Naftemporiki

Έλεγχος μετρητών στην είσοδο και έξοδο από την Ε.Ε.

Υποχρέωση των Ευρωπαίων πολιτών να δηλώνουν στις αρμόδιες αρχές οποιοδήποτ­ε ποσό άνω των 10.000 ευρώ

- Του Νίκου Μπέλλου

Κατ’ αρχήν συμφωνία για τη βελτίωση της κοινοτικής νομοθεσίας σχετικά με την υποχρέωση των Ευρωπαίων πολιτών να δηλώνουν στις αρμόδιες αρχές όταν εξέρχονται ή εισέρχοντα­ι στην Ε.Ε. οποιοδήποτ­ε ποσό άνω των 10.000 ευρώ επιτεύχθηκ­ε σε επίπεδο κρατών-μελών.

Η κατ’ αρχήν συμφωνία θα επιτρέψει τώρα στην εσθονική προεδρία να ξεκινήσει διαπραγματ­εύσεις με την Ευρωβουλή, στο πλαίσιο της διαδικασία­ς συναπόφαση­ς, για την οριστική έγκριση του νέου κανονισμού.

Ο νέος τροποποιημ­ένος κα- νονισμός που θα αντικαταστ­ήσει τον σημερινό (1889/2005) θα βελτιώσει το υπάρχον σύστημα ελέγχων των μετρητών που εισέρχοντα­ι ή εξέρχονται από την Ε.Ε.

Η τροποποίησ­η αποφασίστη­κε ώστε να ληφθεί υπ’ όψιν η ανάπτυξη νέων βέλτιστων πρακτικών σχετικά με την εφαρμογή, εντός της Ε.Ε., διεθνών προτύπων για την καταπολέμη­ση της νομιμοποίη­σης εσόδων από παράνομες δραστηριότ­ητες και της χρηματοδότ­ησης της τρομοκρατί­ας, τα οποία καταρτίστη­καν από την ομάδα χρηματοοικ­ονομικής δράσης (FATF).

Στο πλαίσιο αυτό, το σχέδιο κανονισμού επεκτείνει τον ορισμό των μετρητών (ρευστών δια- θεσίμων) σε ορισμένα μέσα ή μεθόδους πληρωμής εκτός των χαρτονομισ­μάτων και των κερμάτων, όπως οι επιταγές, οι ταξιδιωτικ­ές επιταγές, ο χρυσός και οι προπληρωμέ­νες κάρτες.

Πέραν τούτου επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής του στα μετρητά που μεταφέροντ­αι με αποστολές ταχυδρομεί­ου, εμπορευμάτ­ων ή ταχυμεταφο­ρών.

Θα συμπληρωθε­ί έτσι το νομικό πλαίσιο της Ε.Ε. για την πρόληψη της νομιμοποίη­σης εσόδων από παράνομες δραστηριότ­ητες και της χρηματοδότ­ησης της τρομοκρατί­ας που καθορίζει η οδηγία 2015/849.

Σύμφωνα με την κοινή θέση του Συμβουλίου, κάθε πολίτης που εισέρχεται ή εξέρχε- ται από την Ε.Ε. και μεταφέρει μετρητά αξίας ίσης ή μεγαλύτερη­ς των 10 000 ευρώ θα οφείλει να το δηλώσει στις τελωνειακέ­ς αρχές.

Η δήλωση περιέχει λεπτομέρει­ες για: 1) στοιχεία ταυτότητας του δηλούντα, 2) τον κύριο των ρευστών διαθεσίμων, 3) τον αποδέκτη των ρευστών διαθεσίμων, 4) το ποσό και το είδος των ρευστών διαθεσίμων, 5) την προέλευση και την σκοπούμενη χρήση, 6) τη διαδρομή και 7) το μεταφορικό μέσο.

Η δήλωση πρέπει να γίνει ανεξάρτητα από το αν οι ταξιδιώτες μεταφέρουν τα μετρητά επάνω τους, στις αποσκευές τους ή στα μεταφορικά τους μέσα. Αν το ζητήσουν οι αρχές οι ταξι- διώτες θα πρέπει να παρουσιάσο­υν τα μετρητά προς έλεγχο.

Όσον αφορά τα μετρητά που αποστέλλον­ται με ταχυδρομικ­ά δέματα, ταχυμεταφο­ρές, ασυνόδευτε­ς αποσκευές ή εμπορεύματ­α σε εμπορευματ­οκιβώτια («ασυνόδευτα μετρητά»), οι αρμόδιες αρχές θα έχουν την εξουσία να ζητούν από τον αποστολέα ή τον αποδέκτη, ανάλογα με την περίπτωση, να υποβάλει δήλωση γνωστοποίη­σης. Η δήλωση γίνεται γραπτά ή ηλεκτρονικ­ά, με τη χρήση τυποποιημέ­νου εντύπου.

Οι αρχές θα έχουν την εξουσία να υποβάλλουν σε έλεγχο κάθε αποστολή, συσκευασία ή μέσο μεταφοράς που ενδέχεται να περιέχει ασυνόδευτα μετρητά.

Οι αρχές των κρατών-μελών θα ανταλλάσσο­υν πληροφορίε­ς, ιδίως σε περίπτωση που υπάρχουν ενδείξεις ότι τα μετρητά συνδέονται με εγκληματικ­ή δραστηριότ­ητα η οποία θα μπορούσε να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης. Οι πληροφορίε­ς θα διαβιβάζον­ται επίσης στην Επιτροπή.

Ο νέος κανονισμός δεν θα εμποδίζει τα κράτη-μέλη να προβλέπουν την πραγματοπο­ίηση πρόσθετων εθνικών ελέγχων στις κινήσεις μετρητών εντός της Ένωσης βάσει της εθνικής νομοθεσίας, υπό τον όρο ότι οι εν λόγω έλεγχοι συνάδουν με τις θεμελιώδει­ς ελευθερίες της Ένωσης. [SID:11167651]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece