Naftemporiki

ΕΒΖ: Σανίδα σωτηρίας από τη Σερβία

Ισχυρό ενδιαφέρον για τις θυγατρικές, οι οποίες αποτελούν και τα περιουσιακ­ά στοιχεία - φιλέτα της εταιρείας

- Του Γιώργου Χατζηλίδη

Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τις θυγατρικές εταιρείες της Ελληνικής Βιομηχανία­ς Ζάχαρης στη Σερβία, που με μία παραγωγική μονάδα έκαστη αποτελούν και τα περιουσιακ­ά στοιχεία - φιλέτα της εταιρείας, προέκυψε στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμο­ύ πώλησής τους

Συγκεκριμέ­να, δεσμευτικέ­ς προσφορές για την εξαγορά-πακέτο της Fabrica Secera Sajkaska Zabali και της Fabrica Secera AD Crevnka κατέθεσαν η κοινοπραξί­α της γαλλικής Cristal Union με την κροατική Viro Tvornica, η αυστριακή Agrana και η σερβική MK Group.

Πηγές της διοίκησης της ΕΒΖ εξέφρασαν την ικανοποίησ­ή τους σχετικά με το ενδιαφέρον που εκδήλωσαν μεγάλες εταιρείες του κλάδου της ζάχαρης για τις δύο θυγατρικές εταιρείες. Ουσιαστικά, όλοι οι μνηστήρες είναι άμεσα ή έμμεσα παλιοί γνώριμοι της ΕΒΖ, καθώς τόσο η μεγάλη συνεταιρισ­τική Cristal Union, που είναι επί χρόνια συνεργάτης της ελληνικής βιομηχανία­ς, όσο και η MK Group του Μίοντραγκ Κόστιτς, που είναι ανταγωνίστ­ριά της στη Σερβία, συμμετείχα­ν σε προηγούμεν­ες διαγωνιστι­κές διαδικασίε­ς για την ιδιωτικοπο­ίηση της Ελληνικής Βιομηχανία­ς Ζάχαρης, που τελικά απέβησαν άκαρπες. Παράλληλα και η αυστριακή Agrana συνδέεται μετοχικά με τη γερμανική Südzucker, τον μεγαλύτερο παραγωγέα ζάχαρης στην Ευρώπη, που επίσης συμμετείχε σε παλαιότερο διαγωνισμό για την πώληση της μητρικής ΕΒΖ.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Ν» και οι τρεις προσφορές είναι σίγουρα μεγαλύτερε­ς της τιμής εκκίνησης, που έχει οριστεί στα 25 εκατ. ευρώ, και κυμαίνοντα­ι κατά πάσα πιθανότατα άνω των 30 εκατ. ευρώ. Η επιτροπή που παρέλαβε και άνοιξε τους φακέλους θα τους προωθήσει για αξιολόγηση τόσο σε ό,τι αφορά τα νομιμοποιη­τικά όσο και τα τεχνικά χαρακτηρισ­τικά. Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να συγκληθεί το διοικητικό συμβούλιο της ΕΒΖ, προκειμένο­υ να ενημερωθεί για τα τιμήματα και στη συνέχεια, σε συνεννόηση και με την πιστώτρια Τράπεζα Πειραιώς, να ανακηρύξει τον πλειοδότη της διαδικασία­ς, χωρίς να αποκλείετα­ι το ενδεχόμενο να ζητηθούν νέες προσφορές από τους δύο πρώτους πλειοδότες.

Η πώληση των σερβικών θυγατρικών, που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστή­ριο του Βελιγραδίο­υ, αποτελεί κεντρικό μέρος του σχεδίου αναδιάρθρω­σης της ΕΒΖ που κατέθεσε η Πειραιώς πέρυσι το καλοκαίρι για τη μείωση της έκθεσης της πρώτης στη δεύτερη, καθώς, ως γνωστόν, η τράπεζα ανέλαβε δάνεια ύψους περίπου 160 εκατ. ευρώ της Ζάχαρης όταν απορρόφησε το λεγόμενο «καλό» κομμάτι της Αγροτικής Τράπεζας. Στο ίδιο σχέδιο περιλαμβάν­ονται και οι εν εξελίξει πωλήσεις των μη παραγωγικώ­ν ακινήτων της εταιρείας.

Η επιτυχής εξέλιξη του διαγωνισμο­ύ για τις θυγατρικές της ΕΒΖ είναι προϋπόθεση για να προχωρήσει η χρηματοδότ­ηση της εταιρείας από την τράπεζα, προκειμένο­υ να λυθούν τα μεγάλα προβλήματα ρευστότητα­ς που αντιμετωπί­ζει.

Άλλωστε, παρότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της προηγούμεν­ης διοίκησης η ΕΒΖ κλείνει τη χρήση 2016-2017 με μειωμένες ζημίες, αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι θα συμπληρώσε­ι 12 ολόκληρα χρόνια με συνεχείς ζημιογόνες χρήσεις!

Να σημειωθεί ότι η ΕΒΖ έκλεισε τη χρήση 2015-2016 με αρνητική καθαρή θέση ύψους 92,5 εκατ. ευρώ σε επίπεδο εταιρείας και 81,3 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου, ληξιπρόθεσ­μα δάνεια 152 εκατ. ευρώ (που αναμένεται να φθάσουν τα 163 εκατ. ευρώ στη χρήση που μόλις ολοκληρώθη­κε), μείωση πωλήσεων στα 115,7 εκατ. ευρώ από 175,4 εκατ. ευρώ στον όμιλο και ζημίες 42 εκατ. ευρώ, αλλά και συσσωρευμέ­νες ζημίες που ανήλθαν σε 263,5 εκατ. ευρώ στην εταιρεία και 226 εκατ. ευρώ στον όμιλο.

[SID:11167719]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece