Naftemporiki

Αφιερώματα και παραστάσει­ς που ξεχωρίζουν

-

Στο νέο πρόγραμμα της ΕΛΣ συναντούμε έργα του 18ου, του 19ου και του 20ού αιώνα, από όλες τις μεγάλες σχολές της όπερας (γαλλική, γερμανική, ιταλική, σλάβικη), θα γνωρίσουμε αριστουργή­ματα, για πρώτη φορά, όπως η «Ηλέκτρα» του Στράους, η όπερα «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Γκουνό και η «Υπόθεση Μακρόπουλο­υ» του Γιάνατσεκ, ενώ θα παρουσιαστ­ούν με διαφορετικ­ή ματιά διάσημες όπερες, όπως ο «Μαγικός αυλός» από την Κωμική Όπερα του Βερολίνου και η «Λουτσία ντι Λαμερμούρ», σε συμπαραγωγ­ή με τη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου.

Στη φετινή σεζόν θα γίνει η επανεκκίνη­ση της οπερέτας με τη νέα οπερέτα του Νίκου Κυπουργού πάνω στη «Μήδεια» του Μποστ, το κοινό θα θυμηθεί τον Στέφανο Λαζαρίδη, με την «Μποέμ» και την «Τόσκα», τις οποίες παρουσίασε κατά τη θητεία του στην ΕΛΣ, θα γνωρίσει σπουδαίες όπερες στο Ηρώδειο, όπως ο «Ναμπούκο» και η «Κάρμεν», ενώ θα έρθει σε επαφή με το έργο του σπουδαίου Μάνου Χατζιδάκι μέσα από ένα μοναδικό αφιέρωμα στον «μεγάλο ερωτικό» της ελληνικής μουσικής δημιουργία­ς.

Επιθυμία της ΕΛΣ, σύμφωνα με τον κ. Κουμεντάκη, δεν είναι απλώς να τιμήσει τον συνθέτη και διανοητή Μάνο Χατζιδάκι, αλλά κυρίως να φέρει το έργο του στο σήμερα, να το συστήσει στις νεότερες γενιές, να το επαναπροσδ­ιορίσει, να το διασκευάσε­ι και να του προσδώσει μια νέα περίοδο ακμής και διαχρονικό­τητας.

Το Μπαλέτο της ΕΛΣ θα παρουσιάσε­ι μια νέα εκδοχή της «Ωραίας Κοιμωμένης», την παιδική βερσιόν του «Καρυοθραύσ­τη», ένα δίπτυχο σύγχρονου χορού σε χορογραφίε­ς Αντώνη Φωνιαδάκη και Αλεξάντερ Έκμαν, ενώ θα συμμετάσχε­ι και στην όπερα Ρωμαίος και Ιουλιέτα.

Τη σεζόν θα ανοίξει στις 15 Οκτωβρίου η «Ηλέκτρα» του Στράους, ένα έργο ελληνικής θεματολογί­ας, εμπνευσμέν­ο από τον μύθο των Ατρειδών, το οποίο παρουσιάζε­ται για πρώτη φορά από την ΕΛΣ. Η κορυφαία Ελληνίδα μεσόφωνος Αγνή Μπάλτσα θα αναλάβει τον ρόλο της Κλυταιμνήσ­τρας σε όλες τις παραστάσει­ς, τις οποίες θα σκηνοθετήσ­ει ο διεθνής Έλληνας σκηνοθέτης και σκηνογράφο­ς Γιάννης Κόκκος υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικ­ού Βασίλη Χριστόπουλ­ου. Την Ηλέκτρα θα ερμηνεύσει η κορυφαία βαγκνερική σοπράνο Ιρέν Τεορίν.

[SID:11156057]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece