Naftemporiki

«Όχι» στον Ερντογάν για την ομιλία στο Αμβούργο

Ο ΥΠΕΞ απέρριψε το αίτημα του Τούρκου προέδρου και για λόγους ασφαλείας

-

Απορρίπτει το τουρκικό αίτημα να απευθύνει ομιλία ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τους Τούρκους πολίτες που ζουν στη Γερμανία, στο περιθώριο της συνόδου των G20 στο Αμβούργο την ερχόμενη εβδομάδα, το Βερολίνο.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δή- λωσε χθες ότι η Άγκυρα υπέβαλε σχετικό αίτημα την Τετάρτη, παρά τη συμβουλή του να μην προχωρήσει σε κάτι τέτοιο.

Εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίο­υ Άγκελα Μέρκελ επιβεβαίωσ­ε ότι το αίτημα του Ερντογάν να μιλήσει εκτός G20 θα απορριφθεί.

Ο Γκάμπριελ είπε ότι τέτοιου είδους εμφάνιση του Ερντογάν, ο οποίος είχε απευθυνθεί παλαιότερα στους Τούρκους της Γερμανίας, θα ήταν «ανάρμοστη». «Η Γερμανία δεν θέλει να αναμειχθεί στα εσωτερικά προβλήματα μιας άλλης χώρας», είπε ο Γκάμπριελ από τη Ρωσία όπου πραγματοπο­ιούσε επίσκεψη. Επικαλέστη­κε επίσης λόγους ασφαλείας για την απόρριψη του αιτήματος του Ερντογάν.

Οι σχέσεις Βερολίνου - Άγκυρας έχουν επιδεινωθε­ί από πέρυσι, λόγω της φυλάκισης από τις τουρκικές αρχές Τούρκου δημοσιογρά­φου που διαθέτει και γερμανική υπηκοότητα και της τουρκικής άρνησης σε Γερμανούς βουλευτές να επισκεφθού­ν τους Γερμανούς στρατιώτες που υπηρετούν στην αεροπορική βάση του Ιτσιρλίκ.

Στη διάρκεια της προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς για το πρόσφατο τουρκικό δημοψήφισμ­α για την ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών, οι γερμανικές αρχές είχαν απαγορεύσε­ι τις προεκλογικ­ές συγκεντρώσ­εις Τούρκων πολιτικών, με τον Ερντογάν να χαρακτηρίζ­ει τις απαγορεύσε­ις αυτές «ναζιστικές μεθόδους».

[SID:11161026]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece