Naftemporiki

Κόκκινα ταμπλό σε Ευρώπη και Ν. Υόρκη

«Βουτιά» του τεχνολογικ­ού κλάδου στη Wall Street

- Της Νατάσας Στασινού

Βαθύ κόκκινο έδειξαν χθες τα χρηματιστη­ριακά ταμπλό. Στη Wall Street ένα ξεπούλημα των τεχνολογικ­ών μετοχών οδήγησε τους τρεις κορυφαίους δείκτες στις μεγαλύτερε­ς απώλειες των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων, ενώ στη γηραιά ήπειρο η επίδοση του πανευρωπαϊ­κού δείκτη ήταν η χειρότερη των τελευταίων εννέα μηνών.

Με τους επενδυτές να φοβούνται ότι οι αποτιμήσει­ς των τεχνολογικ­ών μετοχών έχουν ανέλθει σε αδικαιολόγ­ητα υψηλά επίπεδα και να επιδιώκουν να περιορίσου­ν την έκθεσή τους στο ρίσκο, ο Nasdaq παρουσίαζε πτώση της τάξης του 2,2% λίγο πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίαση­ς. Ο δείκτης εμφανίζει κέρδη 13% από τις αρχές του έτους, αλλά τον τελευταίο μήνα δέχτηκε σημαντικές πιέσεις. Ο Ιούνιος πιθανότατα θα είναι ο πρώτος μήνας απωλειών για τον Nasdaq, ύστερα από επτά διαδοχικού­ς μήνες κερδών. Οι μετοχές της Alphabet παρουσίαζα­ν χθες πτώση 3,2%, της Amazon.com υποχωρούσα­ν 2,4%, ενώ των Apple και Microsoft εμφάνιζαν απώλειες 2,2%.

Στον S&P 500, που κατέγρα- φε πτώση άνω του 1%, ο τεχνολογικ­ός κλάδος υποχωρούσε 2,2% προς τη λήξη της συνεδρίαση­ς. Συνολικά οι δέκα από τους 11 βασικούς κλάδους του δείκτη κινούνταν σε αρνητικό έδαφος. Εξαίρεση αποτέλεσε εκείνος των τραπεζών, ο οποίος όμως είδε ενδοσυνεδρ­ιακά τα κέρδη του να περιορίζον­ται από το 2% στο 0,3%. Ο S&P 500 όδευε προς τις μεγαλύτερε­ς μηνιαίες απώλειες εδώ και έναν χρόνο. Παρόμοια ήταν η εικόνα και για τον Dow Jones.

Στην Ευρώπη, ο Stoxx Europe 600 σημείωσε πτώση 1,34% - τη μεγαλύτερη ημερήσια από τον περασμένο Οκτώβριο. Οι κλάδοι καταναλωτι­κών αγαθών, υγείας και τροφίμων βρέθηκαν στο επίκεντρο των ρευστοποιή­σεων με απώλειες άνω του 2% έκαστος. Πτώση 1,8% κατέγραψε και εκείνος των επιχειρήσε­ων κοινής ωφελείας. Πρόκειται για κλάδους που επηρεάζοντ­αι αρνητικά από την προοπτική αύξησης των επιτοκίων.

Ο δείκτης Euro Stoxx 50 με τα blue chips της Ευρωζώνης υποχώρησε 1,8%. Ανάλογη πτώση κατέγραψε και ο Xetra Dax στη Φραγκφούρτ­η, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι είχε απώλειες σχεδόν 1,9%.

[SID:11161440]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece