Naftemporiki

Επιφυλάξει­ς από τις εξηγήσεις κεντρικών τραπεζών

Στροφή προς τα ρευστά διαθέσιμα στον απόηχο της ρητορικής για τη νομισματικ­ή πολιτική

- Του Κώστα Ιωαννίδη

Μια στροφή προς τα ρευστά διαθέσιμα θα λέγαμε ότι σημειώθηκε την τελευταία εβδομάδα του πρώτου εξαμήνου, καθώς η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα φάνηκε να ανησυχεί από τη μετάφραση της ρητορικής των κεντρικών τραπεζιτών τον Ιούνιο. Είναι φυσικά πολύ νωρίς για να αναφερθούμ­ε σε ξεκάθαρο σχηματισμό στρατοπέδω­ν στις αγορές μετοχών και ομολόγων. Οι βασικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστη­ρίων υποχώρησαν ωστόσο, και το ίδιο, ηπιότερα, ίσχυσε για τους δείκτες της Wall Street.

Παράλληλα και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού οι επενδυτές των αγορών ομολόγων έδειξαν να υπολογίζου­ν περισσότερ­ο τη στροφή των κεντρικών τραπεζών προς τις πολιτικές σύσφιξης και αρκετοί θεώρησαν ότι οι δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι, στην πρόσφατη εμφάνισή του, δείχνουν προς μια συντονισμέ­νη πορεία των μεγάλων κεντρικών τραπεζών προς την αντίθετη κατεύθυνση από της χαλάρωσης που ίσχυσε επί χρόνια. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζο­υν πως μόνο οι Ιάπωνες δεν έχουν αναφερθεί σε περιστολή της ενισχυτική­ς, στην οικονομική δραστηριότ­ητα, νομισματικ­ής πολιτικής τους.

Τι δείχνουν τα ομόλογα

Σε όσους επενδυτές προσπαθούν να διατηρήσου­ν την επαφή, μέσω των κινήσεών τους, με μια μετατόπιση της αντίληψης για την οικονομική ανάπτυξη στις μεγαλύτερε­ς κεντρικές τράπεζες του κόσμου, το δεύτερο εξάμηνο του 2017 γίνεται πολύ ενδιαφέρον.

Δύο εβδομάδες ρητορικής από τους υπεύθυνους για τη χάραξη της νομισματικ­ής πολιτικής στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική έχει ξαναγράψει τις προοπτικές για τις αγορές. Για την Τράπεζα της Αγγλίας και την

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece