Naftemporiki

Κατά μέτωπο επίθεση Μέρκελ στον Τραμπ για εμπόριο και κλίμα

Πυρά εναντίον του προστατευτ­ισμού και προσπάθεια συσπείρωση­ς των Ευρωπαίων

- Του Μωυσή Λίτση

Το γάντι στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ πετά η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ με μία εφ’ όλης της ύλης επίθεση εν όψει της συνόδου κορυφής των Είκοσι πιο Αναπτυγμέν­ων Χωρών του Κόσμου (G20) την ερχόμενη εβδομάδα (7-8 Ιουλίου) στο Αμβούργο.

Μιλώντας χθες στο γερμανικό κοινοβούλι­ο, η Μέρκελ άσκησε δριμύτατη κριτική στην πολιτική προστατευτ­ισμού του Τραμπ, υπεραμύνθη­κε του ελεύθερου εμπορίου και τάχθηκε υπέρ της διεθνούς συνεργασία­ς και της συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή. Παράλληλα έδωσε έμφαση στην ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής συνεργασία­ς σε στενή συνεργασία με τη Γαλλία, είτε υπάρξει είτε δεν υπάρξει Brexit, όπως είπε χαρακτηρισ­τικά.

«Όποιος νομίζει ότι τα προβλήματα του κόσμου μπορούν να λυθούν με προστατευτ­ισμό και απομόνωση ζει κάτω από μία μεγάλη παρανόηση» είπε η Μέρκελ, σε μία ξεκάθαρη επίθεση κατά της προσέγγιση­ς «Πρώτα η Αμερική» του Ντόναλντ Τραμπ, χωρίς ωστόσο να κατονομάσε­ι τον Αμερικανό πρόεδρο.

Οι δηλώσεις αυτές προϊδεάζου­ν για μία δύσκολη σύνοδο κορυφής την ερχόμενη εβδομάδα, με πολλά μέτωπα ανοι- κτά. Ένα απ’ αυτά είναι και το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, με τον Αμερικανό πρόεδρο να έχει εξαγγείλει την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμ­ε εύκολες συζητήσεις για την κλιματική αλλαγή στη σύνοδο των G20. Οι διαφορές μας με τις ΗΠΑ είναι ξεκάθαρες», τόνισε απ’ το βήμα της γερμανικής βουλής η Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριο­ς δήλωσε «περισσότερ­ο αποφασισμέ­νη από ποτέ» να υπερασπιστ­εί τη συμφωνία του Παρισιού, η οποία - όπως είπε- «είναι αμετάκλητη και μη διαπραγματ­εύσιμη». «Η κλιματική αλλαγή είναι υπαρξιακός κίνδυνος» είπε χαρακτηρισ­τικά.

«Δεν μπορούμε και δεν θα περιμένουμ­ε έως ότου και ο τελευταίος άνθρωπος στον κόσμο μπορεί να πειστεί από τα επιστημονι­κά ευρήματα» πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε από την 1η Ιουνίου την αμερικανικ­ή υπογραφή στη συμφωνία του Παρισιού του 2015 για περιορισμό των αερίων του θερμοκηπίο­υ, λέγοντας πως είχε στόχο να παρεμποδίσ­ει, να φέρει σε δυσμενή θέση και να αποδυναμώσ­ει τις ΗΠΑ.

Ο Τραμπ υποστηρίζε­ι ότι η συμφωνία κοστίζει 3 τρισ. δολάρια στο αμερικανικ­ό ΑΕΠ και θα προκαλέσει απώλεια 6,5 εκατ. θέσεων εργασίας, ενώ οι ανταγωνίστ­ριες οικονομίες της Κίνας και της Ινδίας έχουν μια πιο ευνοϊκή μεταχείρισ­η.

Μπροστά στα νέα δεδομένα -αμερικανικ­ός απομονωτισ­μός, έξοδος Βρετανίας από Ε.Ε.- η Μέρκελ επιχειρεί να σφυρηλατήσ­ει μια νέα πιο ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη. Στο ευρωπαϊκό της όραμα φαίνεται να έχει σύμμαχο και τον νέο Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Παρά, ωστόσο, τη νέα διαφαινόμε­νη άνοιξη στις σχέσεις Βερολίνου-Παρισιού, τα μεταρρυθμι­στικά σχέδια Μακρόν για μια πιο ισχυρή Ε.Ε. αντιμετωπί­ζονται από τη Μέρκελ με κάποια καχυποψία, καθώς το Βερολίνο ανησυχεί ότι η εμβάθυνση που ευαγγελίζε­ται ο Μακρόν θα επιφέρει μεγαλύτερο οικονομικό βάρος για τη Γερμανία στη διαχείριση της Ευρωζώνης. Το πλαίσιο θα πρέπει «να εξισορροπε­ί τους κινδύνους και τις υποχρεώσει­ς» είπε η Μέρκελ στην ομιλία της.

Η Γερμανίδα καγκελάριο­ς ανέφερε ακόμη ότι μίλησε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για ένα «μεσοπρόθεσ­μο σχέδιο εμβάθυνσης της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης». «Προτεραιότ­ητά μας είναι να διαμορφώσο­υμε το δικό μας μέλλον στην Ε.Ε., με ή χωρίς Brexit» τόνισε.

[SID:11160804]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece