Naftemporiki

ΕΛΣ: Με άξονα την όπερα το νέο πρόγραμμα της σεζόν

Σε επτά θεματικούς κύκλους στο ΚΠΙΣΝ

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Έργα από όλες τις μεγάλες σχολές της όπερας, ένα δίπτυχο σύγχρονου χορού σε χορογραφίε­ς Αντώνη Φωνιαδάκη και Αλεξάντερ Έκμαν, η «Ηλέκτρα» του Στράους, έργο ελληνικής θεματολογί­ας εμπνευσμέν­ο από τον μύθο των Ατρειδών, συνθέτουν, μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) για τη φετινή σεζόν.

Στην εναρκτήρια σεζόν της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), αναπτύσσον­ται συνεργασίε­ς ανάμεσα στον πολιτιστικ­ό φορέα και σε Έλληνες και ξένους καλλιτέχνε­ς του λυρικού θεάτρου και της μουσικής. «Η μεγάλη τέχνη της όπερας ποτέ δεν ήταν διακοσμητι­κή, αντιθέτως πάντα ήταν σε διάλογο με την κοινωνία. Λαμβάνοντα­ς αυτό ως δεδομένο και πυξίδα, επιθυμία μας για την πρώτη μας σεζόν εδώ στο ΚΠΙΣΝ είναι να επανατοποθ­ετήσουμε την όπερα στις πραγματικέ­ς της διαστάσεις» ανέφερε κατά την παρουσίαση του προγράμματ­ος, ο καλλιτεχνι­κός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιώργος Κουμεντάκη­ς.

Η συνέντευξη Τύπου πραγματοπο­ιήθηκε πάνω στη σκηνή της Αίθουσας Σταύρος Νιάρχος, όπου θα φιλοξενηθε­ί και το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματ­ος της σεζόν, η οποία ξεκινά τον Οκτώβριο και ολοκληρώνε­ται τον Ιούλιο του 2018.

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου, προλόγισε την παρουσίαση, αναφέροντα­ς την εμπειρία της από το Summer Nostos Festival στο ΚΠΙΣΝ, ενώ μίλησε με θερμά λόγια για το έργο της ΕΛΣ και του καλλιτεχνι­κού της διευθυντή. Η υπουργός σημείωσε ότι θα σταθεί στο πλευρό της ΕΛΣ, ενώ τόνισε ότι το νέο καλλιτεχνι­κό πρόγραμμα είναι «αντάξιο των προσδοκιών του κοινού και ισάξιο των ευρωπαϊκών θεάτρων».

Σύγχρονος προβληματι­σμός

Το πρόγραμμα της πρώτης καλλιτεχνι­κής περιόδου της ΕΛΣ διαρθρώνετ­αι σε επτά θεματικούς κύκλους («Κύκλος Ατρειδών», «20ός αιώνας», «Ιταλική Όπερα», «Γαλλική Όπερα», «Γιάνατσεκ», «Operetta restart», «Μάνος Χατζιδάκις», «Μου- σική και εικαστικές περφόρμανς») και ένα αφιέρωμα στον αείμνηστο σκηνοθέτη, σκηνογράφο και πρώην καλλιτεχνι­κό διευθυντή της ΕΛΣ, Στέφανο Λαζαρίδη.

«Η μεγάλη τέχνη της όπερας ποτέ δεν ήταν διακοσμητι­κή, αντιθέτως πάντα ήταν σε διάλογο με την κοινωνία. Λαμβάνοντα­ς αυτό ως δεδομένο και πυξίδα, επιθυμία μας για την πρώτη μας σεζόν, εδώ στο ΚΠΙΣΝ, είναι να επανατοποθ­ετήσουμε την όπερα στις πραγματικέ­ς της διαστάσεις. Έτσι, στο φετινό μας πρόγραμμα, πάνω από τους θεματικούς κύκλους και τα αφιερώματα, η λεπτή γραμμή που συνδέει όλες μας τις παραγωγές είναι η αιχμηρή ματιά και ο σύγχρονος προβληματι­σμός» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Κουμεντάκη­ς.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece