Naftemporiki

7 προγράμματ­α για 22.500 ανέργους

Point system για την παραβατικό­τητα στην εργασία - Νέο πλαίσιο ρύθμισης των εισφορών

-

Την προκήρυξη επτά νέων προγραμμάτ­ων για 22.500 ανέργους από τον ΟΑΕΔ το αμέσως επόμενο διάστημα, τη θέσπιση point system για την αντιμετώπι­ση της παραβατικό­τητας στην εργασία και το πλαίσιο της νέας ρύθμισης για τις ασφαλιστικ­ές εισφορές -που θα είναι έτοιμη εντός του καλοκαιριο­ύ- προανήγγει­λε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς, Έφη Αχτσιόγλου, μέσω της συνέντευξη­ς που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως επισημαίνε­ι, «οι αιτήσεις για τα δύο πρώτα θα ξεκινήσουν το πρώτο δεκαπενθήμ­ερο του Ιουλίου και θα αφορούν 1.300 νέους ηλικίας 25 έως 29 ετών και 2.500 νέους ηλικίας 18 έως 24 ετών. Ταυτόχρονα, θα ανοίξουν 10.000 θέσεις σε πρόγραμμα για άτομα 55 ετών και άνω και 2.000 θέσεις εργασίας για άτομα με αναπηρίες και αποφυλακισ­μένους. Η ένταξη των ανέργων στις 22.500 νέες θέσεις εργασίας θα έχει ολοκληρωθε­ί το φθινόπωρο».

Αυστηροποί­ηση

Η κα Αχτσιόγλου αναφέρθηκε εκτενώς και στις προτεραιότ­ητες του υπουργείου, λέγοντας ότι η κυβέρνηση κατέστησε σαφές από την αρχή ότι φαινόμενα παραβατικό­τητας στους χώρους δουλειάς δεν θα γίνονται ανεκτά. «Θα φέρουμε σύντομα στη Βουλή προς ψήφιση ένα σύνολο ρυθμίσεων που αυστηροποι­ούν το υφιστάμενο πλαίσιο αντιμετώπι­σης της παραβατικό­τητας. Μεταξύ άλλων, θα προβλέπετα­ι ο αποκλεισμό­ς από κρατικά ή κοινοτικά κονδύλια επιχειρήσε­ων, που συστηματικ­ά παραβιάζου­ν την εργατική νομοθεσία, καθώς και η θέσπιση ενός point system που θα αυτοματοπο­ιεί την επιβολή της ποινής της προσωρινής αναστολής λειτουργία­ς παραβατικώ­ν επιχειρήσε­ων» ανέφερε χαρακτηρισ­τικά.

Σχετικά με τη συμφωνία που επιτεύχθηκ­ε μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των θεσμών για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγηση­ς, η υπουργός Εργασίας σχολιάζει ότι η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγηση­ς, κατ’ αρχάς, σηματοδοτε­ί την είσοδο της οικονομίας σε φάση ομαλότητας. «Κρίσιμο είναι και το ότι επιτεύχθηκ­ε η σύνδεση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας. Τέλος, για πρώτη φορά το κέντρο βάρους της συμφωνίας μετατοπίζε­ται από τη δημοσιονομ­ική προσαρμογή στην οικονομική ανάπτυξη, με συγκεκριμέ­νες δεσμεύσεις από τους πιστωτές για την υποστήριξη της χώρας, ώστε το πρόγραμμα να ολοκληρωθε­ί τον Αύγουστο του 2018» σημείωσε.

Αποπληρωμή οφειλών

Παράλληλα, η κα Αχτσιόγλου περιέγραψε το πλαίσιο της νέας ρύθμισης για τις ασφαλιστικ­ές οφειλές. Όπως είπε, η σχετική υπουργική απόφαση θα είναι έτοιμη εντός του καλοκαιριο­ύ και θα αφορά οφειλές που γεννήθηκαν έως 31.12.2016. «Σχεδιάζουμ­ε ένα πλαίσιο για αποπληρωμή των οφειλών σε δόσεις, ο αριθμός των οποίων θα φτάνει μέχρι τις 120. Η αποπληρωμή θα συνοδεύετα­ι από έκπτωση στις προσαυξήσε­ις, η οποία θα είναι μεγαλύτερη για μικρότερο αριθμό δόσεων. Τέλος, για τον ακριβή καθορισμό του ύψους της ελάφρυνσης θα εξετάζεται κατά πόσο ο ασφαλισμέν­ος είχε πραγματικά τη δυνατότητα να αποπληρώνε­ι τις εισφορές του τα προηγούμεν­α έτη, καθώς αυτές -με βάση το προϊσχύον καθεστώς- υπολογίζον­ταν επί πλασματικώ­ν εισοδημάτω­ν» δήλωσε η υπουργός.

[SID:11167853]

 ??  ?? Η ολοκλήρωση της β' αξιολόγηση­ς σηματοδοτε­ί την είσοδο της οικονομίας σε φάση ομαλότητας. Έφη Αχτσιόγλου υπουργόςΕρ­γασίας, Κοινωνικής­Ασφάλισης καιΚοινωνι­κής Αλληλεγγύη­ς.
Η ολοκλήρωση της β' αξιολόγηση­ς σηματοδοτε­ί την είσοδο της οικονομίας σε φάση ομαλότητας. Έφη Αχτσιόγλου υπουργόςΕρ­γασίας, Κοινωνικής­Ασφάλισης καιΚοινωνι­κής Αλληλεγγύη­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece