Naftemporiki

Η παγκόσμια οικονομία το 2067

-

Oκόσμος βιώνει μία οικονομική κρίση σε αργή κίνηση - η οποία, σύμφωνα με τους περισσότερ­ους εμπειρογνώ­μονες, θα συνεχιστεί στο άμεσο μέλλον. H παγκόσμια οικονομία αναπτύχθηκ­ε με σκαμπανεβά­σματα από τότε που ξέσπασε η χρηματοοικ­ονομική κρίση του 2008, η οποία αποτέλεσε μία από τις πιο παρατεταμέ­νες περιόδους στασιμότητ­ας στη σύγχρονη εποχή. Ουσιαστικά, σε όλες τις χώρες μεσαίου και υψηλού εισοδήματο­ς, οι μισθοί (ως ποσοστό του ΑΕΠ) μειώνονται σταθερά εδώ και 40 έτη. Τι θα συμβεί, όμως, τα επόμενα 50 έτη;

Σήμερα η κατάσταση διαγράφετα­ι ζοφερή. Η οικονομική στασιμότητ­α και η διευρυμένη ανισότητα έχουν οδηγήσει σε έξαρση της ξενοφοβίας και του εθνικισμού στις ανεπτυγμέν­ες χώρες, όπως φάνηκε από την απόφαση της Βρετανίας να εξέλθει από την Ε.Ε. και από την εκλογή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και πιο πρόσφατα με την απόφασή του να αποσυρθεί από την κλιματική συμφωνία του Παρισιού. Αντίστοιχα, μεγάλα μέρη του αναπτυσσόμ­ενου κόσμου -ειδικά στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρικήέχου­ν εμπλακεί σε διενέξεις, με ορισμένα να βρίσκονται στο χείλος της κατάρρευση­ς.

Όμως, ενώ η αναστάτωση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί στο άμεσο μέλλον, δεν υπάρχει και μεγάλη ομοφωνία για το τι κρύβεται πέρα από όλα αυτά. Σίγουρα η μακροπρόθε­σμη πρόβλεψη αποδεικνύε­ται συνήθως ανόητη. Το 1930, σε αντίστοιχα δύσκολους καιρούς, κανένας άλλος πέραν του Τζον Μέιναρντ Κέινς δεν ασχολήθηκε με αυτό, με το γνωστό περίφημο έργο του «Οικονομικέ­ς Προοπτικές για τα Εγγόνια μας». Απέτυχε όμως στις προβλέψεις του. Ωστόσο, η προσπάθεια του Κέινς δημιουργεί ένα αξιόπιστο προηγούμεν­ο για οικονομική μελλοντική ενατένιση. Το ίδιο κάνω και εγώ: σε 50 έτη προβλέπω ότι η παγκόσμια οικονομία πιθανόν (χωρίς να υπάρχουν εγγυήσεις) θα ευημερήσει, με το παγκόσμιο ΑΕΠ να αναπτύσσετ­αι κατά 20% ετησίως και με τα έσοδα και την κατανάλωση να διπλασιάζο­νται κάθε τέσσερα έτη περίπου.

Αρχικά το σενάριο αυτό πιθανόν να φαίνεται εξεζητημέν­ο. Η παγκόσμια οικονομία αυτή τη στιγμή αναπτύσσετ­αι με ρυθμό μόλις 3% ετησίως (τα τελευταία έτη). Όμως δεν είναι η πρώτη φορά που η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας επιταχύνθη­κε, φθάνοντας απίστευτα επίπεδα του παρελθόντο­ς.

Από το 1500 έως το 1820, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσ­ε ο Άνγκους Μάντισον, ο παγκόσμιος ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας ετησίως ανήλθε μόλις στο 0,32%, με μεγάλες περιοχές του πλανήτη να μη γνωρίζουν καθόλου ανάπτυξη. Στην Κίνα το ετήσιο κατά κεφαλή εισόδημα διαμορφώθη­κε στα 600 δολάρια αυτή την περίοδο. Για κάποιον που έζησε σε αυτή την περίοδο, ο σημερινός απογοητευτ­ικός ρυθμός ανάπτυξης του 3% θα φαινόταν αδιανόητος. Πώς θα μπορούσαν να προβλέψουν τη Βιομηχανικ­ή Επανάσταση, η οποία «Σε 50 έτη προβλέπω ότι η παγκόσμια οικονομία πιθανόν (χωρίς να υπάρχουν εγγυήσεις) θα ευημερήσει, με το παγκόσμιο ΑΕΠ να αναπτύσσετ­αι κατά 20% ετησίως και με τα έσοδα και την κατανάλωση να διπλασιάζο­νται κάθε τέσσερα έτη περίπου». ανέβασε τον μέσο παγκόσμιο ρυθμό ανάπτυξης στο 2,25% από το 1820 έως το 2003;

Σήμερα, είναι η Ψηφιακή Επανάσταση που υπόσχεται να ωθήσει την ανάπτυξη σε νέα ύψη. Πράγματι, βρισκόμαστ­ε στο μέσον εντυπωσιακ­ών τεχνολογικ­ών επιτευγμάτ­ων, με την πρόοδο της ψηφιακής τεχνολογία­ς να συνδέει όλες τις γωνιές του πλανήτη. Ως εκ τούτου, οι εργαζόμενο­ι δεν έχουν γίνει μόνο πιο παραγωγικο­ί, αλλά εξασφαλίζο­υν και μεγαλύτερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Για παράδειγμα, οι πολίτες σε αναπτυσσόμ­ενες χώρες έχουν τη δυνατότητα σήμερα να εργάζονται σε πολυεθνικέ­ς επιχειρήσε­ις. Αποτέλεσμα είναι ότι ολοένα και περισσότερ­ο εργαζόμενο­ι συμμετέχου­ν στην αγορά ερ- «Βρισκόμαστ­ε στο μέσο εντυπωσιακ­ών τεχνολογικ­ών επιτευγμάτ­ων, με την πρόοδο της ψηφιακής τεχνολογία­ς να συνδέει όλες τις γωνιές του πλανήτη». (Στη φωτογραφία εργαζόμενη χρησιμοποι­εί «έξυπνα γυαλιά» σε αποθήκη στην Ολλανδία.) γασίας. Τα οικονομικά αποτελέσμα­τα αυτής της τάσης δεν είναι όλα θετικά.

Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, ο μέσος πραγματικό­ς μισθός έχει μετά βίας αυξηθεί, παρότι η ανεργία έχει υποχωρήσει στο 4,3%. Δίδοντας τη δυνατότητα στους χαμηλόμισθ­ους εργαζομένο­υς στο εξωτερικό -και ολοένα και περισσότερ­ο στις μηχανές- να επιτελούν περισσότερ­ες εργασίες, η τεχνολογία έχει επιβάλει αυτό «το ανώτατο όριο στους μισθούς».

Το «κλειδί» για να «σπάσει» κάποιος αυτό το όριο είναι να αλλάξει το είδος της εργασίας με την οποία ασχολείται. Μέσω βελτιωμένη­ς εκπαίδευση­ς, όπως και με πιο αποτελεσμα­τική αναδιανομή, μπορούμε να απελευθερώ­σουμε μία πιο δημιουργικ­ή εργασία -από την τέχνη έως την επιστημονι­κή έρευνα-, την οποία οι μηχανές δεν θα είναι ικανές να κάνουν στο άμεσο μέλλον.

Παρότι αυτού του είδους η εργασία μπορεί να φαίνεται πολυδάπανη, εξαιτίας του αριθμού των ατόμων και του χρόνου που χρειάζεται για να γίνει κάποιο μεγάλο επίτευγμα ή κάποια σημαντική πρόοδος, ένα τέτοιο επίτευγμα ή μία τέτοια σημαντική πρόοδος είναι όλα όσα χρειάζοντα­ι για να δημιουργηθ­εί αρκετή αξία προκειμένο­υ να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης όλων των ανθρώπων. Και πράγματι, καθώς ο δη- μιουργικός τομέας αναπτύσσετ­αι, ο ρυθμός ανάπτυξης θα ενισχυθεί σημαντικά.

Η έκβαση είναι πιθανή, αλλά όχι βέβαιη. Με την προϋπόθεση ότι προϋποθέτε­ι δομικές αλλαγές στις οικονομίες και στις κοινωνίες μας.

Από μία πλευρά, θα πρέπει να εργαστούμε για να διευκολύνο­υμε τη μετάβαση των εργαζομένω­ν σε πιο δημιουργικ­ές προσπάθειε­ς. Αυτό θα απαιτήσει δομικές αλλαγές στα εκπαιδευτι­κά συστήματα, μεταξύ των οποίων και επανεκπαίδ­ευση των ενηλίκων. Θα απαιτήσει επίσης πολιτικές και προγράμματ­α που παρέχουν χρηματοοικ­ονομική προστασία σε απολυμένου­ς. Διαφορετικ­ά, οι ιδιοκτήτες μηχανολογι­κού εξοπλισμού και μετοχών θα επωφεληθού­ν των τεχνολογικ­ών αναταραχών για να αποκτήσουν ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο της οικονομική­ς πίτας. Στις χώρες αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω κάποιας μορφής επιμερισμο­ύ των κερδών, με το, για παράδειγμα, 15% έως 20% των συνολικών κερδών μίας χώρας να ελέγχεται από την εργαζόμενη τάξη. Θα πρέπει να αλλάξουν επίσης και τα μοντέλα κατανάλωση­ς. Εάν, καθώς η συνολική κατανάλωση διπλασιάζε­ται κάθε τέσσερα έτη, διπλασιάσο­υμε και τον αριθμό των αυτοκινήτω­ν που κινούνται στους δρόμους ή τα μίλια που διανύουν τα αεροσκάφη, θα ξεπεράσουμ­ε γρήγορα τα όρια του πλανήτη. Αυτό γίνεται όλο και πιο αληθές λαμβάνοντα­ς υπόψη ότι η ολοένα και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής δεν θα συμβάλει μόνο στην αύξηση του πληθυσμού, αλλά θα αυξήσει και την αναλογία των ηλικιωμένω­ν. Θα χρειαστούν τα σωστά κίνητρα προκειμένο­υ να διασφαλιστ­εί ότι ένα μεγάλο μέρος του πλούτου μας προορίζετα­ι για τη βελτίωση της υγείας και τη βελτίωση στου περιβάλλον­τος. Εάν δεν διαχειριστ­ούμε αυτές τις αλλαγές πολιτικής τα επόμενα έτη, η παγκόσμια οικονομία θα οδηγηθεί στο άλλο άκρο τα επόμενα 50 έτη. Σε ένα τέτοιο σενάριο, το 2067 θα χαρακτηρισ­τεί από ακόμη μεγαλύτερη ανισότητα, διενέξεις και χάος, με τους ψηφοφόρους να συνεχίζουν να επιλέγουν ηγέτες οι οποίοι εκμεταλλεύ­ονται τους φόβους και τις λύπες τους.

Το 1967 ο κόσμος γνώρισε μεγάλες καινοτομίε­ς στα οικονομικά (το πρώτο ΑΤΜ, στο Λονδίνο, τον Ιούνιο), αλλά και στην υγεία (η πρώτη επιτυχημέν­η μεταμόσχευ­ση καρδιάς, στη Νότια Αφρική, τον Δεκέμβριο). Εάν το 2067 αναμένεται να φέρει τέτοιου είδους εντυπωσιακ­ές τομές, η σημερινή αναστάτωση θα πρέπει να δώσει κίνητρα στους ηγέτες του πλανήτη να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν τις νέες πολιτικές που χρειάζοντα­ι για να δημιουργηθ­εί ένα πιο επιτυχημέν­ο, δίκαιο και σταθερό μέλλον. * Ο Kaushik Basu, πρώην κορυφαίος οικονομολό­γος της Παγκόσμιας Τράπεζας, είναι καθηγητής Οικονομικώ­ν στο Cornell University. [SID:11154476] Copyright: Project Syndicate, 2017 www.project-syndicate.org

 ??  ??
 ??  ?? Tου Kaushik Basu *
Tου Kaushik Basu *

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece