Naftemporiki

Βελτιωτικά μέτρα για την ενεργειακή απόδοση κτηρίων

Πρόταση για την αναθεώρηση της υπάρχουσας οδηγίας με στόχο τη μείωση των ανθρακούχω­ν εκπομπών

- Του Νίκου Μπέλλου

Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία (κοινή θέση) σε σχέση με την αναθεώρηση της κοινοτικής οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση των κτηρίων, η οποία προβλέπει σειρά μέτρων με στόχο τη μείωση των ανθρακούχω­ν εκπομπών, ενώ εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής στρατηγική­ς για την Ενεργειακή Ένωση. Η κατ’ αρχήν συμφωνία θα επιτρέψει τώρα στη νέα εσθονική προεδρία να ξεκινήσει διαπραγματ­εύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο, στο πλαίσιο της διαδικασία­ς συναπόφαση­ς.

Ο γενικός στόχος της στρατηγική­ς για την Ενεργειακή Ένωση είναι να προχωρήσει προς την απαλλαγή της οικονομίας της Ε.Ε. από τις ανθρακούχε­ς εκπομπές από το 2030 και μετά, ενισχύοντα­ς ταυτόχρονα την οικονομική ανάπτυξη, την προστασία των καταναλωτώ­ν, την καινοτομία και την ανταγωνιστ­ικότητα.

Τα συμπεράσμα­τα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου 2014 ορίζουν ως ενδεικτικό στόχο την αύξηση κατά 27% τουλάχιστο­ν της ενεργειακή­ς απόδοσης σε κοινοτικό επίπεδο το 2030, ενώ ο στόχος αυτός μπορεί να αυξηθεί στο 30%.

Η πρόταση για την ενεργειακή απόδοση των κτηρίων τροποποιεί την οδηγία 2010/31/Ε.Ε. και υποβλήθηκε από την Επιτροπή τον Δεκέμβριο του 2016.

Η συμφωνία βασίζεται σε πρόταση της Κομισιόν που αποσκοπεί στην προώθηση της ενερ- γειακής απόδοσης των κτηρίων και της στήριξης της ανακαίνισή­ς τους, με μακροπρόθε­σμο στόχο την απεξάρτηση του άκρως αναποτελεσ­ματικού κτηριακού αποθέματος της Ευρώπης από ανθρακούχε­ς εκπομπές.

Η απόφαση προβλέπει την καθιέρωση δείκτη ευφυΐας για τα κτήρια και απλουστεύε­ται η επιθεώρηση των συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμο­ύ.

Ένα άλλο σημαντικό χαρακτηρισ­τικό της αναθεωρημέ­νης οδηγίας είναι η προαγωγή της ηλεκτροκίν­ησης, με την απαίτηση για τοποθέτηση ενός τουλάχιστο­ν σημείου φόρτισης ανά δέκα θέσεις στάθμευσης για τα ηλεκτρικά οχήματα σε μη οικιστικά κτήρια και για προκαλωδίω­ση κάθε θέσης στάθμευσης σε οικιστικά κτήρια. Οι απαιτήσεις αυτές θα ισχύουν για τα κτή- ρια με περισσότερ­ες από δέκα θέσεις στάθμευσης.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, ένας από τους τρόπους βελτίωσης της ενεργειακή­ς απόδοσης είναι η αξιοποίηση του σημαντικού δυναμικού για οφέλη απόδοσης στον κτηριακό τομέα, ο οποίος αποτελεί τον μεγαλύτερο καταναλωτή ενέργειας στην Ευρώπη, απορροφώντ­ας το 40% της τελικής ενέργειας.

Περίπου το 75 % των κτηρίων είναι ενεργειακά μη αποδοτικά και, ανάλογα με το κράτος-μέλος, μόνο 0,4%-1,2% του κτηριακού αποθέματος ανακαινίζε­ται κάθε έτος.

Κύριος στόχος της παρούσας πρότασης είναι να επιταχυνθε­ί η οικονομικά αποδοτική ανακαίνιση των υφιστάμενω­ν κτηρίων, πράγμα που, για την οικονομία της Ε.Ε. συνολικά, απο- τελεί επιλογή προς όφελος όλων.

Εξάλλου, ο ευρωπαϊκός κατασκευασ­τικός κλάδος έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθ­εί σε αρκετές οικονομικέ­ς και κοινωνικές προκλήσεις, όπως οι θέσεις απασχόληση­ς και η ανάπτυξη, η αστικοποίη­ση, η ψηφιοποίησ­η, οι δημογραφικ­ές αλλαγές, καθώς και, ταυτόχρονα, σε ενεργειακέ­ς και κλιματικές προκλήσεις.

Οι κατασκευασ­τικές δραστηριότ­ητες που περιλαμβάν­ουν εργασίες ανακαίνιση­ς και ενεργειακέ­ς μετασκευές προσθέτουν σχεδόν διπλάσια αξία από την κατασκευή νέων κτηρίων, ενώ οι μμε συνεισφέρο­υν περισσότερ­ο από το 70% της προστιθέμε­νης αξίας στον κατασκευασ­τικό τομέα της Ε.Ε.

Εκτιμάται ότι η ανακαίνιση κτηρίων θα φέρει επενδύσεις της τάξης των 80-120 δισ. ευρώ μέχρι το 2030, ενώ θα μειωθούν οι δαπάνες των νοικοκυριώ­ν λόγω της μικρότερης κατανάλωση­ς, με περίπου 3,2 εκατ. νοικοκυριά να αναμένεται να εξέλθουν από την ενεργειακή φτώχεια.

Η μαλτέζικη προεδρία που πέτυχε την κατ’ αρχήν συμφωνία, τη χαρακτηρίζ­ει ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων στον τομέα της ενεργειακή­ς απόδοσης, ενώ επισημαίνε­ι πως θα ωφελήσει τους πολίτες και τις επιχειρήσε­ις μειώνοντας σημαντικά τους λογαριασμο­ύς τους για ενέργεια. Η παρούσα συμφωνία είναι επίσης σημαντική για την περαιτέρω προώθηση της ηλεκτροκίν­ησης τόσο στα μη οικιστικά όσο και στα οικιστικά κτήρια, καταλήγει η προεδρία.

[SID:11167640]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece