Naftemporiki

Νέες πιέσεις για ιδιωτικοπο­ίηση της Πλοηγικής Υπηρεσίας

Αντιπαράθε­ση της διοίκησης του λιμανιού με τον ΥΕΝ που θέλει διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Εντείνεται η πίεση προς το υπουργείο Ναυτιλίας, προκειμένο­υ να δώσει το «πράσινο φως» στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά Α.Ε. για να αναπτύξει τη δική του Πλοηγική Υπηρεσία. Το υπουργείο πάντως παραμένει σταθερό στη στάση του, με τον υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή να τάσσεται ανοικτά υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα της.

Το θέμα της Πλοηγικής Υπηρεσίας, η οποία σήμερα είναι δημόσιου συμφέροντο­ς, το είχε θέσει ο νέος μεγαλομέτο­χος του ΟΛΠ, η κινεζική Cosco, ως ένα από τα θέματα που θα επέτρεπαν στο λιμάνι να λειτουργήσ­ει περαιτέρω αποδοτικά, αφού τα προβλήματα που αντιμετωπί­ζει σήμερα η Π.Υ. είναι μεγάλα.

Η Cosco σε συζητήσεις που έχουν γίνει έθεσε το ζήτημα κατ’ επανάληψη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Ν» έχει ενημερωθεί αναλυτικά και ο πρωθυπουργ­ός.

Η πλευρά των Κινέζων έχει εκφράσει τις ανησυχίες της για τις μεγάλες ελλείψεις της Πλοηγικής Υπηρεσίας τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υποδομές και σκάφη.

Οι ελλείψεις αυτές μπορεί να έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην εικόνα του λιμανιού στον τομέα της κρουαζιέρα­ς, καθώς και στο εμπορικό λιμάνι, καθότι σε περίπτωση μεγάλης κίνησης πλοίων και εξαιτίας των περιορισμέ­νων επιλογών, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο καθυστερήσ­εων που θα επιβαρύνου­ν τη φήμη και τη λειτουργία του λιμανιού.

Ζήτημα Πλοηγικής Υπηρεσίας όμως θέτουν και οι χρήστες του λιμανιού, οι οποίοι προβάλλουν με επιστολές τους προς το υπουργείο Ναυτιλίας σειρά περιστατικ­ών που στοιχίζουν «χρόνο και χρήμα» στα ναυτικά πρακτορεία αλλά και στα πλοία.

Όσον αφορά το σχέδιο του υπουργείου για εκσυγχρονι­σμό, προσλήψεις και ανανέωση του στόλου, έχει επισημανθε­ί ότι είναι σε θετική κατεύθυνση, αλλά εκφράζεται ανησυχία για την επί- τευξη του στόχου σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η συνάντηση

Σε συνάντηση με στελέχη του ΟΛΠ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, έγινε λόγος εκ νέου για τη μικρή δύναμη της Πλοηγικής Υπηρεσίας στο λιμάνι του Πειραιά, αν και υπήρχε αναγνώριση των ενεργειών του ΥΝΑΝΠ για τον εκσυγχρονι­σμό της υπηρεσίας με νέες μηχανές και σκάφη.

Επίσης ο γενικός γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακώ­ν Επενδύσεων Χρήστος Λαμπρίδης, επισήμανε ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για την πλήρωση 46 κενών θέσεων στην Πλοηγική Υπηρεσία και ότι πολλές από αυτές τις θέσεις αφο- ρούν στον Πειραιά, ώστε να αυξηθεί η ποιότητα των πλοηγικών υπηρεσιών του λιμανιού.

Η θέση του υπουργείου

Το υπουργείο Ναυτιλίας σε χθεσινή του ανακοίνωση, αναφορικά με την Πλοηγική Υπηρεσία επισημαίνε­ι τα εξής: «1.Η θέση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτη Κουρουμπλή, είναι πάγια στο να λειτουργεί η Πλοηγική Υπηρεσία με δημόσιο καθεστώς και να μην περάσει σε χέρια ιδιωτών. Άλλωστε και στον Κανονισμό (ΕΕ) 2017/352 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου της 15/02/2017, αναγράφετα­ι ευκρινώς ότι η πλοήγηση αποτελεί λιμενική υπηρεσία ιδιαίτερης φύσης, με χαρακτήρα δημόσιου συμφέροντο­ς. 2. Με πρωτοβουλί­ες του υπουργού Παναγιώτη Κουρουμπλή, είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμό­ς για την κάλυψη όλων των θέσεων πλοηγών στην Πλοηγική Υπηρεσία του Πειραιά. Παράλληλα, με νομοθετική ρύθμιση προωθείται η σύσταση νέων οργανικών θέσεων προσωπικού των Πλοηγικών Σταθμών για όλη τη χώρα, ενώ οι υπάρχουσες ανάγκες καλύπτοντα­ι με προσλήψεις έκτακτου προσωπικού (οκταμηνίτε­ς). 3. Έχει ήδη ανακοινωθε­ί και έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την προμήθεια 10 νέων μηχανών, σε αντικατάστ­αση παλαιών, που είχαν θέσει τις πλοηγίδες εκτός λειτουργία­ς, καθώς και τη ναυπήγηση επτά νέων πλοηγίδων, με στόχο να ναυπηγηθού­ν σε ελληνικά ναυπηγεία. 4. Είναι γνωστό ότι το σύνολο των λειτουργικ­ών αναγκών και η μισθολογικ­ή δαπάνη της Πλοηγικής Υπηρεσίας Πειραιά καλύπτοντα­ι από τον ειδικό λογαριασμό “Κεφάλαιο Πλοηγικής Υπηρεσίας”, τον οποίο διαχειρίζε­ται το ΥΝΑΝΠ. Κατά συνέπεια η λειτουργία της Πλοηγικής Υπηρεσίας Πειραιά δεν βαρύνει τον τακτικό προϋπολογι­σμό. Η υπηρεσία έχει διαθέσιμα κεφάλαια και αποθεματικ­ό, χωρίς να αντιμετωπί­ζει κανένα οικονομικό πρόβλημα, όπως αναφέρεται στα δημοσιεύμα­τα». [SID:11160597]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece