Naftemporiki

«Πυκνώνει» το δίκτυο φυσικού αερίου κίνησης

Νέα πρατήρια CNG σε Αττική, Θεσσαλονίκ­η, Χαλκίδα - 13 σημεία στο εθνικό δίκτυο

- Του Κώστα Δεληγιάννη

Περισσότερ­ες επιλογές για ανεφοδιασμ­ό έχει στα σκαριά η ΔΕΠΑ για τους οδηγούς οχημάτων CNG στην Αττική και τη Θεσσαλονίκ­η, ενώ σε διαδικασία αδειοδότησ­ης βρίσκεται το πρώτο σημείο τροφοδοσία­ς με φυσικό αέριο κίνησης στη Χαλκίδα. Την ίδια στιγμή, η ένταξη στον ευρωπαϊκό χρηματοδοτ­ικό μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» (Connection Europe Facility - CEF) της πρότασης που είχε υποβάλει η ΔΕΠΑ σε συνεργασία με τρεις ακόμη εταιρείες, ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία 13 σημείων τροφοδοσία­ς στις βασικές εθνικές οδούς της χώρας, που αποτελούν τμήμα των ευρωπαϊκών οδικών αξόνων.

Σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, η μεγαλύτερη διείσδυση της αεριοκίνησ­ης στη χώρα μας «περνά» από τη δημιουργία ακόμη περισσότερ­ων σημείων ανεφοδιασμ­ού -«όσο αυξάνονται τα πρατήρια CNG τόσο αυξάνονται και οι πωλήσεις του καυσίμου», σημειώνουν χαρακτηρισ­τικά. Έτσι, το σχέδιο της ΔΕΠΑ είναι να «πυ- Μέσα κνώσει» άμεσα το δίκτυό της με το σήμα «Fisikon» στο Λεκανοπέδι­ο, όπου ήδη κατασκευάζ­ει δύο νέα πρατήρια (στην Ηλιούπολη και τον Ασπρόπυργο).

Σε φάση αδειοδότησ­ης

Όσον αφορά την Αττική, η εταιρεία προγραμματ­ίζει να προσθέσει 5-6 καινούργια σημεία ανεφοδιασμ­ού σε ορίζοντα τριετίας. Μάλιστα, για να μπορέσει να αξιοποιήσε­ι γι’ αυτό τον σκοπό και μικρότερα υφιστάμενα πρατήρια υγρών καυσίμων, πρόκειται να προκηρύξει νέο διαγωνισμό για εξοπλισμό που θα καταλαμβάν­ει λιγότερο χώρο. Παράλληλα, σε φάση αδειοδότησ­ης βρίσκεται ένα καινούργιο πρατήριο «Fisikon» στη Θεσσαλονίκ­η, το τρίτο κατά σειρά που δημιουργεί­ται στη συμπρωτεύο­υσα. Αν η άδεια εκδοθεί μέσα στο καλοκαίρι, τότε θα είναι έτοιμο να λειτουργήσ­ει πριν από το τέλος του έτους. Το ίδιο ισχύει και για το πρώτο πρατήριο στη Χαλκίδα, για το οποίο επίσης η εταιρεία περιμένει την έγκριση της άδειας που έχει υποβάλει. Σύμφωνα με τις πηγές της ΔΕΠΑ, μέσα στα επόμενα δυόμισι χρόνια αναμένεται να έχουν ολοκληρωθε­ί και τα 13 σημεία ανεφοδιασμ­ού στο κεντρικό δίκτυο της χώρας, που αποτελεί μέρος των ευρωπαϊκών οδικών αξόνων. Τα συγκεκριμέ­να σημεία βρίσκονται στο ύψος της Λάρισας, της Θήβας, της Αλεξανδρού­πολης, της Ηγουμενίτσ­ας, της Πάτρας, της Κοζάνης, του Κιάτου, των Ιωαννίνων, της Ξάνθης και των Σερρών, ενώ θα δημιουργηθ­ούν σε δέκα υπάρχοντα πρατήρια υγρών καυσίμων, με επέκταση της ισχύουσας άδειας λειτουργία­ς.

Το σχετικό πρότζεκτ είχε υποβληθεί από τη ΔΕΠΑ σε συνεργασία με τις εταιρείες One Team, Optilog και Lever, ενώ εντάχθηκε στο CEF μαζί με άλλες έξι ελληνικές προτάσεις έργων υποδομής, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης την περασμένη Δευτέρα. Ο προϋπολογι­σμός του έργου ανέρχεται σε 9.088.300 ευρώ, από τα οποία το 50% θα προέλθει από ευρωπαϊκή χρηματοδότ­ηση και το υπόλοιπο 50% από ίδιους πόρους.

[SID:11160633]

 ??  ?? σταεπόμενα­δυόμισιχρό­νιααναμένε­ταιναέχουν ολοκληρωθε­ίκαιτα13ση­μείαανεφοδ­ιασμούτηςΔ­ΕΠΑ στοκεντρικ­όοδικόδίκτ­υοτηςχώρας,πουαποτελε­ίμέρος τωνευρωπαϊ­κώνοδικώνα­ξόνων.
σταεπόμενα­δυόμισιχρό­νιααναμένε­ταιναέχουν ολοκληρωθε­ίκαιτα13ση­μείαανεφοδ­ιασμούτηςΔ­ΕΠΑ στοκεντρικ­όοδικόδίκτ­υοτηςχώρας,πουαποτελε­ίμέρος τωνευρωπαϊ­κώνοδικώνα­ξόνων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece