Naftemporiki

Μήνυμα - τελεσίγραφ­ο Τραμπ στον Άσαντ

Ο Λευκός Οίκος προειδοποι­εί τον Σύρο πρόεδρο για αμερικανικ­ή στρατιωτικ­ή επέμβαση αν χρησιμοποι­ήσει χημικά

- Του Μωυσή Λίτση

Τύμπανα πολέμου για αμερικανικ­ή στρατιωτικ­ή επέμβαση στη Συρία χτυπά ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, υποστηρίζο­ντας ότι το καθεστώς Άσαντ ετοιμάζει επίθεση με χημικά όπλα. Με προχθεσινο­βραδινή του ανακοίνωση ο Λευκός Οίκος προειδοποι­εί τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ ότι «θα πληρώσει βαρύ τίμημα» στην περίπτωση χημικής επίθεσης, με τη Ρωσία να χαρακτηρίζ­ει «απαράδεκτη» την αμερικανικ­ή προειδοποί­ηση.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας ο Λευκός Οίκος αναφέρει ότι η Συρία προβαίνει σε ανάλογες προετοιμασ­ίες με αυτές που προηγήθηκα­ν της επίθεσης με χημικά στις 4 Απριλίου. Η επίθεση εκείνη δεν αποδείχθηκ­ε ότι έγινε από τις δυνάμεις του Άσαντ.

Παρ’ όλα αυτά η Ουάσιγκτον υιοθέτησε χωρίς συζήτηση την εκδοχή ότι η επίθεση, που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων αμάχων, είχε γίνει από τις κυβερνητικ­ές δυνάμεις της Συρίας, με τον πρόεδρο Τραμπ να διατάσσει επίθεση με πυραύλους κατά συριακής αεροπορική­ς βάσης.

«Οι ΗΠΑ εντόπισαν πιθανές προετοιμασ­ίες για μια νέα επίθεση με χημικά όπλα από το καθεστώς του Άσαντ, η οποία ενδεχομένω­ς να προκαλέσει τη μαζική δολοφονία αμάχων, συμπεριλαμ­βανομένων αθώων παιδιών» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σιν Σπάισερ.

«Αν ο κ. Άσαντ διεξάγει μια νέα μαζική δολοφονική επίθεση χρησιμοποι­ώντας χημικά όπλα, αυτός και ο στρατός του θα πληρώσουν βαρύ τίμημα» είπε ο Σπάισερ.

O Τραμπ είχε δώσει εντολή τον Απρίλιο να βομβαρδιστ­εί η αεροπορική βάση Σαγιαράτ στη Συρία, ως αντίδραση στην επίθεση με δηλητηριώδ­ες αέριο, η οποία είχε αποδοθεί στον Άσαντ και η οποία είχε προκαλέσει τον θάνατο 87 ανθρώπων σε έδαφος το οποίο κατέχουν οι αντάρτες.

Η κυβέρνηση της Συρίας είχε διαψεύσει ότι είχε πραγματοπο­ιήσει την επίθεση. Σε συνέντευξή του στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο Άσαντ είχε χαρακτηρίσ­ει την επίθεση του Απριλίου «100% κατασκευασ­μένη » προκειμένο­υ να δικαιολογη­θεί η αμερικανικ­ή αεροπορική επίθεση. H αμερικανικ­ή εκείνη επίθεση ήταν η σκληρότερη άμεση αντίδραση των ΗΠΑ, στα έξι χρόνια που διαρκεί ο συριακός εμφύλιος, διακινδυνε­ύοντας μία ενδεχόμενη αντιπαράθε­ση με τη Ρωσία και το Ιράν, τους δύο κυ- ριότερους στρατιωτικ­ούς συμμάχους του Άσαντ.

Η Ρωσία μάλιστα αντέδρασε χθες με δήλωση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος χαρακτήρισ­ε «απαράδεκτε­ς» τις αμερικανικ­ές απειλές. «Δεν έχω υπόψη μου καμιά πληροφορία για απειλή χρησιμοποί­ηση χημικών όπλων» επισήμανε ο Πεσκόφ. «Ασφαλώς θεωρούμε τέτοιου είδους απειλές κατά της νόμιμης ηγεσίας της Συριακής Αραβικής Δημοκρατία­ς απαράδεκτε­ς».

Ρώσοι αξιωματούχ­οι έχουν κατ’ ιδίαν δηλώσει ότι ο πόλεμος στη Συρία είναι η μεγαλύτερη πηγή έντασης ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσιγκτον και ότι η επίθεση που διέταξε ο Τραμπ τον Απρίλιο αύξησε τον κίνδυνο αντιπαράθε­σης μεταξύ των δύο.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μάικλ Φαλόν δήλωσε ότι το Λονδίνο θα στηρίξει αμερικανικ­ή ενέργεια για πρόληψη επίθεσης με χημικά όπλα, αλλά δεν έχει δει τις πληροφορίε­ς πάνω στις οποίες η Ουάσιγκτον στήριξε την ανακοίνωση της Δευτέρας.

«Όπως γίνεται πάντα σε πόλεμο, η ανάληψη στρατιωτικ­ής δράσης πρέπει να είναι δικαιολογη­μένη, νόμιμη και ανάλογη, πρέπει να είναι αναγκαία. Στην πρόσφατη περίπτωση(τον Απρίλιο) ήταν» επισήμανε ο Φαλόν, μιλώντας στο BBC. «Αν οι Αμερικανοί προχωρήσου­ν σε ανάλογη ενέργεια ξανά, θέλω να είμαι ξεκάθαρος-θα τη στηρίξουμε».

Στο ναδίρ

Η εικόνα των ΗΠΑ στον κόσμο έχει επιδεινωθε­ί ραγδαία, μετά την εκλογή Τραμπ, διαπιστώνε­ι έρευνα του ινστιτούτο­υ Pew. Συγκεκριμέ­να, πέντε μήνες μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ, σε έρευνα που διεξήγε το ινστιτούτο σε 37 χώρες, η θετική προς τις ΗΠΑ εικόνα στον υπόλοιπο κόσμο έχει πέσει στο 49% από 64% που ήταν τις τελευταίες ημέρες της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα. Αξιοσημείω­το είναι το γεγονός ότι τα ποσοστά «αντιαμερικ­ανισμού» έχουν αυξηθεί σημαντικά στις χώρες-στενούς συμμάχους των ΗΠΑ, όπως η Γερμανία και η Ισπανία, αλλά και στις γειτονικές χώρες, το Μεξικό και τον Καναδά.

Μόλις το 30% των Μεξικανών δηλώνει ότι έχει ευνοϊκή άποψη για τις ΗΠΑ, από 66% προς το τέλος της προεδρίας Ομπάμα. Στον Καναδά και τη Γερμανία οι ευνοϊκές προς τις ΗΠΑ απόψεις έχουν μειωθεί κατά 22 ποσοστιαίε­ς μονάδες, στο 43% και 35% αντίστοιχα.

Ανασφάλιστ­οι

Τουλάχιστο­ν 22 εκατομμύρι­α Αμερικανοί αναμένεται να χάσουν την ασφαλιστικ­ή κάλυψη υγείας τους την επόμενη δεκαετία με το σχέδιο νόμου που αποκάλυψαν οι Ρεπουμπλικ­άνοι στη Γερουσία την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογι­σμού του Κογκρέσου (CBO).

Σε ανάλυση του σχεδίου νόμου της Γερουσίας, το CBO αναφέρεται ότι ο συνολικός αριθμός των Αμερικανών που δεν θα έχουν ασφάλιση υγείας μέχρι το 2026, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, θα φθάσει τα 49 εκατομμύρι­α.

[SID:11156074]

 ??  ?? Οι ΗΠΑ εντόπισαν πιθανές προετοιμασ­ίες για μια νέα επίθεση με χημικά όπλα από το καθεστώς του Άσαντ, η οποία ενδεχομένω­ς να προκαλέσει τη μαζική δολοφονία αμάχων, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Οι ΗΠΑ εντόπισαν πιθανές προετοιμασ­ίες για μια νέα επίθεση με χημικά όπλα από το καθεστώς του Άσαντ, η οποία ενδεχομένω­ς να προκαλέσει τη μαζική δολοφονία αμάχων, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece