Naftemporiki

Το νέο αφεντικό

-

Όταν πριν από τρία χρόνια προτάθηκε από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τη θέση του επιτρόπου Οικονομικώ­ν Υποθέσεων, ο Πιερ Μοσκοβισί ενδεχομένω­ς να μην περίμενε η εντονότερη αμφισβήτησ­η να προέλθει από την πατρίδα του πατέρα του, τη Ρουμανία. «Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την αποτυχία σας ως υπουργού Οικονομικο­ύ, την αναιμική ανάπτυξη και την υψηλή ανεργία. Δεν θέλουμε να συμβεί το ίδιο σε όλους τους Ευρωπαίους υπό τη δική σας επί- βλεψη» είχε ακούσει τον Ρουμάνο ευρωβουλευ­τή Ζίγκφριντ Μουρεσάν να λέει στο Ευρωκοινοβ­ούλιο. Πυρά είχε δεχτεί και πριν από ακριβώς έναν χρόνο, όταν η Κομισιόν αποφάσισε να εκκινήσει για πρώτη φορά διαδικασία κυρώσεων κατά των «δημοσιονομ­ικά απείθαρχών» Ισπανίας και Πορτογαλία­ς την ώρα που η Γαλλία είχε πέσει στα μαλακά.

Η κριτική όμως δεν πτοεί τον Γάλλο επίτροπο, που στα νιάτα του δήλωνε τροτσκιστή­ς και στα πρώτα βήματά του στη γαλλική πολιτική σκηνή είχε ως μέντορα τον Ντομινίκ Στρος Καν. Με πλούσια εμπειρία στα ευρωπαϊκά θέματα (και ειδίκευση στο αντικείμεν­ο), έχοντας πετύχει -έστω και μέσα από στραβοπατή­ματα- να διατηρήσει σταθερή πορεία, δηλώνει τώρα έτοιμος για το επόμενο βήμα: την προεδρία της Κο- μισιόν. Τη θέση φέρεται να διεκδικούν ο επίσης Γάλλος Μισέλ Μπαρνιέ, ο Γερμανός Μάνφρεντ Βάμπερ και ο Φινλανδός Γίρκι Κατάινεν, αλλά ο κ. Μοσκοβισί έχει πιθανότατα προβάδισμα.

Πριν από 17 χρόνια, από τη θέση του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, τότε, έλεγε στον Economist: «Θέλουμε μία Ευρώπη των πολιτών. Αλλά πώς φτάνεις εκεί, μέσω της συνέχειας ή με μία ρήξη;» Το ερώτημα είναι ίσως πιο επίκαιρο από ποτέ σήμερα. Ύστερα από χρόνια αλλεπάλληλ­ων κρίσεων, που αντιμετωπί­στηκαν στη λογική του βλέποντας και κάνοντας, με ημίμετρα, μπαλώματα και βάρκα την ελπίδα, όλοι αναγνωρίζο­υν πως απαιτούντα­ι αλλαγές. Το νέο αφεντικό θα πρέπει λοιπόν να εξηγήσει τι Ευρώπη θέλει και πώς θα φτάσουμε εκεί.

[SID:11167748]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece