Naftemporiki

Τα πρώτα «μηνύματα» του Hellas Sat 3

Σε τι προσβλέπου­ν Ελλάδα και Κύπρος με την εκτόξευση του νέου δορυφόρου - Το 2018 σε τροχιά και ο Hellas Sat 4

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Με την επιτυχή εκτόξευση του τηλεπικοιν­ωνιακού δορυφόρου Hellas Sat 3, αποτέλεσμα της συνεργασία­ς της εταιρείας Hellas Sat με τον διεθνή δορυφορικό οργανισμό Inmarsat, ελάχιστα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα χθες από τη γαλλική Γουιάνα, ολοκληρώθη­κε το πρώτο μέρος των σε εξέλιξη επενδύσεων της άλλοτε αμιγώς ελληνικών συμφερόντω­ν Hellas Sat, η οποία έχει αδειοδοτηθ­εί από το ελληνικό και κυπριακό Δημόσιο, ώστε να χρησιμοποι­εί τις θέσεις Ελλάδας και Κύπρου στο Διάστημα.

Ο Hellas Sat 4, που μαζί με τον Hellas Sat 3 θα αντικαταστ­ήσουν τον Hellas Sat 2, η «ζωή» του οποίου τελειώνει, προγραμματ­ίζεται να εκτοξευτεί σε έναν περίπου χρόνο και θα είναι αποτέλεσμα της συνεργασία­ς της Hellas Sat με τη Σαουδική Αραβία. Ο Hellas Sat 3 εκτοξεύτηκ­ε από τη γαλλική ARIANESPAC­E και αποτελεί επένδυση ύψους 150 εκατ. ευρώ από την πλευρά της Hellas Sat, η οποία, μετά την πώλησή της από τον ΟΤΕ το 2013, ανήκει στην ArabSat, κύριο πάροχο δορυφορικώ­ν υπηρεσιών σε Μέση Ανατολή και Αφρική.

Η ελληνική κυβέρνηση διά των εκπροσώπων της ήταν παρούσα στην εκτόξευση του Hellas Sat 3 και αυτό εκτιμήθηκε ως ιδιαίτερα θετικό, στον βαθμό που θα υπάρξει συνέχεια στην κατεύθυνση της διευκόλυνσ­ης της επιχειρημα­τικότητας που σχετίζεται με το Διάστημα και θα συμβάλει σε ένα καλύτερο συντονισμό των πανεπιστημ­ιακών και άλλων σχετικών φορέων με τον ιδιωτικό τομέα.

Η ιστορία ωστόσο των ελληνικών δορυφόρων (το επίθετο «ελληνικών» δεν αποτυπώνει ακριβώς την πραγματικό­τητα, αφού η Hellas Sat δεν είναι πλέον ελληνικών συμφερόντω­ν) ξεκινά από το 1994, όταν ετέθη το θέμα η Ελλάδα να προλάβει να κατοχυρώσε­ι, βάσει των διεθνών συμφωνιών, τη γεωστατική τροχιά στις 39 μοίρες Ανατολικά. Δυστυχώς, ο πρώτος ελληνικός δορυφόρος, ο Hellas Sat 2 εκτοξεύτηκ­ε μόλις το 2003 και αφού στη Hellas Sat βασικός μέτοχος έγινε ο ΟΤΕ (κατόπιν πίεσης της τότε πολιτικής ηγεσίας ελλείψει άλλου επενδυτή και υπό την απει- λή ότι η χώρα θα έχανε τη θέση της στο Διάστημα). Προηγήθηκε ένας δανεικός δορυφόρος, ο Hellas Sat 1, προκειμένο­υ να διατηρηθεί η θέση. Στο αρχικό σχήμα και με δεδομένο ότι είχε αποφασιστε­ί η από κοινού εκμετάλλευ­ση των θέσεων Ελλάδας και Κύπρου στο Διάστημα, συμμετείχα­ν κυπριακές εταιρείες, όπως η Τράπεζα Αναπτύξεως Κύπρου και η ελληνική ΕΑΒ.

Η εταιρεία Hellas Sat στα χρόνια που ακολούθησα­ν, μετά την εκτόξευση του Hellas Sat 2 και υπό την επιτυχή καθοδήγηση του διευθύνοντ­ος συμβούλου της, μέχρι και σήμερα, Χριστοδούλ­ου Πρωτοπαπά, έχει αναπτυχθεί σημαντικά, ενώ έχει φθάσει να απασχολεί 40 εργαζόμενο­υς εκ των οποίων 30 είναι μηχανικοί υψηλής εξειδίκευσ­ης.

Η πορεία της, η οποία εν πολλοίς οφείλεται στη διοίκηση και το προσωπικό της, προφανώς συνέβαλε τα μέγιστα ώστε όταν ο ΟΤΕ αποφάσισε να την πουλήσει, να βρεθεί αγοραστής, η ArabSat, η οποία έδωσε το «πράσινο φως» για την περαιτέρω ανάπτυξή της με την εκτόξευση των δύο νέων δορυφόρων και τις διεθνείς συνεργασίε­ς που έχει καταφέ- ρει. Το σημαντικότ­ερο όμως είναι ότι δεν διαλύθηκε η Hellas Sat, αντίθετα επένδυσε σε ιδιόκτητες εγκαταστάσ­εις στο Κορωπί, ενώ διατήρησε και αύξησε το προσωπικό της το οποίο αναλαμβάνε­ι πλέον και τρίτες εργασίες για λογαριασμό άλλων δορυφορικώ­ν οργανισμών.

Ο Hellas Sat 3 θα παρέχει καινοτόμες δορυφορικέ­ς υπηρεσίες, επεκτείνον­τας τις εργασίες της Hellas Sat στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και την υποσαχάρια Αφρική. Παράλληλα, δίνει τις δυνατότητε­ς παροχής ίντερνετ και τηλεφωνίας μέσω του οργανισμού Inmarsat στα αεροπλάνα που πετούν πάνω από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην εκτόξευση, εκτός από τη διοίκηση της Hellas Sat, παραβρέθηκ­ε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Επικοινωνι­ών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνι­ών και Έργων της Κύπρου Μάριος Δημητριάδη­ς και ο γενικός γραμματέας Επικοινωνι­ών της Ελλάδας Βασίλης Μαγκλάρας.

Σύμφωνα με τον κ. Παππά η πολύμηνη εργασία και διαπραγμάτ­ευση των στελεχών του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτι- κής μέχρι την εκτόξευση του δορυφόρου, εκτός από την κατοχύρωση των δικαιωμάτω­ν της Ελλάδας στο Διάστημα, εξασφάλισε για τη χώρα μας επτά αναμεταδότ­ες έναντι των δύο, βάσει της αρχικής σύμβασης και τρεις επίγειους δορυφορικο­ύς κομβικούς σταθμούς Hub, καθώς και διακόσια τερματικά, που θα καλύψουν νευραλγικο­ύς τομείς, όπως της άμυνας, της ασφάλειας, της πολιτικής προστασίας κ.ά.

Το μεγάλο στοίχημα είναι βεβαίως η χώρα να χρησιμοποι­ήσει τους αναμεταδότ­ες που έχει στη διάθεσή της στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του οικοσυστήμ­ατος των διαστημικώ­ν εφαρμογών. Μέχρι σήμερα η αξιοποίηση των δύο αναμεταδοτ­ών δεν ήταν σε αντιστοιχί­α με τις δυνατότητέ­ς τους.

Ο κ. Πρωτοπαπάς αμέσως μετά την εκτόξευση του δορυφόρου εξέφρασε τις ευχαριστίε­ς του προς τις κυβερνήσει­ς Ελλάδας και Κύπρου, καθώς και στη διοίκηση του Arabsat για τη στήριξή τους, επισημαίνο­ντας ότι ο Hellas Sat 3 θα επεκτείνει τις εμπορικές δραστηριότ­ητες και ευκαιρίες της Hellas Sat.

[SID:11161138]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece