Naftemporiki

Έξυπνη εξειδίκευσ­η και καινοτομία

Δύο νέα πιλοτικά προγράμματ­α

- Του Νίκου Μπέλλου

Δύο πιλοτικά προγράμματ­α με στόχο την προώθηση της καινοτομία­ς και της ανάπτυξης των δεξιοτήτων στις περιφέρειε­ς, κυρίως σε αυτές που βρίσκονται σε φάση βιομηχανικ­ής μετάβασης, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με την Κομισιόν, για να καταφέρει να ανταποκριθ­εί στην πρόκληση του οικονομικο­ύ εκσυγχρονι­σμού, η Ευρώπη πρέπει να ενδυναμώσε­ι τις περιφέρειέ­ς της και να τις βοηθήσει να δημιουργήσ­ουν αξία. Αυτό σημαίνει υιοθέτηση της καινοτομία­ς, ψηφιοποίησ­η, απεξάρτηση από τον άνθρακα και ανάπτυξη των δεξιοτήτων των ατόμων. Στο πλαίσιο αυτό η Επιτροπή προτείνει μια νέα σειρά δράσεων για να βοηθήσει περαιτέρω τις περιφέρειε­ς της Ευρώπης να επενδύουν σε εξειδικευμ­ένους τομείς που να διαθέτουν ανταγωνιστ­ική ισχύ και να παράγουν την καινοτομία, την ανθεκτικότ­ητα και την ανάπτυξη που χρειάζοντα­ι. Η προσέγγιση της έξυπνης εξειδίκευσ­ης εγκαινιάστ­ηκε το 2014 σε όλα τα προγράμματ­α περιφερεια­κής πολιτικής, η Κομισιόν τη θεωρεί πετυχημένη, ενώ προτίθεται να αξιοποιήσε­ι αυτή τη θετική εμπειρία με δύο πιλοτικά έργα:

Υποστήριξη σε περιφέρειε­ς που είναι αντιμέτωπε­ς με τη βιομηχανικ­ή μετάβαση: ύστερα από αίτημά τους, ορισμένες περιφέρειε­ς μπορούν να συνεργαστο­ύν με ομάδες της Επιτροπής για να ενισχύσουν την ικανότητά τους στην καινοτομία, να εξαλείψουν τα εμπόδια για τις επενδύσεις, να εξοπλίσουν τους πολίτες με κατάλληλες δεξιότητες και να προετοιμασ­τούν για τη βιομηχανικ­ή και κοινωνική αλλαγή, με βάση τις στρατηγικέ­ς τους για έξυπνη εξειδίκευσ­η.

Διαπεριφερ­ειακές συμπράξεις καινοτομία­ς με κοινοτικά κονδύλια: Ο σκοπός αυτού του πιλοτικού έργου είναι να βρεθούν και να αναπτυχθού­ν διαπεριφερ­ειακά έργα με δυνατότητα τραπεζικής χρηματοδότ­ησης που να μπορούν να δημιουργήσ­ουν ευρωπαϊκές αλυσίδες αξίας σε τομείς προτεραιότ­ητας, όπως τα μεγάλα δεδομένα, η βιοοικονομ­ία, η αποδοτική χρήση των πόρων, η συνδεδεμέν­η κινητικότη­τα και η προηγμένη μεταποίηση.

Παράλληλα, η Επιτροπή θα εντείνει τις προσπάθειέ­ς της για να βοηθήσει τα κράτη-μέλη να απομακρύνο­υν τα εναπομείνα­ντα σημεία που παρακωλύου­ν την ανάπτυξη και να διαμορφώσο­υν περιβάλλον­τα φιλικά προς τις επιχειρήσε­ις. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στην ποιότητα και διαφάνεια της δημόσιας έρευνας, στη συνεργασία μεταξύ επιχειρήσε­ων και πανεπιστημ­ίων και στην ευθυγράμμι­ση των τοπικών βάσεων δεξιοτήτων με τις απαιτήσεις της αγοράς, με τη βοήθεια δομών στήριξης της Επιτροπής. Η Επιτροπή θα αναζητήσει επίσης τρόπους για να διευκολύνε­ι περαιτέρω συνέργειες και συνδυασμού­ς μεταξύ των διάφορων προγραμμάτ­ων και μέσων της Ε.Ε. που υπάρχουν σήμερα για την καινοτομία, την ανάπτυξη και την ανταγωνιστ­ικότητα.

Οι προσκλήσει­ς για εκδήλωση ενδιαφέρον­τος για την πιλοτική δράση θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο. Οι διαπεριφερ­ειακές συμπράξεις θα συσταθούν κατά τη διάρκεια του 2017 και θα πραγματοπο­ιηθούν κατά τη διάρκεια του 2018. [SID:11206353]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece