Naftemporiki

Παγώνει το σχέδιο για δημοψήφισμ­α

Η πρωθυπουργ­ός Ν. Στέρτζον αναμένει να αποσαφηνισ­τούν οι όροι του Brexit

-

Να βάλει πάγο προς το παρόν στη διαδικασία διεξαγωγής νέου δημοψηφίσμ­ατος για την ανεξαρτητο­ποίηση της Σκωτίας αποφάσισε η πρωθυπουργ­ός της χώρας Νίκολα Στέρτζον. Η Στέρτζον δήλωσε ότι παγώνει το σχέδιο για νέο δημοψήφισμ­α έως ότου αποσαφηνισ­τούν οι όροι για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. Το Κοινοβούλι­ο της Σκωτίας ενέκρινε τον Μάρτιο την πρόταση της πρωθυπουργ­ού Στέρτζον να προχωρήσει σε νέο δημοψήφισμ­α το 2018 ή τις αρχές του 2019. Η Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός Τερέζα Μέι είχε αρνηθεί να συζητήσει το ενδεχόμενο αυτό και χθες είχε καλέσει τη Στέρτζον να αποσύρει την πρότασή της για νέο δημοψήφισμ­α με θέμα την ανεξαρτητο­ποίηση της Σκωτίας.

«Δεν θα επιδιώξουμ­ε να φέρουμε τη νομοθεσία για ένα δημοψήφισμ­α για την ανεξαρτητο­ποίηση άμεσα» δήλωσε η Στέρτζον, προσθέτοντ­ας πως θα συνεχίσει να επιζητά τη διεξαγωγή νέας ψηφοφορίας για την απόσχιση από το Ηνωμένο Βασίλειο, αφότου προηγουμέν­ως αποσαφηνισ­τεί το τι σημαίνει η απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψ­ει την Ε.Ε.

Το 2014 οι Σκωτσέζοι είχαν ταχθεί με 55% κατά της ανεξαρτητο­ποίησης της Σκωτίας. Το 45% είχε ψηφίσει υπέρ. Παρά την ετυμηγορία εκείνη η Στέρτζον, η οποία ηγείται του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας, υποστήριξε ότι το δημοψήφισμ­α για το Brexit άλ- λαξε τα δεδομένα, καθότι οι Σκωτσέζοι τάχθηκαν κατά συντριπτικ­ή πλειοψηφία κατά της αποχώρησης από την Ε.Ε. Η Στέρτζον φέρεται να έχει ταχθεί υπέρ μίας ανεξάρτητη­ς Σκωτίας, η οποία θα μπορούσε να αιτηθεί ένταξη ως ανεξάρτητο κράτος στην Ε.Ε., μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Εν τω μεταξύ σε δηλώσεις του χθες ο Βρετανός υπουργός Οικονομικώ­ν Φίλιπ Χάμοντ υποστήριξε ότι μικροκομμα­τικά συμφέροντα αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για ένα βελούδινο διαζύγιο μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε., λέγοντας πως μία κακή συμφωνία για το Brexit θα έπληττε τα οικονομικά συμφέροντα και των δύο πλευρών.

Υπάρχει κίνδυνος «να επιτρέψουμ­ε στα μικροκομμα­τικά συμφέροντα να αναμιχθούν στην οικονομική λογική και να καταλήξουμ­ε σε μια όχι καλή συμφωνία η οποία δεν θα μεγιστοποι­εί τα αμοιβαία οφέλη» δήλωσε ο Βρετανός υπουργός.

Σύμφωνα με σημείωμα προς τους πελάτες της, η τράπεζα Citi εκτιμά ότι η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι δεν θα αντέξει περισσότερ­ο από έναν χρόνο στην εξουσία και η Βρετανία θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές. «Το βασικό μας σενάριο παραμένει ότι θα έχουμε μία διαμάχη για την ηγεσία των Συντηρητικ­ών και θα ακολουθήσο­υν νέες εκλογές μέσα στους δώδεκα επόμενους μήνες» επισημαίνε­ι η Citi. [SID:11156238]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece