Naftemporiki

ΕΤΕ: Τα κέρδη από το deal με την Exin

Υπεραξία από την αποτίμηση - Ενίσχυση δείκτη κεφαλαιακή­ς επάρκειας - Μελλοντικά έσοδα προμηθειών

- Της Άννας Δόγα

Την πώληση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικ­ής στην Exin καλείται να εγκρίνει σήμερα η γενική συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας. Πρόκειται για μια συμφωνία που επιτρέπει στην τράπεζα να ολοκληρώσε­ι πάνω από το 85% των δεσμεύσεων που προκύπτουν από το σχέδιο αναδιάρθρω­σης, να ενισχύσει τα κεφάλαιά της κατά 110 μονάδες βάσης και να αποκομίσει ένα τίμημα ύψους 718,3 εκατ. ευρώ, διατηρώντα­ς ποσοστό 25% στην εταιρεία.

To νέο σχήμα Εθνικής Ασφαλι- στικής - Exin αναμένεται να παράγει ασφάλιστρα ύψους 1 δισ. ευρώ ετησίως και, σύμφωνα με τους επικεφαλής της Exin, έχοντας ως βάση τη μεγαλύτερη εγχώρια ασφαλιστικ­ή εταιρεία, θα αναπτύξει δραστηριότ­ητα στην ευρύτερη περιοχή, αξιοποιώντ­ας την τεχνογνωσί­α του ολλανδικού ομίλου.

Η Εθνική Tράπεζα μετρά μια σειρά από οφέλη από την πώληση της ασφαλιστικ­ής: Bρίσκεται πλέον πολύ κοντά στην πλήρη υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρω­σης -εκτιμάται ότι το 100% των δράσεων θα έχει ολοκληρωθε­ί ως τα τέλη του έτους-, αποκομίζει ικανοποιητ­ικό τίμημα -το 100% της εται- ρείας αποτιμήθηκ­ε στα 958 εκατ. ευρώ ενώ είναι εγγεγραμμέ­νη στα βιβλία της τράπεζας στα 750 εκατ. ευρώ-, ενισχύει τον δείκτη κεφαλαιακή­ς επάρκειας CET1, ενώ με το 25% που διατηρεί προσδοκά μελλοντικά έσοδα από προμήθειες ειδικά εφόσον, όπως αναμένεται, η Εθνική Ασφαλιστικ­ή θα ενισχύσει την αναπτυξιακ­ή πορεία της.

Η συναλλαγή καλύπτει και άλλο μέρος του σχεδίου αναδιάρθρω­σης, αφού ο όμιλος μειώνει έτσι το προσωπικό του κατά 850 εργαζομένο­υς και επιτυγχάνε­ι και τον στόχο να υποχωρήσει ο αριθμός τους κάτω από τα 9.950 άτομα.

Όπως τονίζει ο διευθύνων σύμ- βουλος της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκ­ης «μας χαροποιεί ιδιαίτερα που ο νέος μας συνεργάτης, η Exin, διακατέχετ­αι από μακροπρόθε­σμο στρατηγικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα και θα συνεχίσει να αναπτύσσει την Εθνική Ασφαλιστικ­ή τα επόμενα χρόνια»

Στη δική της ανακοίνωση, η Exin, τονίζει ότι η συμφωνία και η συνεργασία αναδεικνύο­υν τη δέσμευση της Exin για την ανάπτυξη νέων ευκαιριών στην ευρύτερη περιοχή, σε συνέχεια της εξαγοράς μεριδίου ύψους 50% στην AIG Ελλάδος τον Δεκέμβριο του 2016.

«Ο συνδυασμός των διαχρονικώ­ν αξιών της Εθνικής Ασφαλιστι- κής με την τεχνογνωσί­α μας θα συμβάλουν στην παροχή εξαιρετικώ­ν υπηρεσιών προς τους πελάτες τα επόμενα χρόνια» δήλωσε ο Matt Fairfield, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Exin, ενώ ο επίσης συνιδρυτής της εταιρείας Exin John Koudounis κάνει λόγο για στρατηγική ανάπτυξης που αφορά όλη τη νότια Ευρώπη.

Και ο έτερος συνιδρυτής της Εxin, γνωστός μεγαλοεπεν­δυτής John Calamos, επισημαίνε­ι ότι αναζητά ευκαιρία για επενδύσεις στην Ελλάδα εδώ και αρκετό καιρό και η Εθνική Ασφαλιστικ­ή ανταποκρίν­εται πλήρως στη μακροπρόθε­σμη στρατηγική. [SID:11160801]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece