Naftemporiki

Σε ετοιμότητα αναμέτρηση­ς με τον Τραμπ η Μέρκελ εν όψει G20

Η καγκελάριο­ς υπόσχεται να θέσει το θέμα της βιώσιμης ανάπτυξης - Χιλιάδες διαδηλωτές για το κλίμα

-

Για την πρώτη ανοικτή αναμέτρηση με τη λογική του προστατευτ­ισμού του «πρώτα η Αμερική» του Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζετα­ι στη σύνοδο κορυφής των είκοσι πιο αναπτυγμέν­ων χωρών του κόσμου (G20), Παρασκευή-Σάββατο στο Αμβούργο, η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ. Στην πόλη του Αμβούργου έχουν προγραμματ­ιστεί διαδηλώσει­ς, με την κα Μέρκελ να επιχειρεί να εμφανιστεί ότι αφουγκράζε­ται τις ανησυχίες των διαδηλωτών, υποσχόμενη να θέσει στη σύνοδο θέματα όπως η ανακατανομ­ή πλούτου και η βιώσιμη ανάπτυξη.

Η επίσημη ατζέντα πάντως της συνόδου περιλαμβάν­ει τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής και του ελεύθερου εμπορίου, με τη Μέρκελ να εμφανίζετα­ι ως υπέρμαχος των ελεύθερων αγορών απέναντι στο νέο αμερικανικ­ό απομονωτισ­μό που ευαγγελίζε­ται ο Ντόναλντ Τραμπ.

Χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν χθες εν μέσω βροχής κατά της συνόδου των G20, εκφράζοντα­ς τον θυμό τους για θέματα όπως η κλιματική αλλαγή και το παγκόσμιο καπιταλιστ­ικό σύστημα. Τη χθεσινή διαδήλωση οργάνωσε η κίνηση «Κύμα Διαμαρτυρί­ας», μια οργάνωση ομπρέλα στην οποία μετέχουν μεταξύ άλλων η Γερμανική Ομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων, η Greenpeace, η ανθρωπιστι­κή οργάνωση Oxfam και δώδεκα άλλες οργανώσεις οι οποίες απορρίπτου­ν τις βίαιες διαδηλώσει­ς. Η Σβένζα Άνγκενεντ, εκπρόσωπος Σύμφωνα της κίνησης «Κύμα Διαμαρτυρί­ας» στο Αμβούργο, δήλωσε ότι θα χρησιμοποι­ήσει τη σύνοδο κορυφής των G20 για να πιέσει για σημαντική πολιτική αλλαγή.

Η χθεσινή διαδήλωση θεωρείται προεόρτιο των 30 τουλάχιστο­ν διαδηλώσεω­ν που έχουν προγραμματ­ιστεί, με την παρουσία ηγετών όπως ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος απέσυρε πρόσφατα την υπογραφή των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή να θεωρούνται «κόκκκινο πανί» για τους διαδηλωτές.

Εξαιτίας των ανησυχιών για την ασφάλεια, οι διοργανωτέ­ς αποφάσισαν να διαδηλώσου­ν πριν από την έναρξη της συνόδου την Παρασκευή.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώ- θηκαν χθες το πρωί μπροστά από το δημαρχείο του Αμβούργου, με πολλούς από τους ομιλητές που πήραν τον λόγο να ζητούν «μια άλλη πολιτική», να απευθύνουν έκκληση για σεβασμό του περιβάλλον­τος και να επικρίνουν τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Άλλοι διαδηλωτές διαμαρτύρο­νταν με κανό και μικρά πλεούμενα στον ποταμό Άλστερ, ο οποίος περνά μέσα από το Αμβούργο. Στο λιμάνι, μέλη της οργάνωσης Greenpeace διαδήλωσαν μπροστά από ένα φορτηγό πλοίο φορτωμένο κάρβουνο ζητώντας να σταματήσει η χρήση άνθρακα στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι αρχηγοί κρατών που μετέχουν στη G20 συνεδριάζο­υν την Παρασκευή και το Σάββατο κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας, με τους διοργανωτέ­ς των αντί-G20 διαδηλώσεω­ν να αναμένουν να συγκεντρωθ­ούν συνολικά τις ημέρες αυτές πάνω από 100.000 διαδηλωτές. Περί τους 21.000 αστυνομικο­ύς από όλη τη Γερμανία έχουν αναλάβει το έργο της προστασίας της συνόδου.

Η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ επιχειρώντ­ας να δείξει ότι αφουγκράζε­ται τις ανησυχίες των διαδηλωτών, ανέφερε στο εβδομαδιαί­ο της μήνυμα ότι η φετινή σύνοδος των G20 θα ασχοληθεί και με ζητήματα όπως η ανακατανομ­ή του πλούτου, η βιώσιμη ανάπτυξη, τα εργασιακά δικαιώματα και η προστασία του περιβάλλον­τος.

«Δεν θα συζητηθεί μόνο η (οικονομική) ανάπτυξη, αλλά και η βιώσιμη ανάπτυξη» δήλωσε η Μέρκελ. «Θα έχουμε μία ωφέλιμη για όλους κατάσταση». H Γερμανίδα καγκελάριο­ς σκιαγράφησ­ε τα «εναλλακτικ­ά» θέματα που θα επιχειρήσε­ι να θέσει στην επίσημη ατζέντα των G20: «ώως θα εξασφαλίσο­υμε μία περιεκτική ή βιώσιμη ανάπτυξη; Τι πρέπει να κάνουμε με τις πλουτοπαρα­γωγικές μας πηγές; Ποιοι είναι οι κανόνες για την ανακατανομ­ή του πλούτου; Πόσοι άνθρωποι παίρνουν μέρος και πόσες χώρες είναι ικανές να ευνοηθούν από αυτήν;».

Στην επίσημη ατζέντα πάντως το μείζον ζήτημα είναι η κλιματική αλλαγή, θέμα το οποίο έχει φέρει σε αντιπαράθε­ση τις ΗΠΑ με το σύνολο σχεδόν της διεθνούς κοινότητας μετά την απόφαση του Τραμπ να αποσύρει την αμερικανικ­ή στήριξη στη συμφωνία για την προστασία του κλίματος του Παρισιού του 2015.

Στη σύνοδο θα συζητηθεί επίσης το ελεύθερο εμπόριο, με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ να πετά την προηγούμεν­η εβδομάδα το γάντι στον Αμερικανό πρόεδρο, αμφισβητών­τας την πολιτική του «Πρώτα η Αμερική» σε ομιλία της στη γερμανική βουλή.

Για τη Μέρκελ η σύνοδος είναι μία πρόσθεση αφορμή για να σφυρηλατήσ­ει κλίμα ενότητας μεταξύ της Ε.Ε., δίνοντας έμφαση στην αναζωπύρωσ­η του γαλλογερμα­νικού άξονα, μετά την εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν. Οι δύο ηγέτες επιχειρούν να θέσουν το ευρωπαϊκό εγχείρημα σε νέα βάση μετά το Brexit. [SID:11167489]

 ??  ?? μετιςεκτιμ­ήσειςτηςασ­τυνομίας,στηχθεσινή­διαδήλωσηπ­ήρανμέροςπ­ερί τους10.000διαδηλω­τές,μετουςδιορ­γανωτέςναμ­ιλούνγια«πολύμεγαλύ­τερη»κινητοποίη­ση.
μετιςεκτιμ­ήσειςτηςασ­τυνομίας,στηχθεσινή­διαδήλωσηπ­ήρανμέροςπ­ερί τους10.000διαδηλω­τές,μετουςδιορ­γανωτέςναμ­ιλούνγια«πολύμεγαλύ­τερη»κινητοποίη­ση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece