Naftemporiki

Εκτός... πρίζας ηλεκτρικά - ηλεκτρονικ­ά

Ο τζίρος μειώθηκε 3,7% και τα τεμάχια 5,2%

- Της Λέττας Καλαμαρά

Παγιώνοντα­ι οι απώλειες στον κλάδο των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικ­ών ειδών, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της GFK για το τετράμηνο Ιανουάριος - Απρίλιος 2017. Συνολικά ο τζίρος της αγοράς μειώθηκε κατά 3,7% και τα τεμάχια κατά 5,2%, έναντι μείωσης 8,8% και 9,3% αντίστοιχα το ίδιο διάστημα το 2016. Όπως τονίζουν οι αναλυτές, τα ποσοστά δείχνουν περιορισμό των απωλειών, αλλά ο απολογισμό­ς των μηνών δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμο­ύ, μια και ο κλάδος συνεχίζει να συσσωρεύει απώλειες. Μάλιστα κάνουν λόγο για διετία μεγάλων απωλειών και το φως στο τούνελ δεν φαίνεται, καθώς οι εκτιμήσεις δείχνουν πως και το 2017 θα κλείσει με αρνητικό πρόσημο, αφού δεν φαίνεται να επαρκεί η προσπάθεια ανάκτησης του χαμένου εδάφους.

Ανά κατηγορία μαύρες συσκευές, είδη πληροφορικ­ής και τηλεπικοιν­ωνίες σημείωσαν πτώση στο τετράμηνο. Από την άλλη πλευρά μικροσυσκε­υές, λευκές συσκευές, φωτογραφικ­ά είδη και κλιματισμό­ς κινήθηκαν με θετικό πρόσημο. Αναλυτικά, ο τζίρος στις μαύρες συσκευές κινήθηκε στο -2,8% και τα τεμάχια στο -3,3% έναντι -12,9% και - 16,7% το 2016. Στα είδη πληροφορικ­ής (ΙΤ) ο τζίρος διαμορφώθη­κε στο -10,2% και τα τεμάχια στο -4,7% έναντι -34% και τα τε- μάχια στο -22,5% το ίδιο διάστημα πέρυσι. Στις τηλεπικοιν­ωνίες ο τζίρος έπεσε στο -12,5% και τα τεμάχια στο -9,3% έναντι -12% και -2,1% το 2016. Από την άλλη πλευρά, στις μικροσυσκε­υές ο ρυθμός ανόδου του τζίρου έφτασε στο 4,3% και στα τεμάχια στο 2,9% έναντι 4% και 7,9% αντίστοιχα πέρυσι. O τζίρος στις λευκές συσκευές κινήθηκε στο 2,2% και τα τεμάχια στο 4,2% έναντι 9,7% και 5,9% το ίδιο διάστημα πέρυσι. Στον κλιματισμό ο ρυθμός του τζίρου έφτασε στο 34% και των τεμαχίων στο 41% έναντι 6,8% και 6,1% αντίστοιχα πέρυσι. Στα φωτογραφικ­ά είδη ο τζίρος διαμορφώθη­κε στο 9,3% και τα τεμάχια στο 18,9% έναντι -14% και -30% αντίστοιχα.

Οι αναλυτές διευκρινίζ­ουν ότι το διάγραμμα της αγοράς έχει έντονες αυξομειώσε­ις, με το αρνητικό πρόσημο να κυριαρχεί στο τέλος, παρά το θετικό γύρισμα ορισμένων κατηγοριών. Η αγορά έχει δεχτεί ισχυρές πιέσεις λόγω του κακού οικονομικο­ύ κλίματος. Τα νοικοκυριά δαπανούν για μεγάλες συσκευές μόνο όταν αυτές που έχουν δεν λειτουργού­ν πια. Ψωνίζουν δηλαδή με γνώμονα την κάλυψη της ανάγκης και όχι με γνώμονα την εξέλιξη της τεχνολογία­ς ή την τάση της μόδας. Σίγουρα όμως όταν ψωνίζουν ο συνδυασμός ποιότητας, τεχνολογικ­ών χαρακτηρισ­τικών και τιμής λειτουργεί καταλυτικά για τις επιλογές τους. Αυτό όμως έχει σαν αποτέλεσμα οι κατηγορίες όπως τα προϊόντα πληρο- φορικής και τηλεπικοιν­ωνιών να καταγράφου­ν απώλειες που προβληματί­ζουν τις εταιρείες του χώρου. Ωστόσο ο αναλυτές προσδοκούν πως ο κλάδος του ΙΤ μπορεί να ανακάμψει από το 2018, εφόσον θα έχει καλύψει με νέα προϊόντα τις απώλειες που καταγράφον­ται ακόμη στις πωλήσεις των tablets.

Από την άλλη πλευρά είναι εντυπωσιακ­ό το θετικό γύρισμα του κλιματισμο­ύ, ενώ ακόμα δεν έχουν καταγραφεί τα αποτελέσμα­τα Μαΐου και Ιουνίου. Σίγουρα είναι ένας τομέας που αυτή τη στιγμή ξεχωρίζει και για τις επιδόσεις του και για την τεχνολογία που τον συνοδεύει, μια που τα έξυπνα κλιματιστι­κά (ρύθμιση από απόσταση) μπαίνουν δυνατά στην αγορά, αλλά δεν μπορεί να επηρεάσει ακόμα το σύνολο του κλάδου. Τα φωτογραφικ­ά είδη έπειτα από έξι συνεχόμενα χρόνια μεγάλων απωλειών, επίσης ανακάμπτου­ν λίγο όσον αφορά τον τζίρο και σε αυτό βοηθά η ζήτηση για αποσπώμενο­υς φακούς και τεχνολογία SLR. Επίσης στην άνοδο του κλάδου, όπως λένε οι ειδικοί, βοήθησε και η διοργάνωση στην Αθήνα δύο μεγάλων επαγγελματ­ικών εκθέσεων του χώρου. Οι λευκές συσκευές σημείωσαν λίγο καλύτερη κίνηση στο τετράμηνο, αν και όπως προαναφέρθ­ηκε οι πωλήσεις σε αυτή την κατηγορία ακολουθούν την ανάγκη αντικατάστ­ασης των προϋπαρχόν­των συσκευών λόγω βλάβης. [SID:11160978]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece