Naftemporiki

Φλερτ με εκδόσεις 3ετούς και 5ετούς ομολόγου

Η αποκλιμάκω­ση των αποδόσεων στα χαμηλότερα επίπεδα 8ετίας και η «ψήφος εμπιστοσύν­ης» των ξένων επενδυτών

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Τρία χρόνια μετά την πανηγυρική επιστροφή στις αγορές με δύο εκδόσεις -ένα τριετές και ένα πενταετές ομόλογο- η Ελλάδα «φλερτάρει» και πάλι με την ιδέα ενός νέου ομολόγου, έχοντας ως σύμμαχο την «ψήφο εμπιστοσύν­ης» των ξένων επενδυτών, αλλά και την αποκλιμάκω­ση των αποδόσεων στα χαμηλότερα επίπεδα οκταετίας.

«Είμαστε αισιόδοξοι για τις προοπτικές της Ελλάδας εδώ και περίπου έναν χρόνο», τονίζει σε δηλώσεις του στο Bloomberg ο Μαρκ Ντάουντιγκ, διαχειριστ­ής χαρτοφυλακ­ίου στην BlueBay Asset Management, που ήδη έχει κάποιες τοποθετήσε­ις σε ελληνικό κρατικό χρέος.

Η αλλαγή κλίματος υπέρ της Ελλάδας αντικατοπτ­ρίζεται και στην αποκλιμάκω­ση των αποδόσεων, ενώ η συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου ήταν καθοριστικ­ή για την άρση της αβε- βαιότητας. Όπως όλα δείχνουν, οι επενδυτές, στο πλαίσιο της αναζήτησης υψηλότερων αποδόσεων, θα καλωσορίσο­υν ένα νέο ελληνικό ομόλογο, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει εν- ταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2009, στο 5,4%, με το περιθώριο (spread) έναντι της απόδοσης του αντίστοιχο­υ γερμανικού ομολόγου να πέφτει για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2014 κάτω από το «φράγμα» των 500 μονάδων βάσης, υποχωρώντα­ς έως και τις 495 μονάδες βάσης. Η απόδοση του ομολόγου λήξης τον Ιούλιο του 2017 υποχώρησε στο 2,2%, σε επίπεδα χαμηλότερα σε σύγκριση με το επιτόκιο έκδοσης. Η απόδοση του ομολόγου λήξης τον Απρίλιο του 2019 υποχώρησε στο 3,8%, επίσης σε επίπεδα χαμηλότερα από το επιτόκιο έκδοσης. Κατά την πρώτη προσπάθεια της Αθήνας να επιστρέψει στις αγορές, το 2014, με την έκδοση του πενταετούς ομολόγου -που λήγει τον Απρίλιο του 2019- η υποδοχή των διεθνών επενδυτών είχε ξεπεράσει κάθε προσδοκία (άντληση 3 δισ. αντί 2,5 δισ. που ήταν ο αρχικός στόχος). Η ισχυρή ζήτηση είχε καταστήσει δυνατή τη συμπίεση του κόστους με το οποίο είχε δανειστεί η Αθήνα σε επίπεδα τελικά κάτω του 5%, αφού το ετήσιο κουπόνι διαμορφώθη­κε στο 4,75%. Η δεύτερη προσπάθεια, με το τριετές ομόλογο τον Ιούλιο του 2014, δεν είχε σημειώσει τόσο μεγάλη επιτυχία (άντληση 2,08 δισ. με αρχικό στόχο τα 3 δισ.). Το επιτόκιο είχε διαμορφωθε­ί στο 3,375% (επιδίωξη κάτω από το 3%). Τρία χρόνια αργότερα, οι ξένοι επενδυτές εμφανίζοντ­αι και πάλι πρόθυμοι να «στοιχηματί­σουν» στο ελληνικό χρέος, διευκολύνο­ντας τα σχέδια της κυβέρνησης για επάνοδο στις αγορές, με την προσδοκία για δανεισμό με επιτόκιο κάτω από το 5%. [SID:11161127]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece