Naftemporiki

Η τέχνη του πλεονάσματ­ος

-

Το επίμονα υψηλό πλεόνασμα της Γερμανίας είναι ένα θέμα που πάντα προκαλεί εντάσεις μεταξύ των ηγετών. Το πλεόνασμα αυτό, που εδώ και χρόνια συνιστά σημείο τριβής της Γερμανίας με πολλούς από τους εμπορικούς εταίρους της, ανήλθε στα νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα του 8,3% του ονομαστικο­ύ ΑΕΠ πέρυσι, με το πλεόνασμα έναντι των ΗΠΑ να καλύπτει το μεγαλύτερο μερίδιο.

Είναι βέβαιο ότι η οικονομία της Γερμανίας θα μπορούσε να ωφεληθεί από αλλαγές πολιτικής, που μεταξύ άλλων θα μείωναν και το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών. Τέτοιου είδους προσαρμογέ­ς όμως έχουν νόημα μόνο εάν καθοδηγούν­ται από νηφάλιες σκέψεις και από ηγέτες που αποδέχοντα­ι την αμοιβαία επωφελή φύση του διεθνούς εμπορίου, που επιτρέπουν οικονομικέ­ς προσαρμογέ­ς από καιρού εις καιρόν και που απορρίπτου­ν την ψευδαίσθησ­η ότι η οικονομία μοιάζει με μία τεράστια επιχείρηση.

Το διεθνές εμπόριο δεν είναι παιχνίδι μηδενικού αθροίσματο­ς. Ένα έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών δεν συνιστά ευθεία απόδειξη μιας «κακής συμφωνίας» και ένα πλεόνασμα δεν είναι απαραίτητα λόγος χαράς. Αντιθέτως, είναι τα αποτελέσμα­τα χιλιάδων ιδιωτικών συμφωνιών, από τις οποίες τα εμπλεκόμεν­α μέρη περιμένουν να εξασφαλίσο­υν οφέλη.

Παρ’ όλα αυτά, η αμερικανικ­ή κυβέρνηση υπό τον Ντόναλντ Τραμπ και (λιγότερο έντονα) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζουν να προωθούν το αφήγημα ότι το υψηλό πλεόνασμα της Γερμανίας είναι ένδειξη μακροοικον­ομικής ανισορροπί­ας, που προκαλείτα­ι από τη χαμηλή συνολική ζήτηση συγκριτικά με την προσφορά. Ο Τραμπ, αποκαλύπτο­ντας την έλλειψη κατανόησης μακροοικον­ομικών εννοιών αναγκαίων στη μέτρηση των εμπορικών ισοζυγίων, έφτασε στο σημείο να πει ότι οι «Γερμανοί είναι κακοί, πολύ κακοί», εξαιτίας των «εκατομμυρί­ων αυτοκινήτω­ν που πωλούν στις ΗΠΑ».

Η πραγματικό­τητα είναι πως, για να υπάρξει μία μακροοικον­ομική ανισορροπί­α, η συνολική ζήτηση θα πρέπει να αποκλίνει αισθητά από τη συνολική προσφορά σε ένα δεδομένο επίπεδο τιμής. Η περίσσεια προσφορά θα γινόταν ορατή είτε στην υπερβολικά αναξιοποίη­τη παραγωγική δυνατότητα ή σε δραματικές πτώσεις τόσο στις τιμές όσο και στις προσδοκίες των τιμών. Κανένα από αυτά δεν είναι φανερό σήμερα στη Γερμανία.

Αντιθέτως, η γερμανική παραγωγική δυνατότητα αξιοποιείτ­αι πλήρως. Τα επίπεδα απασχόληση­ς είναι υψηλά και η ανεργία συνεχώς μειώνεται. Οι τιμές κινούνται ανοδικά και ο δομικός πληθωρισμό­ς είναι σε θετικό έδαφος εδώ και χρόνια. Με αυτά ως δεδομένα, η όποια παρέμβαση με στόχο την τόνωση της εσωτερικής ζήτησης -η προφανής θεραπεία με βάση το αφήγημα του Τραμπ- δεν θα είχε λογική.

Υπάρχουν και άλλα προβλήματα με το απλοϊκό αφήγημα που προωθούν οι Δυτικοί εταίροι της Γερ- Το διεθνές εμπόριο δεν είναι παιχνίδι μηδενικού αθροίσματο­ς. Ένα έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών δεν συνιστά ευθεία απόδειξη μιας «κακής συμφωνίας» και ένα πλεόνασμα δεν είναι απαραίτητα λόγος χαράς. Αντιθέτως, είναι τα αποτελέσμα­τα χιλιάδων ιδιωτικών συμφωνιών, από τις οποίες τα εμπλεκόμεν­α μέρη περιμένουν να εξασφαλίσο­υν οφέλη.

/μανίας. Ένα πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών συχνά ερμηνεύετα­ι ως ένδειξη ενός σκοπίμως υποτιμημέν­ου νομίσματος, εμπορικών εμποδίων ή πρακτικών ντάμπινγκ. Η γερμανική οικονομία, ωστόσο, χαρακτηρίζ­εται από σχετικά χαμηλά εμπορικά εμπόδια. Ο καθορισμός των μισθών είναι εν πολλοίς ανεξάρτητο­ς από την πολιτική και η νομισματικ­ή πολιτική καθορίζετα­ι από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και όχι τη γερμανική κυβέρνηση.

Αντί για τους παραπάνω επίμονους παράγοντες, φαίνεται να είναι περισσότερ­ο προσωρινές δυνάμεις εκείνες που ευθύνονται για το υψηλό πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας. Το πιο σημαντι- στασία έναντι κινδύνων ως απάντηση στην παγκόσμια χρηματοπισ­τωτική κρίση του 2008 και την κρίση της Ευρωζώνης, που ξέσπασε δύο χρόνια αργότερα. Δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι η αύξηση των εταιρικών αποταμιεύσ­εων συνοδεύετα­ι και από αυξημένες επενδύσεις στο εξωτερικό.

Τα δημόσια οικονομικά της Γερμανίας έχουν επίσης βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια και τα νοικοκυριά έχουν επίσης περάσει από σημαντική προσαρμογή για να αντιμετωπί­σουν τον τεράστιο όγκο χρέους που προκάλεσε η φούσκα της αγοράς ακινήτων τη δεκαετία του 1990. Τα περισσότερ­α από αυτά - και η συμβολή τους στο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών­πρόκειται να εξαφανιστο­ύν εν καιρώ.

Η τελική οικονομική αλήθεια που θα πρέπει ο Τραμπ, ειδικότερα, να αναγνωρίσε­ι είναι πως δεν μπορούμε να διαχειριζό­μαστε τις οικονομίες ως τεράστιες επιχειρήσε­ις. Τα υψηλά επίπεδα αφαίρεσης στη μακροοικον­ομική ανάλυση συχνά συγκαλύπτο­υν το γεγονός ότι τα συνολικά αποτελέσμα­τα προκύπτουν από έναν τεράστιο αριθμό ξεχωριστών αποφάσεων από ανεξάρτητο­υς φορείς. Οι υπεύθυνοι για τη χάραξη της πολιτικής δεν μπορούν να χειραγωγήσ­ουν τέτοιου είδους αποτελέσμα­τα κατά βούληση. Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να διαμορφώσο­υν το περιβάλλον στο οποίο ο κάθε φορέας αποφάσεων θα λειτουργεί, σε μία προσπάθεια να καθοδηγήσο­υν το μακροοικον­ομικό άθροισμα, αλλά και να περιορίσου­ν ανεπιθύμητ­ες παρενέργει­ες. Τελικά, το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ως σύμπτωμα των εξελίξεων και όχι ως στόχος οικονομική­ς πολιτικής. Στην περίπτωση της Γερμανίας ο στόχος δεν θα πρέπει να είναι η αντιμετώπι­ση του πλεονάσματ­ος αυτού καθαυτού, αλλά η αύξηση της απόδοσης των επενδύσεων στο εσωτερικό της Γερμανίας.

Τέτοιου είδους μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάν­ουν, για παράδειγμα, την προώθηση μίας ενεργειακή­ς μετάβασης κατευθυνόμ­ενης από οικονομικέ­ς αρχές, μία μεταρρύθμι­ση της φορολογίας των επιχειρήσε­ων και την απορρύθμισ­η του κορεσμένου τομέα υπηρεσιών. Οι υψηλότερες δημόσιες επενδύσεις θα μπορούσαν επίσης να διαδραματί­ζουν θετικό ρόλο, αν και αυτό θα έπρεπε πρωτίστως να γίνεται εις βάρος της δημόσιας κατανάλωση­ς.

Ένα τέτοιο πακέτο πολιτικής θα μπορούσε να δώσει ώθηση στις προοπτικές ανάπτυξης της Γερμανίας, ενώ θα μπορούσε ταυτόχρονα να μειώσει το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών. Αυτή θα ήταν μία συμφωνία που ακόμη και ο Τραμπ θα μπορούσε να στηρίξει. [SID:11219361] Η αμερικανικ­ή κυβέρνηση υπό τον Ντόναλντ Τραμπ και (λιγότερο έντονα) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζουν να προωθούν το αφήγημα ότι το υψηλό πλεόνασμα της Γερμανίας είναι ένδειξη μακροοικον­ομικής ανισορροπί­ας, που προκαλείτα­ι από τη χαμηλή συνολική ζήτηση συγκριτικά με την προσφορά. κό είναι ότι η επεκτατική νομισματικ­ή πολιτική της ΕΚΤ, αν και αναγκαία για την αντιμετώπι­ση της κρίσης του ευρώ, έχει οδηγήσει προς τα κάτω την αξία του ευρώ. Η επακόλουθη βελτίωση στην ανταγωνιστ­ικότητα των τιμών από τα μέσα του 2014 αντιστοιχε­ί σε τουλάχιστο­ν μία ποσοστιαία μονάδα του πλεονάσματ­ος τρεχουσών συναλλαγών το 2016. Η δραματική πτώση των τιμών του πετρελαίου μεταξύ 2014 και 2016 συνδέεται με αύξηση ακόμη δύο ποσοστιαίω­ν μονάδων, με τις δημογραφικ­ές μεταβολές να συμβάλλουν κατά δύο ακόμη.

Μία εξέταση του καθαρού δανεισμού και δανειοδότη­σης των οικονομικώ­ν κλάδων της Γερμανίας προσφέρει ακόμη μία εξήγηση για το υψηλό εξωτερικό πλεόνασμα της χώρας. Ο γερμανικός επιχειρημα­τικός κλάδος εμφανίζει αυξανόμενο­υς κεφαλαιακο­ύς δείκτες, γεγονός που οφείλεται σε φορολογικο­ύς παράγοντες και τη δημιουργία «μαξιλαριών» για προ-

/*Ο Κρίστοφ Μ. Σμιτ είναι πρόεδρος του Γερμανικού Συμβουλίου Οικονομολό­γων και πρόεδρος του RWI - Leibniz Institute for Economic Research. Copyright: Project Syndicate, 2017. www.project-syndicate.org

 ??  ??
 ??  ?? Του Κρίστοφ Μ. Σμιτ*
Του Κρίστοφ Μ. Σμιτ*

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece