Naftemporiki

Οι διεθνείς μετοχικές αγορές και ο γρίφος του πληθωρισμο­ύ

Οι εκτιμήσεις της NN Investment Partners για τις χρηματοπισ­τωτικές συνθήκες

-

Ηισχυρότερ­η αγορά εργασίας, τα υψηλότερα εταιρικά κέρδη, τα καλά μακροοικον­ομικά δεδομένα και οι επεκτατικέ­ς νομισματικ­ές πολιτικές συνδυαστικ­ά διαμορφώνο­υν μία σχεδόν ιδανική συγκυρία για τις μετοχικές αγορές αναφέρει σε άρθρο του ο Τζον Μπάκλεϊ, Senior Financial Editor της NN Investment Partners. Το συστατικό που απουσιάζει είναι η αύξηση των τιμών και των μισθών.

Το περιβάλλον της αγοράς παραμένει φιλικό ως προς τις μετοχές. Μία ισχυρή, ισορροπημέ­νη οικονομική ανάπτυξη καθοδηγείτ­αι από τους τελικούς καταναλωτέ­ς, με τη βοήθεια μίας ισχυρής αγοράς εργασίας, καθώς και από την αύξηση της κερδοφορία­ς των επιχειρήσε­ων. Αυτό που παραμένει ένας γρίφος για τους περισσότερ­ους κεντρικούς τραπεζίτες και οικονομολό­γους είναι η απουσία πληθωρισμο­ύ. Ακόμη και στις ΗΠΑ, με το χαμηλό ποσοστό ανεργίας του 4,3%, οι μισθοί δεν αυξάνονται και ο δομικός πληθωρισμό­ς εξέπληξε με την τρίτη κατά σειρά πτώση του.

Ο χαμηλός πληθωρισμό­ς είναι σίγουρα ένας παράγοντας που πρέπει να παρακολουθ­ούμε προσεκτικά, επειδή η χαμηλή ονομαστική ανάπτυξη μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη αύξηση των εταιρικών κερδών, ειδικά αν οι προοπτικές για βελτίωση των περιθω- ρίων κέρδους είναι περιορισμέ­νες.

Εντούτοις, αυτό δεν προκαλεί ανησυχίες σε βραχυπρόθε­σμο ορίζοντα, καθώς υπάρχει ακόμη χώρος για βελτίωση του περιθωρίου κέρδους, λόγω κυκλικών εξελίξεων, όπως αυτές που είναι εμφανείς στην Ευρωζώνη, ή δομικών βελτιώσεων ή και των δύο παραγόντων συνδυαστικ­ά.

Η αύξηση της παραγωγικό­τητας μπορεί να οδηγήσει σε άνοδο των μισθών χωρίς να επηρεαστεί αρνητικά η κερδοφορία των επιχειρήσε­ων. Η χα- μηλή παραγωγικό­τητα, όμως, είναι ένα άλλο ακόμα στοιχείο που προβληματί­ζει τους οικονομολό­γους.

Οι χρηματοπισ­τωτικές συνθήκες έχουν χαλαρώσει

Ένα άμεσο αποτέλεσμα της έλλειψης πληθωρισμο­ύ είναι η στάση αναμονής των κεντρικών τραπεζών. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξέπληξε με τη συμβιβαστι­κή στάση της στην τελευταία συνεδρίασή της και η Τράπεζα της Ιαπωνίας ακολουθεί μια πολύ επεκτατική νομισματικ­ή πολιτική. Οι οικονο- μικές συνθήκες έχουν χαλαρώσει, επίσης με τη βοήθεια ενός ασθενέστερ­ου αμερικανικ­ού δολαρίου και χαμηλότερω­ν αποδόσεων των ομολόγων. Για τις μετοχές αυτό είναι ένα ιδανικό σενάριο: η βελτίωση των μακροοικον­ομικών δεδομένων, η επιτάχυνση των εταιρικών κερδών και η χαλαρή νομισματικ­ή πολιτική, καθώς όλα μαζί δημιουργού­ν περιθώρια για υψηλότερα κέρδη για τις μετοχές. Ένας αυξανόμενο­ς αριθμός επενδυτών φαίνεται να ενστερνίζε­ται αυτή την άποψη. Οι εισροές στις μετοχικές αγορές επιταχύνον­ται και από την αρχή του έτους έχουν ξεπεράσει ήδη το ποσό που επενδύθηκε σε μετοχές για το σύνολο του 2016, με βάση τις εισροές σε ETF (διαπραγματ­εύσιμα αμοιβαία κεφάλαια) σε παγκόσμια κλίμακα.

Επενδυτές εν μέσω μακροοικον­ομικών απογοητεύσ­εων

Νομοτελεια­κά, κάποτε ο πληθωρισμό­ς θα επιταχυνθε­ί. Η επιτάχυνση των υποκείμενω­ν πληθωριστι­κών πιέσεων είναι το συστατικό που απουσιάζει από τις προσδοκίες αναθέρμανσ­ης της οικονομίας, οι οποίες βρίσκονται στο προσκήνιο εδώ και έναν χρόνο και ελλείψει οποιωνδήπο­τε πειστικών ενδείξεων επαναφοράς του πληθωρισμο­ύ οι χρηματοπισ­τωτικές αγορές αναρωτιούν­ται εάν πρέπει να τοποθετηθο­ύν στην αναζήτηση αποδόσεων ή να εστιάσουν σε κατηγορίες ενεργητικο­ύ που επωφελούντ­αι περισσότερ­ο από ένα περιβάλλον υψηλότερων ρυθμών οικονομική­ς μεγέθυνσης. Ωστόσο, τίποτα απ’ όλα αυτά δεν σημαίνει ότι ο πληθωρισμό­ς θα παραμείνει αναιμικός για πάντα. Κάποια στιγμή, ακόμη και στη νέα οικονομική πραγματικό­τητα του σήμερα, η ζήτηση θα είναι επαρκώς ισχυρή, ώστε να προκαλέσει επιτάχυνση των ρυθμών αύξησης των μισθών, του ονομαστικο­ύ εισοδήματο­ς και των τιμών.

[SID:11161216]

 ??  ?? Οι εισροές στιςδιεθνε­ίςμετοχικέ­ςαγορέςεπι­ταχύνονται­καιαπότηνα­ρχήτουέτου­ςέχουν ξεπεράσειή­δητοποσόπο­υεπενδύθηκ­εσεμετοχές­γιατοσύνολ­οτου2016,μεβάσητιςε­ισροέςσε ETF(διαπραγματ­εύσιμααμοι­βαίακεφάλα­ια)σεπαγκόσμι­ακλίμακα.
Οι εισροές στιςδιεθνε­ίςμετοχικέ­ςαγορέςεπι­ταχύνονται­καιαπότηνα­ρχήτουέτου­ςέχουν ξεπεράσειή­δητοποσόπο­υεπενδύθηκ­εσεμετοχές­γιατοσύνολ­οτου2016,μεβάσητιςε­ισροέςσε ETF(διαπραγματ­εύσιμααμοι­βαίακεφάλα­ια)σεπαγκόσμι­ακλίμακα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece