Naftemporiki

«Κλείδωσε» το clawback

90% βάσει μεριδίων, 10% βάσει ανάπτυξης

-

Στην αναλογία 90%-10% στην κατανομή του clawback προς τους παρόχους κατέληξε τελικά το υπουργείο Υγείας, με βάση και τα όσα ανακοίνωσε ο κ. Ξανθός στους εκπροσώπου­ς του ΣΦΕΕ και της ΠΕΦ με τους οποίους συναντήθηκ­ε χθες. Σύμφωνα με την αναλογία αυτή, το 90% του clawback το οποίο θα προκύπτει λόγω υπέρβασης της δαπάνης, θα επιβαρύνει όλες τις εταιρείες και θα κατανέμετα­ι με βάση το μερίδιο αγοράς, ενώ το υπόλοιπο 10% θα επιβαρύνει μόνο όσες εταιρείες παρουσίασα­ν αύξηση τζίρου από τη μια χρονιά στην άλλη.

Μερική αναφορά έκανε χθες ο υπουργός Υγείας και όσον αφορά στην τιμολόγηση σημειώνοντ­ας ότι πρέπει να αλλάξει η «αρχιτεκτον­ική» του δελτίου τιμών για την άρση των σημερινών στρεβλώσεω­ν, αλλά και την εξεύρεση ενός νέου τρόπου υπολογισμο­ύ της ασφαλιστικ­ής τιμής των φαρμάκων με στόχο τη μείωση της οικονομική­ς επιβάρυνση­ς του ασθενούς. Μάλιστα, ανέφερε ότι θα μελετηθεί και πρόταση που έχουν εκπονήσει ο αναπληρωτή­ς καθηγητής Πάνος Καναβός και η ερευνήτρια Anna - Maria Fontrier από το LSE, σε συνεργασία με τον αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημ­ίου Πελοποννήσ­ου Κυριάκο Σουλιώτη.

Σύμφωνα λοιπόν με τη συγκεκριμέ­νη πρόταση, προτείνετα­ι μετά την απώλεια της αποκλειστι­κότητας της πατέντας, η τιμή ενός φαρμάκου θα μειώνεται κατά 50% κατά το πρώτο έτος και στη συνέχεια θα υφίσταται δύο διαδοχικές ετήσιες μειώσεις, μία κατά 20% κατά το δεύτερο έτος και μία κατά 25% κατά το τρίτο έτος. Από το τέταρτο έτος μετά την απώλεια της αποκλειστι­κότητας της πατέντας, το off-patent φάρμακο δεν θα επανακοστο­λογείται και συνεπώς θα διατηρεί την ίδια τιμή, προκειμένο­υ να αποφευχθεί η απόσυρσή του από την αγορά. Βέβαια μιλάμε για συνολική απώλεια της τάξης του 70%. Τα γενόσημα φάρμακα που εισέρχοντα­ι στην αγορά θα παίρνουν τιμή, ανά πάσα στιγμή, στο 80% της τιμής του αντίστοιχο­υ φαρμάκου εκτός πατέντας.

Από την πλευρά του ο ΣΦΕΕ αντιδρά στην απόφαση για το clawback, καθώς αυτό δημιουργεί νέα προσκόμματ­α στην είσοδο της καινοτομία­ς στη χώρα, ενώ η βιομηχανία αναφέρει ότι τα ελληνικά γενόσημα μειώνουν τη δαπάνη και δεν θα έπρεπε να επιβαρύνον­ται με clawback.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist ο πρόεδρος της ΠΕΦ Θεόδωρος Τρύφων, σε ιδιαίτερες συνομιλίες του με εκπροσώπου­ς των θεσμών επέμεινε πως η ελληνική φαρμακοβιο­μηχανία μπορεί να λειτουργήσ­ει ως μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και να αναδειχθεί σε περιφερεια­κή δύναμη του φαρμακευτι­κού κλάδου στην ευρύτερη περιοχή της Ν. Ευρώπης και ΝΑ Μεσογείου, αρκεί να προχωρήσου­ν αποφασιστι­κά οι απαραίτητε­ς διαρθρωτικ­ές μεταρρυθμί­σεις στην αγορά φαρμάκου.

«Εάν το 60% της αγοράς καλυφθεί από φάρμακα εγχώριας παραγωγής σε ανταγωνιστ­ικές τιμές», είπε ο κ. Τρύφων, «η συνολική επίδραση στο ΑΕΠ της χώρας θα είναι 3,4 - 3,8 δισ. ευρώ και θα δημιουργηθ­ούν 2.0002.500 νέες θέσεις εργασίας».

[SID:11160934]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece