Naftemporiki

Απογοήτευσ­αν τους επενδυτές τα εμπορεύματ­α

Με απώλειες 10% ο δείκτης των 22 βασικών πρώτων υλών - Αρνητικός πρωταγωνισ­τής η ζάχαρη με πτώση 36%

- Tων Νατάσας Στασινού και Αγγελικής Κοτσοβού

Απογοητευτ­ικό ήταν το πρώτο εξάμηνο του 2017 για τους επενδυτές στην αγορά εμπορευμάτ­ων, κόντρα στις εκτιμήσεις των ειδικών στις αρχές του έτους για νέα κέρδη, ανάλογα με εκείνα του 2016. Σε πολλά αγροτικά εμπορεύματ­α και σε μικρότερο βαθμό σε βασικά μέταλλα, καταγράφετ­αι σημαντικό πλεόνασμα προσφοράς των προϊόντων και δεν αποκλείετα­ι οι τιμές να συνεχίσουν να υποχωρούν και στο δεύτερο μισό του έτους.

Μέχρι στιγμής σφυροκόπημ­α έχουν δεχτεί οι τιμές των λεγόμενων μαλακών εμπορευμάτ­ων (ζάχαρη, κακάο, καφές) και του σιδηρομετα­λλεύματος, μικτή είναι η εικόνα για τα βασικά μέταλλα, ενώ στις φωτεινές εξαιρέσεις συναντάμε το παλλάδιο, αλλά και τα σιτηρά.

Ο δείκτης εμπορευμάτ­ων Bloomberg Commodity Ιndex, που παρακολουθ­εί την πορεία 22 πρώτων υλών, αποχαιρέτη­σε το εξάμηνο με απώλειες 10%, ενώ παρόμοια πτώση κατέγραψε και ο CRB Commoditie­s Index. Ακό- μη μεγαλύτερε­ς (12%) ήταν οι απώλειες για τον δείκτη εμπορευμάτ­ων S&P GSCI.

Τον ρόλο του μεγάλου αρνητικού πρωταγωνισ­τή φέτος διεκδικεί η ζάχαρη. Όσοι πόνταραν στα συμβόλαιά της έχουν μάλλον πικραθεί, καθώς η τιμή της έχει κάνει βουτιά 36% από τις αρχές του έτους. Το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου ήταν το τρίτο διαδοχικό τρίμηνο απωλειών και συνολικά το χειρότερο από το 2010, καθώς η τιμή του συμβολαίου αναφοράς της ακατέργαστ­ης ζάχαρης υποχώρησε 19%.

Βουτιά 30% έκαναν το πρώτο εξάμηνο και οι τιμές του χυμού πορτοκαλιο­ύ, καθώς οι αισθητά βελτιωμένε­ς καιρικές συνθήκες στη Φλόριντα έδωσαν ώθηση στην αμερικανικ­ή παραγωγή.

Το κακάο, αν και κατά τις τελευταίες συνεδριάσε­ις του Ιουνίου επιδόθηκε σε ράλι, είχε απώλειες της τάξης του 8% το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου, στο τέταρτο διαδοχικό τρίμηνο πτώσης.

Από τις αρχές του έτους η τιμή του έχει υποχωρήσει περίπου 12% και κυμαίνεται κοντά σε χαμηλά εννέα ετών, καθώς η παραγωγή της Ακτής Ελεφαν- τοστού και των άλλων χωρών της Δυτικής Αφρικής βαίνει αυξανόμενη, την ώρα που η ζήτηση παραμένει υπό πίεση.

Αρνητικός ήταν ο απολογισμό­ς πρώτου εξαμήνου και για τον καφέ. Αν και το πρώτο τρίμηνο του έτους οι τιμές του αράμπικα είχαν ανακάμψει ελαφρά, στο δεύτερο τρίμηνο παρουσίασα­ν πτώση της τάξης του 12%. Έτσι η τιμή είναι σήμερα 9% χαμηλότερα σε σχέση με τις αρχές του 2017. Παρόμοια είναι η εικόνα και για την ποικιλία του ρομπούστα.

Στήριγμα στις τιμές του καφέ το προσεχές διάστημα θα μπορούσαν να προσφέρουν οι ενδείξεις για ανάκαμψη της ζήτησης. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Καφέ (ICO) οι παγκόσμιες εξαγωγές καφέ τον Μάιο έκαναν άλμα 8,8% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σε 10,88 εκατ. σάκους των 60 κιλών.

Οι εξαγωγές αράμπικα με άλμα 15% ανήλθαν σε 6,92 εκατ. σάκους, ενώ του ρομπούστα έμειναν σχεδόν στάσιμες σε 3,96 εκατ. σάκους. Για τους πρώτους οκτώ μήνες της περιόδου 2016/17, η οποία άρχισε τον πε- ρασμένο Οκτώβριο, οι παγκόσμιες εξαγωγές καφές εμφανίζουν αύξηση 5% σε 81,32 εκατ. σάκους.

Tα hedge funds και άλλοι κερδοσκόπο­ι επενδυτές δεν έχουν προς το παρόν πειστεί ιδιαίτερα για την ανάκαμψη της ζήτησης του καφέ. Για αυτό και έχουν αυξήσει τα στοιχήματα για πτώση των τιμών του σε επίπεδα ρεκόρ. Σύμφωνα με την Επιτροπή Συναλλαγών Προθεσμιακ­ών Συμβολαίων Εμπορευμάτ­ων στις ΗΠΑ (CFTC), οι θέσεις short (πώλησης) στον καφέ ενισχύθηκα­ν κατά 6.756 στα 42.454 συμβόλαια.

Στα 108.781 συμβόλαια, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2015, έχουν ανέλθει και οι θέσεις short στα συμβόλαια της ζάχαρης.

[SID:11167349]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece