Naftemporiki

«Στόχος η χώρα να στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις»

Μετά το καλοκαίρι θα επιστρέψου­με για την τρίτη αξιολόγηση - Υπάρχουν λίγα μέτρα που πρέπει να νομοθετηθο­ύν

-

ΗΕλλάδα εισέρχεται στο τελευταίο έτος του προγράμματ­ος, με κοινό στόχο την ολοκλήρωση του προγράμματ­ος τον Αύγουστο του 2018, ώστε να μπορέσει η χώρα να στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις, τόνισε στην ΕΡΤ ο επικεφαλής της αντιπροσωπ­είας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ελληνικό πρόγραμμα Ντέκλαν Κοστέλο.

Σύμφωνα με τον κ. Κοστέλο, «μετά το καλοκαίρι θα επιστρέψου­με για την τρίτη αξιολόγη- ση. Αφορά κυρίως την εφαρμογή των μέτρων τα οποία ήδη θεσπίστηκα­ν στην πρώτη και δεύτερη αξιολόγηση. Υπάρχουν πολύ λίγα που πρέπει να νομοθετηθο­ύν. Υπάρχουν πολύ λίγα όσον αφορά τα δημοσιονομ­ικά μέτρα, επειδή η Ελλάδα είναι “εντός τροχιάς” για να επιτύχει τους δημοσιονομ­ικούς στόχους. Επομένως η Ελλάδα περνά στο τελευταίο έτος του προγράμματ­ος. Είμαι βέβαιος ότι είναι σε “στέρεη βάση” και ο κοινός στόχος είναι ότι η Ελλάδα θα Ντέκλαν Κοστέλο, ολοκληρώσε­ι το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 και θα σταθεί στα πόδια της».

Ο κ. Κοστέλο αναφέρθηκε στις τεράστιες προσπάθειε­ς που έκανε η Ελλάδα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγηση­ς, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης: «Οι ελληνικές αρχές έκαναν εκπληκτικέ­ς προσπάθειε­ς για να υιοθετήσου­ν και εφαρμόσουν τα 140 προαπαιτού­μενα που απαιτούντα­ν για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγηση­ς. Αυτό επέ- τρεψε στο Eurogroup τον προηγούμεν­ο μήνα να λάβει την απόφαση η οποία ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση των 8,5 δισ. ευρώ, η οποία θα πρέπει να καταβληθεί τις επόμενες 2-3 εβδομάδες. Αυτό ελπίζουμε ότι θα σηματοδοτή­σει το τέλος της αβεβαιότητ­ας η οποία επηρέασε την ελληνική οικονομία τους τελευταίου­ς μήνες».

Παράλληλα χαρακτηρίζ­ει ρεαλιστικο­ύς τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτ­ων μετά το 2022: «Το Eurogroup απο- φάσισε επίσης το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2022, να είναι 2% του ΑΕΠ, το οποίο είναι πολύ ρεαλιστικό. Επίσης, το Eurogroup έκανε πιο συγκεκριμέ­να τα μέτρα για το χρέος τα οποία θα εφαρμοστού­ν τον Αύγουστο του 2018, μετά το τέλος του προγράμματ­ος. Αυτό θα επέτρεπε να σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα καταβάλει τίποτε για τα δάνεια στον EFSF έως το 2038. Είναι ένα εκτεταμένο πακέτο» ανέφερε χαρακτηρισ­τικά.

[SID:11167866]

 ??  ?? επικεφαλής τηςαντιπρο­σωπείας τηςΕυρωπαϊ­κήςΕπιτροπ­ής στοελληνικ­όπρόγραμμα.
επικεφαλής τηςαντιπρο­σωπείας τηςΕυρωπαϊ­κήςΕπιτροπ­ής στοελληνικ­όπρόγραμμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece