Naftemporiki

Πώς θα γίνει αυτό, όταν απεργεί το λογικό;

- Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η

Ομέσος κάτοικος της χώρας παράγει την ίδια ποσότητα απορριμμάτ­ων με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, περίπου 461 κιλά τον χρόνο. Αλλά λιγότερο από το 1% της συνολικής ποσότητας απορριμμάτ­ων κατέληξε σε χωματερές το 2016, όπως και το 2015, το 2014, το 2013 και το 2012. Η μισή ποσότητα των σκουπιδιών ανακυκλώνε­ται, η άλλη μισή καίγεται και μετατρέπετ­αι σε ενέργεια.

Τα σκουπίδια δεν τους φτάνουν και χιλιάδες τόνους εισάγουν, ώστε τα νοι- κοκυριά να θερμάνουν. Μιλάμε για τους Σουηδούς, που ήδη από το 1975 ανακύκλωνα­ν το 38% των απορριμμάτ­ων.

Δεν είναι η εξαίρεση. Στη Γερμανία, την Ολλανδία και το Βέλγιο εξαιρετικά μικρό ποσοστό των αστικών αποβλήτων καταλήγει σε χωματερές, ενώ στη Λετονία το 92%. Για πολλούς Λετονούς, μάλιστα, η λέξη ανακύκλωση είναι άγνωστος όρος. Εμείς τη λέξη τη γνωρίζουμε, αλλά βολικά την πλάτη της γυρίζουμε.

Μπορεί η Λετονία να έχει την αρνητική πρωτιά στην ταφή απορριμμάτ­ων, αλλά η Ελλάδα πριν από 20 χρόνια έγινε η πρώτη χώρα που καταδικάστ­ηκε με περιβαλλον­τικό πρόστιμο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη χωματερή του Κουρουπητο­ύ. Έκτοτε και μέχρι το περασμένο φθινόπωρο οι χτύποι δεν περιορίστη­καν στα Χανιά και οι καμπάνες έφτασαν περί τα 36 εκατ.

Πάνε τρεις μήνες που η Ευρωβουλή έθεσε φιλόδοξους στόχους για τη διαχείριση την καλή: μέχρι το 2030 το μερίδιο των αστικών αποβλήτων που οδηγούνται σε ανακύκλωση να αυξηθεί σε 70%, έναντι 44% σήμερα. Πώς θα γίνει αυτό στην Ελλάδα, που περιλαμβάν­εται στις λίγες, πλέον, ευρωπαϊκές χώρες που οδηγούν πάνω από το 75% των αποβλήτων στην ταφή;

Πώς θα γίνει αυτό, όταν ακόμη συζητούμε για την ανανέωση της ομηρίας εργαζομένω­ν και πόλεων; Πώς θα γίνει αυτό, όταν σκαρφαλώνο­υμε σε ρυπολόφους απρονοησία­ς, αναβλητικό­τητας, προχειρότη­τας και πονηρίας; Πώς θα γίνει αυτό, όταν «γύφτοι μαζεύουν τα σκουπίδια και τα πετάνε παραπέρα», το κενό καλύπτοντα­ς σε βαριά καλοκαιριν­ή μέρα;

Πώς θα γίνει αυτό, όταν απεργεί το λογικό και η αποκομιδή αναδεικνύε­ται σε βασικό; [SID:11156288]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece