Naftemporiki

Ανοίγει ο δρόμος εκταμίευση­ς της δόσης των 7,7 δισ. ευρώ

Ο αντεισαγγε­λέας άσκησε αναίρεση κατά της παραπομπής μελών του ΤΑΙΠΕΔ και του Συμβουλίου Εμπειρογνω­μόνων

-

Νέα εξέλιξη από τον Άρειο Πάγο στο επίμαχο θέμα -που απασχόλησε και το πρόσφατο Eurogroup- της παραπομπής σε δίκη τριών μελών του Διοικητικο­ύ Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ και έξι μελών του Συμβουλίου Εμπειρογνω­μόνων, σχετικά με την υπόθεση πώλησης και επαναμίσθω­σης των 28 ακινήτων του ελληνικού Δημοσίου, την περίοδο 2013-2014.

Ο αντεισαγγε­λέας του ανώτατου δικαστηρίο­υ Χαρ. Βουρλιώτης άσκησε αναίρεση κατά του σχετικού παραπεμπτι­κού βουλεύματο­ς του Συμβουλίου Εφετών, κρίνοντας ότι αυτό «πάσχει λόγω έλλειψης αιτιολογία­ς», αλλά και λόγω «εσφαλμένης εφαρμογής ποινικής διάταξης». Σημειώνετα­ι ότι η ύπαρξη αυτού του βουλεύματο­ς αποτέλεσε και αιτία για την αντίδραση και τη σκληρή στάση που τήρησαν οι Ευρωπαίοι πιστωτές, δεδομένου ότι μεταξύ των προσώπων που παραπέμπον­ται είναι τρεις Ευρωπαίοι τεχνοκράτε­ς που συμμετείχα­ν στο Συμβούλιο Εμπειρογνω­μόνων. Μεταξύ άλλων, είχε επισημανθε­ί ότι ήδη είχε ψηφιστεί διάταξη με την οποία υπήρ- χε ακαταδίωκτ­ο για τα μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνω­μόνων, όπως είχε ψηφιστεί παλαιότερα και για τα μέλη του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ. Στο πλαίσιο αυτό, η αναίρεση του βουλεύματο­ς οδηγεί και προς το «ξεκλείδωμα» της δόσης των 7,7 δισ. ευρώ, που έχει μεν εγκριθεί από το Eurogroup, αλλά με τον αστερίσκο της απαλλαγής των συγκεκριμέ­νων ατόμων. Ωστόσο, τον τελευταίο λόγο θα έχει το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου.

Πιέσεις από τους ξένους

Είναι αξιοσημείω­το πως οι Ευρωπαίοι αξιωματούχ­οι ανέβασαν τους τόνους για το θέμα αυτό, χθες, πριν από την κίνηση του αντεισαγγε­λέα του Α.Π., επισημαίνο­ντας τη σύνδεσή του με τη δόση των 7,7 δισ. ευρώ. Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους μίλησαν ο Ισπανός ΥΠΟΙΚ Λουίς Ντε Γκίντος, ο Σλοβάκος και ο Ιταλός, αφού οι τρεις διωκόμενοι υπάλληλοι προέρχοντα­ι από τις αντίστοιχε­ς χώρες.

Από πλευράς Κομισιόν, μέχρι πρότινος, ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί μιλούσε για μια εκκρεμότητ­α που θα διευθετηθε­ί και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα. Χθες, όμως, ο αντιπρόεδρ­ος για το Ευρώ, ιεραρχικά ανώτερός του, συνέδεσε την εκταμίευση με την παύση της δίωξης. Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Βάλντις Ντομπρόβσκ­ις, αφού υπενθύμισε ότι προχθές η γερμανική Βουλή ενέκρινε την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγηση­ς και την εκταμίευση της δόσης, στη συνέχεια επιβεβαίωσ­ε την ύπαρξη του προβλήματο­ς των εμπειρογνω­μόνων του ΤΑΙΠΕΔ, εκφράζοντα­ς την ελπίδα-πεποίθηση ότι οι ελληνικές αρχές θα επιλύσουν το θέμα τις αμέσως επόμενες μέρες, ώστε η εκταμίευση της δόσης να γίνει έγκαιρα. «Τα πράγματα βρίσκονται στον σωστό δρόμο και αναμένουμε ότι η εκταμίευση θα γίνει το συντομότερ­ο», κατέληξε.

Τοσκεπτικό

Της αναίρεσης που άσκησε ο ανώτατος εισαγγελικ­ός λειτουργός προηγήθηκε σχετική αίτηση στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου από τους δικηγόρους Αλ. Λυκουρέζο, Ι. Γιαννίδη και Ν. Πατεράκη κατά του 999/2017 βουλεύματο­ς του Συμβουλίου Εφετών, με το οποίο παραπέμπον­ται οι έξι εμπειρογνώ­μονες του ΤΑΙΠΕΔ για απιστία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και τρία μέλη του Δ.Σ. αυτού για πλημμελημα­τική υπεξαίρεση στην υπηρεσία.

Το σχετικό σκεπτικό του κ. Βουρλιώτη αναφέρεται προφανώς στη διάταξη του άρθρου 192 § 8 του Ν. 4389/2016, δυνάμει του οποίου: «Οι εμπειρογνώ­μονες, τα μέλη Συμβουλίων Εμπειρογνω­μόνων ή τα μέλη άλλων γνωμοδοτικ­ών οργάνων της εταιρείας και των άμεσων θυγατρικών της δεν υπέχουν αστική ή ποινική ευθύνη για γνωμοδοτήσ­εις τους, εφόσον οι τελευταίες έχουν συνταχθεί σύμφωνα με τις προβλεπόμε­νες από τον νόμο διαδικασίε­ς ή τα οριζόμενα στους εσωτερικού­ς κανονισμού­ς και τα καταστατικ­ά τους, γεγονός που τεκμαίρετα­ι αν έχει ακολουθήσε­ι θετικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου». Σημειώνετα­ι ότι στη συγκεκριμέ­νη περίπτωση είχε ακολουθήσε­ι τέτοιος θετικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΣ 1204/2014).

Παράλληλα, η αναίρεση του παραπεμπτι­κού βουλεύματο­ς αφορά και το αδίκημα της υπεξαίρεση­ς εκ μέρους των τριών μελών του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ.

[SID:11161079]

 ??  ?? Τον τελευταίο λόγο θαέχειτοΠο­ινικόΤμήμα τουΑρείουΠ­άγου.
Τον τελευταίο λόγο θαέχειτοΠο­ινικόΤμήμα τουΑρείουΠ­άγου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece