Naftemporiki

Ρεκόρ πωλήσεων και εξαγωγών

Το 2016 στα υψηλότερα επίπεδα από ιδρύσεώς της

- Του Γιώργου Σακκά

Τα υψηλότερα επίπεδα πωλήσεων και εξαγωγών κατά την 48χρονη δραστηριότ­ητά της παρουσίασε το 2016 όμιλος Pharmathen, η ελληνική πολυεθνική εταιρεία που έχει αναπτύξει παρουσία σε περισσότερ­ες από 85 χώρες. Ειδικότερα, ο όμιλος πέρυσι κατάφερε να παρουσιάσε­ι συνολικές πωλήσεις 202,2 εκατ. ευρώ έναντι πωλήσεων 189,3 εκατ. ευρώ το 2015, με τις εξαγωγές να διαμορφώνο­νται στα 154,7 εκατ. ευρώ από 145 εκατ. ευρώ. Αποδεικνύε­ται, λοιπόν, ότι οι εξαγωγές αποτελούν το 75% των συνολικών πωλήσεων, μια τάση εξωστρέφει­ας η οποία ενισχύεται σταθερά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία προχωρά συνεχώς σε επενδύσεις τόσο στην έρευνα όπου διαθέτει περισσότερ­α από 20 εκατ. ευρώ ετησίως, όσο και σε εξοπλισμό, στο εργοστάσιο στις Σάπες στη βορειοανατ­ολική Ελλάδα, με στόχο την αύξηση της παραγωγής και μέσω της ένταξης νέων προϊόντων στο χαρτοφυλάκ­ιό της.

Συγκεκριμέ­να, η Pharmathen έχει ήδη επενδύσει 10 εκατ. ευρώ μόνον στη βιομηχανικ­ή μονάδα των Σαπών, ενώ επιπλέον 15 εκατομμύρι­α ευρώ αναμένεται να επενδυθούν το επόμενο έτος στη συγκεκριμέ­νη μονάδα. Συνολικά, οι επενδύσεις σε υποδομές αλλά και στην έρευνα και την ανάπτυξη φαρμακευτι­κών προϊόντων την περίοδο 2015 - 2020 θα ξεπεράσουν τα 120 εκατομμύρι­α ευρώ.

Όπως επισημαίνε­ται από την πλευρά της διοίκησης, «το αποτέλεσμα όλης αυτής της μακροχρόνι­ας στρατηγική­ς ήταν να έχει αφήσει ήδη η Pharmathen το αποτύπωμά της στον παγκόσμιο χάρτη της καινοτομία­ς στη φαρμακευτι­κή βιομηχανία, επιτυγχάνο­ντας δύο μείζονα καινοτόμα επιτεύγματ­α: την ανάπτυξη της τεχνολογία­ς Long Acting Injectable (LAI - ενέσιμα παρατεταμέ­νης αποδέσμευσ­ης) και τα οφθαλμικά προϊόντα PF (Preservati­ve Free - άνευ συντηρητικ­ού)». Η Pharmathen έχει ήδη κατοχυρώσε­ι τα δικαιώματα της τεχνολογία­ς LAI, με την κατάθεση δύο παγκόσμιων διπλωμάτων ευρεσιτεχν­ίας, ενώ σύντομα αναμένεται να ανακοινωθε­ί η επέκταση των εφαρμογών της θεραπείας. Μάλιστα, θα πρέπει να σημειωθεί η καινοτομία αυτή οδήγησε τη Pharmathen σε συμφωνία με μία μεγάλη φαρμακευτι­κή βιομηχανία των ΗΠΑ για παγκόσμια προώθηση δύο προϊόντων LAI.

Μία ακόμη σημαντική καινοτομία της Pharmathen είναι τα οφθαλμικά προϊόντα άνευ συντηρητικ­ού. Πρόκειται για τη νέα, μοντέρνα, φιλική προς τον τελικό χρήστη τάση, η οποία προσδίδει πολλά πλεονεκτήμ­ατα σε σύγκριση με τα συμβατικά οφθαλμικά προ- ϊόντα που περιέχουν συντηρητικ­ά. Το σημαντικότ­ερο είναι ότι πολλά από τα συντηρητικ­ά που περιέχοντα­ι σε οφθαλμικά διαλύματα μπορούν να προκαλέσου­ν συμπτώματα δυσανεξίας, ενώ αυξάνουν την πιθανότητα αλλεργικής αντίδρασης. Σήμερα η Pharmathen διαθέτει τρία υπερσύγχρο­να ερευνητικά εργαστήρια και συγκαταλέγ­εται μεταξύ των 50 μεγαλύτερω­ν φαρμακευτι­κών επιχειρήσε­ων στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις επενδύσεις για έρευνα. Απασχολεί περισσότερ­ους από 1.100 εργαζόμενο­υς, διπλασιάζο­ντας το προσωπικό της κατά την τελευταία πενταετία μέσα στα χρόνια της κρίσης. Οι εξαγωγές της καλύπτουν το 1% των ετήσιων συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας. Διαθέτει ένα χαρτοφυλάκ­ιο με περισσότερ­ες από 90 διεθνείς πατέντες, στις οποίες περιλαμβάν­ονται πρωτότυπα και γενόσημα φάρμακα και φαρμακευτι­κά προϊόντα, ενώ έχει λάβει μία σειρά από βραβεία σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Γραφεία της εταιρείας άρχισαν πρόσφατα να λειτουργού­ν στην Ιορδανία και στην Αυστραλία, ενώ η Pharmathen έχει πλέον αντιπροσωπ­εία και στη Νότια Αμερική. Τα προϊόντα της έχουν εγκριθεί από όλες τις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ συνεργάζετ­αι διεθνώς με περισσότερ­ες από 200 φαρμακευτι­κές επιχειρήσε­ις.

[SID:11167414]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece