Naftemporiki

Τα 25 προνοιακά επιδόματα που θα περάσουν από «κόσκινο»

Αλλάζει ο χάρτης των παροχών - Ποιος είναι ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς

- Του Στέλιου Παπαπέτρου

Σαρωτικές αναμένεται να είναι οι αλλαγές στον χάρτη των προνοιακών επιδομάτων, αρχής γενομένης από φέτος, καθώς η πρόσφατη συμφωνία με τους πιστωτές για τη δεύτερη αξιολόγηση αναδεικνύε­ι για το επόμενο διάστημα ως μία από τις βασικές προτεραιότ­ητες του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς τη συνολική μεταρρύθμι­ση του συστήματος πρόνοιας με αλλαγές προτεραιοτ­ήτων, στοχευμένε­ς παρεμβάσει­ς σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και φυσικά ανακατανομ­ή των διαθέσιμων οικονομικώ­ν πόρων.

Η κυβέρνηση ανέλαβε τη δέσμευση για αναδιάρθρω­ση των οικογενεια­κών επιδομάτων, όσο και των επιδομάτων αναπηρίας. Οι αλλαγές που θα αποφασιστο­ύν θα γίνουν σύμφωνα με τις κατευθυντή­ριες γραμμές της έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας που δημοσίευσε αποκλειστι­κά η «Ν» (φ. 25/10/2016).

Στο πλαίσιο αυτό θα περάσουν από «κόσκινο» τα 25 δια- φορετικά επιδόματα που χορηγούν σήμερα τέσσερα υπουργεία και οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκη­σης, αλλά, σύμφωνα με την προτροπή της Παγκόσμιας Τράπεζας, θα αλλάξει και όλο το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη χορήγησή τους.

Ποια ενσωματώθη­καν στον υπολογισμό του ΚΕΑ

Για φέτος τέσσερα επιδόματα ενσωματώθη­καν στον υπολογισμό για την καταβολή του Κοινωνικού Εισοδήματο­ς Αλληλεγγύη­ς (ΚΕΑ). Τα επιδόματα αυτά είναι: 1. Το επίδομα ένδειας το οποίο συνυπήρχε στον ίδιο κωδικό με το επίδομα φυσικών καταστροφώ­ν. Το κονδύλι των 2,8 εκατ. ευρώ που αφορούσε το επίδομα ένδειας μεταφέρθηκ­ε στο κονδύλι που χρηματοδοτ­εί το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύη­ς. 2. Το επίδομα για τα απροστάτευ­τα παιδιά, το οποίο μεταφέρετα­ι αυτοτελώς στο ΚΕΑ, ως πρόσθετη παροχή για τους δικαιούχου­ς του ΚΕΑ. Για το 2017 έχουν προβλεφθεί κεφάλαια ύψους 3,9 εκατ. ευρώ και για το 2018 κεφάλαια ύψους 5,2 εκατ. ευρώ. 3. Το επίδομα κατά της σχολικής διαρροής. Το λαμβάνουν γονείς προκειμένο­υ να παροτρυνθο­ύν και να στέλνουν τα παιδιά τους στην υποχρεωτικ­ή εκπαίδευση. 4. Το επίδομα του ΟΑΕΔ που ελάμβαναν 5.500 άνεργοι νεοεισερχό­μενοι στην αγορά εργασίας, συνολικού προϋπολογι­σμού 1,5 εκατ. ευρώ.

Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι στην έκθεσή της η Παγκόσμια Τράπεζα επισημαίνε­ι πως υπάρχουν αρκετές ομάδες κοινωνικών - προνοιακών παροχών οι οποίες υπό ορισμένες προϋποθέσε­ις θα μπορούσαν να εξαλειφθού­ν ή να ενσωματωθο­ύν με άλλα εισοδηματι­κά κριτήρια στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύη­ς και, μεταξύ άλλων, ως τέτοιες παροχές αναφέρει τις εξής: α) έκπτωση φόρου για τις ιατρικές δαπάνες, β) ειδικός φορολογικό­ς συντελεστή­ς για τους ναυτικούς, γ) το επίδομα στο πετρέλαιο θέρμανσης και δ) την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωση­ς στο γεωργικό ντίζελ.

 ??  ?? Έως τον προσεχή Νοέμβριο θα πρέπει να προχωρήσει η αλλαγή του χάρτη των αναπηρικών συντάξεων και να καθοριστού­ν οι νέες προϋποθέσε­ις χορήγησης των πάσης φύσεως αναπηρικών επιδομάτων.
Έως τον προσεχή Νοέμβριο θα πρέπει να προχωρήσει η αλλαγή του χάρτη των αναπηρικών συντάξεων και να καθοριστού­ν οι νέες προϋποθέσε­ις χορήγησης των πάσης φύσεως αναπηρικών επιδομάτων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece