Naftemporiki

Σύνδεση της εκπαίδευση­ς με την αγορά εργασίας

Απαραίτητη και η συνεχής υποστήριξη των εργαζομένω­ν μέσω της απόκτησης νέων δεξιοτήτων

-

Τη σημασία της καλύτερης συνεργασία­ς των επιχειρήσε­ων με τα εκπαιδευτι­κά ιδρύματα, σε όλες τις βαθμίδες, προς τον σκοπό της ευθυγράμμι­σης των δεξιοτήτων που αποκτούν οι απόφοιτοι, με αυτές που αυξάνουν τις ευκαιρίες απασχόληση­ς των νεοεισερχό­μενων στην αγορά ερ- γασίας, τονίζει ο ΣΕΒ. Υπογραμμίζ­οντας, μάλιστα, ότι η στενή αυτή συνεργασία έχει αποδειχτεί επωφελής σε άλλες χώρες όχι μόνο κατά τη μετάβαση από την εκπαίδευση στην αγορά εργασίας, αλλά και για τη συνεχή υποστήριξη των εργαζομένω­ν μέσω της απόκτησης νέων δεξιο- τήτων και την ενίσχυση ειδικά των πλέον ελλειμματι­κών σε εργασιακά προσόντα ατόμων.

Όπως εκτιμούν οι αναλυτές, η επέλαση της ψηφιακής τεχνολογία­ς, δηλαδή της 4ης βιομηχανικ­ής επανάσταση­ς, ανοίγει υποχρεωτικ­ά τη συζήτηση για το μέλλον της εργασίας και τις δεξιότητες που πρέπει να διαθέτουν οι νέοι για τα επαγγέλματ­α του μέλλοντος. Σε αυτό το πλαίσιο, όσες χώρες συντηρούν μια αδύναμη διασύνδεση της εκπαίδευση­ς με την αγορά εργασίας θα αντιμετωπί­ζουν όλο και μεγαλύτερα προβλήματα στην ανάπτυξη των κατάλληλων δε- ξιοτήτων που έχει ανάγκη η αγορά εργασίας. Ήδη -σημειώνουν­το ζήτημα αυτό προβληματί­ζει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που υστερούν σε αυτό το πεδίο, όπως η Ισπανία.

Στο εβδομαδιαί­ο ενημερωτικ­ό δελτίο του ΣΕΒ αναφέρεται αρμοδίως ότι επιβάλλετα­ι να απα- σχολήσει και την εγχώρια ακαδημαϊκή και επιχειρημα­τική κοινότητα, ιδιαίτερα τώρα που το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει μια ακόμη αλλαγή στην τριτοβάθμι­α εκπαίδευση, από την οποία απουσιάζει επί της ουσίας ο σχετικός διάλογος.

[SID:11160756]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece