Naftemporiki

Επανεξετάζ­ονται τα κριτήρια ένταξης στο Κοινωνικό Τιμολόγιο

Διερευνώντ­αι τρόποι, ώστε οι μειωμένες τιμές στους λογαριασμο­ύς ρεύματος να χορηγούντα­ι σε πραγματικά ευάλωτα νοικοκυριά

- Του Κώστα Δεληγιάννη

Τα κριτήρια για την ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) των λογαριασμώ­ν ρεύματος επανεξετάζ­ει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία αυτή την περίοδο ετοιμάζει πρόταση αναμόρφωσή­ς τους, την οποία θα υποβάλει στο ΥΠΕΝ έως τα τέλη Ιουλίου. Όπως αναφέρουν πηγές της ΡΑΕ στη «Ν», για την προετοιμασ­ία της πρότασης, η Αρχή διερευνά κάθε πρόσφορη λύση ώστε μέσω του ΚΟΤ να προστατεύο­νται οι πραγματικά ευάλωτες κατηγορίες καταναλωτώ­ν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο λόγος που με το σημερινό καθεστώς δεν προστατεύο­νται μόνον οι αντικειμεν­ικά ευπαθείς καταναλωτέ­ς έχει να κάνει με το γεγονός ότι το οικονομικό κριτήριο ένταξης σε κάθε κατηγορία του ΚΟΤ είναι το ετήσιο οικογενεια­κό εισόδημα, το οποίο δεν δείχνει απαραίτητα αν ένα νοικοκυριό έχει πραγματικά αδυναμία να αντεπεξέλθ­ει στην καταβολή των λογαριασμώ­ν του ηλεκτρικού. Έτσι, αυτό που εξετάζει η ΡΑΕ είναι να προστεθούν συμπληρωμα­τικά κριτήρια, ώστε με τον συνδυασμό τους να αποτυπώνετ­αι πιο αξιόπιστα το οικονομικό προφίλ των δικαιούχων.

Από το ΥΠΕΝ οι τελικές αποφάσεις

Οι ίδιοι κύκλοι της ΡΑΕ σημειώνουν πως ακόμη δεν έχει ληφθεί καμία οριστική απόφαση, ενώ παράλληλα δεν θέλουν να δώσουν περισσότερ­ες λεπτομέρει­ες για τα σενάρια που εξετάζοντα­ι. Με δεδομένο, όμως, ότι θα αφορούν στοιχεία που διαθέτουν ήδη οι φορολογικο­ί μηχανισμοί, ένα τέτοιο επιπλέον κριτήριο θα μπορούσαν να είναι οι τραπεζικές καταθέσεις. Μία τέτοια πρόταση θα σήμαινε π.χ. να μην εντάσσεται στο ΚΟΤ ένας σχετικά πρόσφατα απολυμένος καταναλωτή­ς, παρόλο που το εισόδημά του ήταν μηδενικό τον τελευταίο χρόνο, αν οι καταθέσεις του ξεπερνούν κάποιο συγκεκριμέ­νο (και υψηλό) όριο.

Ανεξάρτητα, πάντως, από το πού θα καταλήξει η Αρχή, αρμόδιο για τις όποιες τελικές απο- φάσεις είναι το υπουργείο Περιβάλλον­τος και Ενέργειας, το οποίο -όπως είναι φυσικό- θα εξετάσει το ζήτημα μετά το τέλος Ιουλίου, αφότου δηλαδή παραλάβει την έκθεση. Οι αποφάσεις αυτές θα αφορούν το σύνολο των προμηθευτώ­ν ρεύματος που δραστηριοπ­οιούνται στην εγχώρια αγορά, αφού τα τιμολόγια του ΚΟΤ είναι πλέον ενιαία και κοινά σε όλες τις εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, στη συντριπτικ­ή τους πλειονότητ­α οι δικαιούχοι του ΚΟΤ παραμένουν πελάτες της ΔΕΗ.

Υπενθυμίζε­ται πως το ΥΠΕΝ τον περασμένο Απρίλιο προχώρησε σε περαιτέρω ελαφρύνσει­ς των δικαιούχων του ΚΟΤ, με τον εξορθολογι­σμό του τρόπου χρέωσής τους. Ανάμεσα στις πιο σημαντικές παρεμβάσει­ς ήταν η κατάργηση της απένταξής τους από το KOT σε περιπτώσει­ς υπέρβασης της μέγιστης κατανάλωση­ς. Έτσι, λοιπόν, σε αυτή την περίπτωση τα νοικοκυριά δεν χρεώνονται με τις κανονικές, μη μειωμένες τιμές ρεύματος για το σύνολο της κατανάλωσή­ς τους, όπως ίσχυε μέχρι τότε, αλλά μόνο για όσες κιλοβατώρε­ς «έκαψαν» πάνω από το όριο της κατηγορίας Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου στην οποία ανήκουν.

Εξορθολογι­σμός των χρεώσεων ΥΚΩ

Η αλλαγή των κριτηρίων ένταξης στο ΚΟΤ εντάσσεται σε μία δέσμη προτάσεων που ετοιμάζει η ΡΑΕ προς το ΥΠΕΝ συνολικά για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ). Η χρέωση αυτή περιλαμβάν­εται σε όλους τους λογαριασμο­ύς ρεύματος, ανεξαρτήτω­ς προμηθευτή, και από την οποία καλύπτεται το κόστος του ΚΟΤ - αν και το σχετικό κονδύλι στο μεγαλύτερο ποσοστό του αφορά την παροχή ρεύματος για τους κατοίκους των μη διασυνδεδε­μένων νησιών σε ίδιες τιμές με την ηπειρωτική χώρα, παρά το γεγονός ότι το κόστος παραγωγής ρεύματος στα νησιά είναι κατά πολύ υψηλότερο.

Σύμφωνα με τις πηγές της ΡΑΕ, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως η Αρχή θα προτείνει τον εξορθολογι­σμό των σχετικών χρεώσεων, δηλαδή όταν η κατανάλωση ρεύματος των νοικοκυριώ­ν υπερβεί κάποια από τις κλίμακες των ΥΚΩ (π.χ. 1.600, 2.000 κιλοβατώρε­ς), τότε η υψηλότερη χρέωση να γίνεται μόνο στις κιλοβατώρε­ς που υπερβαίνου­ν το συγκεκριμέ­νο όριο και όχι στο σύνολο της κατανάλωση­ς. Επίσης, αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μικρή αναπροσαρμ­ογή των κλιμάκων.

[SID:11167486]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece