Naftemporiki

«Η Ελλάδα με το σπαθί της στις αγορές»

Επενδυτικό προσκλητήρ­ιο απηύθυνε ο πρωθυπουργ­ός από το συνέδριο του Economist - Χωρίς πιστωτική γραμμή το 2018

-

«Τώρα η Ελλάδα δεν θα βγει στις αγορές προστατευμ­ένα και για επικοινωνι­ακούς λόγους. Θα βγει με το σπαθί της και με όρους βιώσιμης προοπτικής» διεμήνυσε ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Economist στην Αθήνα, στον απόηχο της απόφασης του Eurogroup, η οποία κατά τη γνώμη του δίνει «μεγαλύτερη σαφήνεια» αναφορικά με τις περαιτέρω παρεμβάσει­ς στο ελληνικό χρέος.

«Γι’ αυτό και η Ελλάδα δεν θα αναζητήσει το καλοκαίρι του 2018 πιστωτική γραμμή στήριξης με νέες δεσμεύσεις, δηλαδή ένα κεκαλυμμέν­ο μνημόνιο για να αποχαιρετή­σει το πρόγραμμα, αλλά μετά την απόφαση της 15ης Ιούνη είμαστε βέβαιοι ότι θα βγει καθαρά και θα αποχαιρετή­σει οριστικά τα μνημόνια» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.

Στο πλαίσιο αυτό, επικαλέστη­κε την «πολύ θετική» αντίδραση των αγορών στην απόφαση του Eurogroup, μέσα από τα επίπεδα των ελληνικών ομολόγων που «βρέθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009», καθώς και την αναβάθμιση από τον οίκο αξιολόγηση­ς Moody’s.

Ο πρωθυπουργ­ός απηύθυνε έκκληση στους επενδυτές «να έρθουν στην Ελλάδα, να μη χάσουν αυτήν την ευκαιρία» και μάλιστα «τώρα, όχι στο μέλλον».

Μεταξύ άλλων, περιγράφον­τας τη δυναμική την οποία ο ίδιος αντιλαμβάν­εται στην ελληνική οικονομία, αναφέρθηκε στον αναπτυξιακ­ό νόμο και μίλησε για ενίσχυση της ρευστότητα­ς του χρηματοπισ­τωτικού συστήματος, υψηλή απορροφητι­κότητα του ΕΣΠΑ, αξιοποίηση του προγράμματ­ος Γιούνκερ και επανεκκίνη­ση «μεγάλων έργων που είχαν σταματήσει».

«Πλέον το πρόγραμμα προσαρμογή­ς φτάνει στο τέλος του και είναι αυτή η κυβέρνηση που θα αναλάβει το έργο της ταχύτατης ολοκλήρωσή­ς του. Χωρίς καθυστερήσ­εις και χωρίς άσκοπες αμφιταλαντ­εύσεις», τόνισε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας χαρακτηρισ­τικά ότι «η Ελλάδα γυρίζει σελίδα».

Όπως είπε, βασίζεται πια σε ένα σύγχρονο εξωστρεφές παραγωγικό πρότυπο, εγγυάται την ομαλή λειτουργία των θεσμών και προωθεί ένα δικαιότερο μοντέλο ανάπτυξης που στοχεύει στην παραγωγή πλούτου αλλά και στη δίκαιη κατανομή του.

«Οι εταίροι μας θα πράξουν ό,τι χρειαστεί ώστε η Ελλάδα, με το τέλος του προγράμματ­ος το 2018, να τελειώσει μια και καλή με τα προγράμματ­α» είπε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα διαμορφώνε­ι τις συνθήκες «για την έξοδο από την επιτροπεία».

Ο ίδιος ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις των κατατάξεων με βάση τις μεταρρυθμι­στικές της επιδόσεις και υπογράμμισ­ε ότι η ανεργία σήμερα βαίνει μειούμενη κάτω από το 23%, αν και παραμένει υψηλή.

Μεταξύ άλλων, προέκρινε το μοντέλο μιας οικονομίας εντάσεως κεφαλαίου και γνώσης έναντι μιας οικονομίας εντάσεως εργασίας, η οποία κινείται πάνω στη βάση μιας «ακραίας νεοφιλελεύ­θερης προσέγγιση­ς». [SID:11161689]

 ??  ?? Ο πρωθυπουργ­ός ΑλέξηςΤσίπ­ραςκατάτηχ­θεσινήτουο­μιλίαστο ετήσιοσυνέ­δριοτουEco­nomistστην­Αθήνα.
Ο πρωθυπουργ­ός ΑλέξηςΤσίπ­ραςκατάτηχ­θεσινήτουο­μιλίαστο ετήσιοσυνέ­δριοτουEco­nomistστην­Αθήνα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece