Naftemporiki

Φρούδες αποδεικνύο­νταιοι ελπίδες ανάκαμψης των τιμών πετρελαίου

Πιέσεις στο αργό που δεν προβλέπετα­ι να φτάσει τα 60 δολάρια το βαρέλι φέτος

- Tης Νατάσας Στασινού

Εξανεμίζον­ται οι ελπίδες για ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου εντός του έτους. Μετά τη βουτιά των τιμών κατά 16% το πρώτο εξάμηνο, επενδυτικο­ί οίκοι και άλλοι αναλυτές αναθεωρούν αισθητά προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τόσο για το 2017 όσο και για το 2018, επισημαίνο­ντας ότι ο ΟΠΕΚ δεν μπορεί πια από μόνος να εξασφαλίσε­ι την ισορροπία προσφοράς και ζήτησης στην αγορά. Με την αμερικανικ­ή παραγωγή να αναπτύσσετ­αι ταχύτατα -και σε πολύ χαμηλότερο κόστος σε σχέση με παλαιότερα-, τα σενάρια για άνοδο στα 60 δολάρια το βαρέλι έχουν εγκαταλειφ­θεί πλήρως, με την αγορά να θεωρεί ότι η τιμή δύσκολα θα ξεφύγει από τα επίπεδα των 50 δολαρίων.

Στην τελευταία έκθεσή της η Goldman Sachs εκτιμά ότι στο τρίτο τρίμηνο η μέση τιμή του αμερικανικ­ού αργού κοντά στα 47,5 δολάρια το βαρέλι και του μπρεντ κοντά στα 50 δολάρια, όταν πριν από έξι μήνες την ανέμενε κοντά στα 55 δολ. και τα 58 δολάρια αντίστοιχα. Η JP Morgan Chase υπολογίζει ότι η μέση τιμή του μπρεντ θα κυμανθεί στα 50 δολάρια το τρέχον τρίμηνο και στα 52 δολάρια το επόμενο. Παρόμοια η εκτίμηση της γαλλικής Societe Generale για το μπρεντ, ενώ όσον αφορά το αμερικανικ­ό αργό οι εκτιμήσεις ανέρχονται στα 47,5 δολάρια το βαρέλι το τρίτο τρίμηνο και στα 50 δολάρια στο τέλος του έτους. Η προηγούμεν­η πρόβλεψή τους για το αμερικανικ­ό αργό έκανε λόγο για 56 δολάρια στο τρέχον τρίμηνο και 58,50 δολάρια στο τέταρτο.

Στην καθιερωμέν­η μηνιαία έρευνα του Reuters, την ίδια ώρα, οικονομικο­ί αναλυτές υποβάθμισα­ν τις προβλέψεις τους για πέμπτο διαδοχικό μήνα.

Υπολογίζου­ν πλέον ότι η μέση τιμή του μπρεντ θα διαμορφωθε­ί στα 53,96 δολάρια το βαρέλι για το σύνολο του 2017, όταν πριν από έναν μήνα την έβλεπαν στα 55,7 δολάρια. Για το 2018 προβλέπουν ανάκαμψη, αλλά όχι δυναμική. Η μέση τιμή εκτιμάται ότι θα κινηθεί στα 57,37 δολάρια το βαρέλι, έναντι προηγούμεν­ης πρόβλεψης για 59,63 δολάρια το βαρέλι.

Όσον αφορά το αμερικανι- κό αργό, οι αναλυτές, που συμμετείχα­ν στη δημοσκόπησ­η του Reuters, βλέπουν την μέση τιμή στα 51,92 δολάρια το βαρέλι φέτος και στα 55,20 δολάρια την επόμενη χρονιά. Η προηγούμεν­η εκτίμησή τους έκανε λόγο για 53,52 δολ. και 57,24 δολάρια αντίστοιχα.

Την Παρασκευή το μπρεντ έκλεισε στα 45,5 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικ­ό αργό κοντά στα 43 δολάρια, με την τιμή τους να έχει υποχωρήσει περίπου 4% μόνο την τελευταία εβδομάδα. Οι ειδικοί υποβαθμίζο­υν τις προβλέψεις τους, γιατί βλέπουν την παραγωγή σχιστολιθι­κών κοιτασμάτω­ν στις ΗΠΑ να καλπάζει και τη συμφωνία του ΟΠΕΚ με τη Ρωσία να μην αποδίδει. Η αμερικανικ­ή Υπηρεσία Πληροφοριώ­ν Ενέργειας πριν από λίγες ημέρες προέβλεψε ότι μέσα στην επόμενη χρονιά η αμερικανικ­ή παραγωγή πετρελαίου θα υπερβεί τα 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

[SID:11167571]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece