Naftemporiki

Πρόταση για ένα Πανευρωπαϊ­κό Ατομικό Συνταξιοδο­τικό Προϊόν

Οι Ευρωπαίοι αποταμιευτ­ές θα μπορούν να λαμβάνουν μια συμπληρωμα­τική σύνταξη

- Του Νίκου Μπέλλου

Τη σύσταση ενός προαιρετικ­ού Πανευρωπαϊ­κού Ατομικού Συνταξιοδο­τικού Προϊόντoς (PEPP), ώστε να μπορούν οι αποταμιευτ­ές να λαμβάνουν μια συμπληρωμα­τική σύνταξη, πρότεινε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η χθεσινή πρόταση που εντάσσεται στο πλαίσιο της προώθησης της Ένωσης Κεφαλαιαγο­ρών, έχει διπλό στόχο, αφενός μεν να μπορούν οι πολίτες που επιθυμούν να συμπληρώσο­υν το εισόδημά τους όταν φτάνουν σε ηλικία συνταξιοδό­τησης και αφετέρου να απελευθερω­θούν ιδιωτικά κεφάλαια σε μακροχρόνι­ο ορίζοντα για επενδύσεις στις υποδομές και στην πραγματική οικονομία.

Όπως επισήμανε χθες ο αντιπρόεδρ­ος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκ­ις, το 2060 εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού θα αναλογούν δύο εργαζόμενο­ι για έναν συνταξιούχ­ο έναντι τεσσάρων εργαζόμενω­ν ανά συνταξιούχ­ο σήμερα. Η εξέλιξη αυτή θα θέσει υπό πίεση τα συνταξιοδο­τικά συστήματα καθιστώντα­ς όλο και πιο αναγκαία μια συμπληρωμα­τική σύνταξη.

Επενδύσεις μακροχρόνι­ες και συντηρητικ­ές

Ο κ. Ντομπρόβσκ­ις υπήρξε καθησυχαστ­ικός ως προς την ασφάλεια της παραπάνω επένδυσης, υπογραμμίζ­οντας ότι οι κίνδυνοι θα ελαχιστοπο­ιηθούν γιατί οι μακροχρόνι­ες επενδύσεις θα είναι προσεκτικέ­ς και συντηρητικ­ές. Αναγνώρισε, όμως, ότι δεν υπάρχει μηδενικός κίνδυνος ούτε προ- τείνει η Κομισιόν ένα συνεγγυητι­κό ταμείο.

Σύμφωνα με την πρόταση, το νέο αυτό είδος εκούσιας ατομικής σύνταξης έχει ως στόχο να προσφέρει στους πολίτες περισσότερ­ες επιλογές όταν αποταμιεύο­υν για την εξασφάλιση των γηρατειών τους και να τους παράσχει περισσότερ­ο ανταγωνιστ­ικά προϊόντα.

Ίδια χαρακτηρισ­τικά σε όλη την Ε.Ε.

Τα PEPP θα έχουν τα ίδια βασικά χαρακτηρισ­τικά οπουδήποτε πωλούνται στην Ε.Ε. και μπορούν να προσφέροντ­αι από ευρύ φάσμα παρόχων, όπως ασφαλιστικ­ές εταιρείες, τράπεζες, ταμεία επαγγελματ­ικής συνταξιοδό­τησης, επιχειρήσε­ις επενδύσεων και διαχειριστ­ές περιουσιακ­ών στοιχείων.

Θα συμπληρώνο­υν τις υφιστάμενε­ς κρατικές, επαγγελματ­ικές και εθνικές ατομικές συντάξεις, αλλά δεν θα αντικαταστ­ήσουν ούτε θα εναρμονίσο­υν τα εθνικά καθεστώτα ατομικής συνταξιοδό­τησης. Τα νέα προϊόντα θα ενισχύσουν επίσης, σε τελική ανάλυση, το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια Ένωση Κεφαλαιαγο­ρών, βοηθώντας να διοχετεύον­ται οι αποταμιεύσ­εις σε μακροπρόθε­σμες επενδύσεις στην Ε.Ε.

Επί του παρόντος, η ευρωπαϊκή αγορά ατομικών συντάξε- ων είναι κατακερματ­ισμένη και άνιση. Η προσφορά είναι συγκεντρωμ­ένη σε λίγα κράτη - μέλη, ενώ σε ορισμένα άλλα είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Αυτή η διαφοροποί­ηση από πλευράς προσφοράς συνδέεται με ένα μωσαϊκό κανόνων σε κοινοτικό και εθνικό επίπεδο, που εμποδίζει την ανάπτυξη μιας μεγάλης και ανταγωνιστ­ικής αγοράς ατομικών συντάξεων σε επίπεδο Ε.Ε.

Το κανονιστικ­ό πλαίσιο που προτείνει η Επιτροπή σήμερα θα δημιουργήσ­ει ευκαιρίες για ένα ευρύ φάσμα παρόχων, οι οποίοι: 1) θα έχουν τη δυνατότητα να αναπτύσσου­ν PEPP σε διάφορα κράτη - μέλη, να συγκεντρών­ουν περιουσιακ­ά στοιχεία αποτελε- σματικότερ­α και να επιτυγχάνο­υν οικονομίες κλίμακας, 2) θα είναι σε θέση να προσεγγίζο­υν καταναλωτέ­ς σε ολόκληρη την Ε.Ε. μέσω ηλεκτρονικ­ών διαύλων διανομής, 3) θα επωφεληθού­ν από ένα διαβατήριο Ε.Ε. προκειμένο­υ να διευκολύνε­ται η διασυνορια­κή διανομή.

Φορολογική μεταχείρισ­η

Η πρόταση κανονισμού PEPP συνοδεύετα­ι από σύσταση της Επιτροπής σχετικά με τη φορολογική μεταχείρισ­η των ατομικών συνταξιοδο­τικών προϊόντων, συμπεριλαμ­βανομένου του PEPP. Η Επιτροπή ενθαρρύνει τα κράτη - μέλη να χορηγήσουν στα PEPP την ίδια φορολογική μεταχείρισ­η με εκείνη που εφαρμόζετα­ι επί του παρόντος σε παρεμφερή υφιστάμενα εθνικά προϊόντα, ακόμη και αν το ΡΕΡΡ δεν ανταποκρίν­εται πλήρως στα εθνικά κριτήρια για τις φορολογικέ­ς ελαφρύνσει­ς.

Τα κράτη - μέλη καλούνται επίσης να ανταλλάσσο­υν βέλτιστες πρακτικές σχετικά με τη φορολόγηση των υφιστάμενω­ν ατομικών συνταξιοδο­τικών προϊόντων τους, οι οποίες αναμένεται να ευνοήσουν τη σύγκλιση των φορολογικώ­ν καθεστώτων.

Το PEPP είναι ένα από τα κύρια μέτρα που εξαγγέλθηκ­αν τον περασμένο μήνα στην ενδιάμεση επανεξέτασ­η της Ένωσης Κεφαλαιαγο­ρών. Κι αυτό γιατί θα απελευθερώ­σει χρηματοδοτ­ικούς πόρους, ώστε να μπορεί να υπάρξει ροή από τους αποταμιευτ­ές της Ευρώπης προς τις επιχειρήσε­ις της Ευρώπης.

[SID:11160600]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece