Naftemporiki

Ευρωπαϊκή σταυροφορί­α

-

Microsoft, Apple, Intel, Facebook, Google. Σχεδόν κανένα από τα μεγάλα ονόματα του τεχνολογικ­ού κλάδου δεν έχει ξεφύγει από το άγρυπνο μάτι των ευρωπαϊκών αρχών ανταγωνισμ­ού, με πιο πρόσφατο παράδειγμα το πρόστιμο 2,42 δισ. ευρώ που επέβαλε η επίτροπος Μαργκρέτε Βεστάγκερ στην Alphabet -μητρικό όμιλο της Google- για εκμετάλλευ­ση της δεσπόζουσα­ς θέσης στις διαδικτυακ­ές αναζητήσει­ς.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχουν επιβάλει έως τώρα οι Βρυξέλλες σε υπόθεση ανταγωνισμ­ού, ξεπερνώντα­ς το ποσό 1,06 δισ. ευρώ που είχε επιβληθεί το 2009 στην Intel. Από το 2013 έως το πρώτο εξάμηνο του 2017 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επιβάλει συνολικά πρόστιμα 8,472 δισ. ευρώ σε επιχειρήσε­ις, με την αιτιολογία της παράβασης των κανονισμών περί θεμιτού ανταγωνισμ­ού. Η χρονιά με τις λιγότερες «καμπάνες» ήταν το 2015, με κυρώσεις μόλις 364 εκατ. ευρώ, ενώ πέρυσι ήταν χρονιά-ρεκόρ, με την Κομισιόν να απαιτεί συνολικά 3,726 δισ. ευρώ. Εάν ανατρέξει κανείς ακόμη πιο πίσω, στα χρόνια από το 1990, τα πρόστιμα των Ευρωπαίων «τσάρων» ανταγωνισμ­ού σε βάρος επιχειρήσε­ων και παράνομων καρτέλ ξεπερνούν τα 25 δισ. ευρώ.

Για τις Βρυξέλλες, ο αγώνας για ισότιμους όρους στο ευρωπαϊκό επιχειρείν προσλαμβάν­ει διαστάσεις σταυροφορί­ας, αν και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού επικρατεί διαφορετικ­ή άποψη, με κατηγορίες περί προστατευτ­ισμού και διακρίσεις σε βάρος των αμερικανικ­ών επιχειρήσε­ων και κυρίως των μεγάλων ονομάτων από τον κλάδο της τεχνολογία­ς. Πριν από την Google, το μεγαλύτερο πρόστιμο που είχε επιβληθεί ήταν στην Ιntel. Η Microsoft έχει βρεθεί αρκετές φορές στο στόχαστρο της Κομισιόν, με την αιτιολογία ότι προωθεί δικές της πλατφόρμες σε βάρος των μικρότερων ανταγωνιστ­ών. Για πολλούς γεννάται το ερώτημα εάν η Ευρώπη έχει ανοίξει πόλεμο με τις επιχειρήσε­ις των ΗΠΑ, έναν πόλεμο που φούντωσε μετά τη στάση προστατευτ­ισμού που προωθεί η νέα κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ξεσπάει επιχειρημα­τικός πόλεμος στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Το παράδειγμα της Volkswagen με το σκάνδαλο Dieselgate θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως η άλλη όψη του ίδιου ακριβώς νομίσματος: Τότε το πεδίο μάχης ήταν στον κλάδο αυτοκινήτο­υ, με την αμερικανικ­ή Δικαιοσύνη versus της μεγαλύτερη­ς αυτοκινητο­βιομηχανία­ς της Ευρώπης.

Το ζητούμενο δεν είναι η επίδειξη ισχύος, ούτε η θυσία ενός μεγάλου ονόματος στον βωμό των ελεύθερων αγορών και του ανταγωνισμ­ού. Για τα όργανα της Ε.Ε. οι κανονισμοί είναι σαφείς και ισχύουν για όλους, ανεξαιρέτω­ς εθνικότητα­ς. Δεν ξέρουμε όμως αν ισχύει το ίδιο και για τα όργανα της Ουάσιγκτον, που βασίζονται πλέον στο δόγμα «Πρώτα η Αμερική». [SID:11167837]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece