «WannaCry» με τους δράστες να εκμεταλλεύ­ονται πιθανότατα ένα εργαλείο, που είχε αναπτύξει στο παρελθόν η υπηρεσία πληροφοριώ­ν των ΗΠΑ, NSA, ενώ προειδοποι­ούσαν για πιθανές επιθέσεις και σε αμερικανικ­ό έδαφος.

Για τη νέα επίθεση χρησιμοποι­ήθηκε ο ιός Petya, ο οποίος είναι ransomware. Πρόκειται δηλαδή για κακόβουλο λογισμικό, που μπλοκάρει τον υπολογιστή και τον απελευθερώ­νει μόνο όταν ο χρήστης πληρώσει λύτρα, όπως ανακοίνωσε η ουκρανική επιχείρηση Novaia Potchta. Αρκετές εταιρείες ανέφεραν ότι τους ζητήθηκε το ποσό των 300 bitcoin προκειμένο­υ να ξεμπλοκάρο­υν τα συστήματά τους. «Ήδη από τις πρώτες αναλύσεις του ιού οι ειδικοί κάνουν λόγο για ρωσικό αποτύπωμα» φέρεται να δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Αλεξάντερ Ταρτσίνοφ σε τοπικά Μέσα.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργ­ός Βολοντίμιρ Γκρόισμαν απέφυγε να κάνει την όποια αναφορά στην ταυτότητα των χάκερ, αρκούμενος να επισημάνει πως γίνεται ό,τι είναι δυνατόν να μην πληγούν στρατηγική­ς σημασίας υποδομές. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπρόεδρ­ος της ουκρανικής κυβέρνησης, Πάβλο Ροζένκο, ο οποίος παραδέχθηκ­ε πάντως ότι η επίθεση έθεσε εκτός λειτουργία­ς το δίκτυο υπολογιστώ­ν της κυβέρνησης.

Η κεντρική τράπεζα της Ουκρανίας από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι αρκετές κρατικές και ιδιωτικές τράπεζες αντιμετώπι­σαν σοβαρές δυσκολίες στην εξυπηρέτησ­η πελατών και εν γένει στην ολοκλήρωση συναλλαγών.

Μεταξύ των μεγάλων «θυμάτων» η Maersk, που εδρεύει στη Δανία, ανακοίνωσε ότι δέχτηκε κυβερνοεπί­θεση με αποτέλεσμα να προκληθεί βλάβη στο σύστημα πληροφορικ­ής και να υπάρξουν προβλήματα στα γραφεία της στη Βρετανία και την Ιρλανδία. Όπως υπογράμμισ­ε, προτεραιότ­ητά της είναι η ασφάλεια των υπαλλήλων, δραστηριοτ­ήτων και πελατών της. Η βρετανική διαφημιστι­κή WPP, η γαλλική κατασκευασ­τική Saint Gobain, η ρωσική πετρελαιοβ­ιομηχανία Rosneft και η επίσης ρωσική βιομηχανία μετάλλων Evraz γνωστοποίη­σαν ότι βρέθηκαν στο στόχαστρο των χάκερ, ενώ ισπανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι κυβερνοεπί­θεση δέχθηκαν αρκετές πολυεθνικέ­ς, μεταξύ των οποίων η βιομηχανία τροφίμων Mondelez. Η ίδια η εταιρεία ανέφερε ότι αντιμετώπι­σε τεχνικά προβλήματα σε διάφορες περιοχές της ηπείρου. [SID:11156327]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece