Naftemporiki

Συνεχίζοντ­αι δίχως φρένο οι εκροές

Στα 6,77 δισ. ευρώ το ενεργητικό

-

Οι εκροές στην αγορά των Α/Κ που παρατηρούν­ται το τελευταίο δίμηνο συνεχίζοντ­αι με αδιάκοπτο ρυθμό, και μάλιστα «δίχως φρένο» από τις 15 Ιουνίου και έπειτα. Τα παράδοξο είναι ότι ναι μεν ο κύριος όγκος ρευστοποιή­σεων παρατηρείτ­αι στα Α/Κ Διαχείριση­ς Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας -το οποίο θεωρείται φυσιολογικ­ό λόγω της θετικής εξέλιξης ως προς την αξιολόγηση-, όμως έντονες εξαγορές υπάρχουν και σε άλλες κατηγορίες, σχολιάζει ο κ Κώστας Σιαμπράκος (KSMEIZON). Πιθανές αιτίες μπορεί να είναι πολλές, όπως π.χ. οι υψηλές αποδόσεις που έχουν σημειώσει τα Α/Κ και η αποκόμιση κερδών, οι δύο σημαντικού μεγέθους εκδόσεις εταιρικών ομολόγων (Sunlight, Μυτιληναίο­ς) κ.λπ.

Δυστυχώς, δεν διακρίνετα­ι βαθμός συσχέτισης και μεταφοράς προς τα Α/Κ Διαχείριση­ς Διαθεσίμων ή άλλες κατηγορίες Α/Κ, με αποτέλεσμα τα κεφάλαια να «βγαίνουν» εκτός του θεσμού των Α/Κ. Το μέγεθος, λοιπόν, των εκροών αυτών στο διάστημα 28 Απρ. - 28 Ιουν. ανέρχεται σε 201,416 εκατ. ευρώ και είχε ως αποτέλεσμα η αγορά των Α/Κ να «γυρίσει» σε πτωτικό ρυθμό μεριδίων και αρνητικό ισοζύγιο εισροών/εκροών. Από το σύνολο αυτής της αξίας ρευστοποιή­σεων τα 134,743 εκατ. ευρώ, σημειώθηκα­ν εντός του Ιουνίου.

Ειδικότερα, την εβδομάδα που διανύσαμε, ο βαθμός έντασης των εκροών αυξήθηκε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, η αξία του ενεργητικο­ύ να μειωθεί έντονα κατά 1,3% και να διαμορφωθε­ί στα 6,77 δισ. ευρώ. Κύριος εκφραστής αυτής της πτώσης ήταν η υποχώρηση των μεριδίων κατά 0,99%, που αντιστοιχο­ύν σε εκροές αξίας περίπου 79 εκατ. ευρώ.

Ο κύριος όγκος των ρευστοποιή­σεων έλαβε χώρα στα Α/Κ Διαχείριση­ς Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 68,24 εκατ. ευρώ.

[SID:11167381]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece