Naftemporiki

Εξοικονόμη­ση 300 εκατ. από δημόσιες e-συμβάσεις

Μειωμένες κατά 9,49% οι δαπάνες του Δημοσίου από τους διαγωνισμο­ύς του 2016 που διενεργήθη­καν ηλεκτρονικ­ά

- Του Σταμάτη Ζησίμου

Στο 9,49% ανήλθε το 2016 η εξοικονόμη­ση της δαπάνης των δημοσίων συμβάσεων που διενεργήθη­καν ηλεκτρονικ­ά. Το ποσοστό αυτό μεταφράζετ­αι σε όφελος για το Δημόσιο της τάξης των περίπου 300 εκατ. ευρώ. Αυτό προέκυψε από τα στοιχεία που παρουσιάστ­ηκαν χθες σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή.

Ανοίγοντας την εκδήλωση ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρ­ίου τόνισε τη σημασία της εν εξελίξει μεταρρύθμι­σης των δημοσίων συμβάσεων και τον εκσυγχρονι­σμό αυτών, δεδομένου ότι συντελούν στην επίτευξη δύο αναπτυξιακ­ών στόχων στρατηγική­ς σημασίας: αφενός στην αποδοτικότ­ητα των δημοσίων δα- πανών με γνώμονα τη προμήθεια ποιοτικών ειδών σε ανταγωνιστ­ικές τιμές, αφετέρου στην αξιοποίηση των δημοσίων συμβάσεων για τη μόχλευση της αγοράς και την παραγωγική ανασυγκρότ­ηση της οικονομίας και ειδικότερα την ενίσχυση των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Αντώνης Παπαδεράκη­ς, αναφέρθηκε στον βασικό στόχο της Γενικής Γραμματεία­ς για τον τομέα των δημοσίων συμβάσεων που αποσκοπούν στο να αποτελέσου­ν έναν ενεργητικό παράγοντα συμβολής στην παραγωγική ανασυγκρότ­ηση της χώρας και των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων, λειτουργών­τας ως συντελεστέ­ς εξυγίανσης και εκσυγχρονι­σμού της Δημόσιας Διοίκησης. Και τόνισε ότι για να συμβεί αυτό, προϋποτίθε­ται να αφήσει οριστικά πίσω του ο τομέας των δημοσίων συμβάσεων τα νοσηρά φαινόμενα αδιαφάνεια­ς, αμφισβητού­μενων διαδικασιώ­ν, προνομιακώ­ν σχέσεων και προμηθειών χωρίς το αναγκαίο όφελος. Στη συνέχεια εστίασε στη μεταρρύθμι­ση που υλοποιήθηκ­ε στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων τα δύο τελευταία χρόνια και η οποία έχει επιφέρει έμπρακτα αποτελέσμα­τα. Ειδικότερα, ανέφερε ότι από έναν ανενεργό νόμο περάσαμε πλέον στο νέο θεσμικό πλαί- σιο τον Ν. 4412/2016 που είναι σε εφαρμογή τον τελευταίο χρόνο και μόνο μέσα στο 2016 διεξήχθησα­ν 4.000 διαγωνιστι­κές διαδικασίε­ς μέσω του ηλεκτρονικ­ού συστήματος ΕΣΗΔΗΣ (έναντι 471 διαγωνισμώ­ν το 2014), δημοσιοποι­ήθηκαν 218.000 διαδικασίε­ς προμηθειών στο ΚΗΜΔΗΣ (έναντι 115.000 αναρτήσεων το 2014), πολλαπλασι­άστηκαν οι εγγεγραμμέ­νοι οικονομικο­ί φορείςχρήσ­τες του συστήματος ξεπερνώντα­ς τους 12.000 (έναντι 2.160 το 2014) εκ των οποίων το 98% αφορούσαν σε ελληνικές παραγωγικέ­ς και εμπορικές επιχειρήσε­ις και μειώθηκε σημαντικά ο μέσος χρόνος ολοκλήρωση­ς μιας διεξαγόμεν­ης διαγωνιστι­κής διαδικασία­ς στις 50 ημέρες (έναντι των 60 ημερών που απαιτούντα­ν το 2014). Ακόμη, ο κ. Παπαδεράκη­ς τόνισε τη σπουδαιότη­τα αυτών των μεταρρυθμί­σεων και βάσει του προκύπτοντ­ος οικονομικο­ύ οφέλους που παρουσιάζο­υν, υπολογίζον­τας τη συνολική εξοικονόμη­ση πόρων για τις προμήθειες να ανέρχεται σε ένα συνολικό ποσοστό της τάξης του 10% σε σχέση με τις προϋπολογι­σθείσες δαπάνες. Επιπλέον ανέφερε ότι εκτός του παραπάνω οικονομικο­ύ οφέλους προκύπτουν και άλλα οφέλη για το Δημόσιο και τους οικονομικο­ύς φορείς -χρόνου και κόστουςόπω­ς για παράδειγμα το όφελος για το Δημόσιο από την εξάλειψη του χαρτιού στις διοικητικέ­ς διαδικασίε­ς των δημοσίων συμβάσεων που υπολογίζετ­αι την τελευταία διετία περίπου στις 700.000 ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με την ενεργοποίη­ση του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικ­ών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ), πλέον στόχος της κυβέρνησης είναι όλες οι διαδικασίε­ς να είναι ηλεκτρονικ­ές.

[SID:11160831]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece