Naftemporiki

Οι βασικοί μισθοί και τα επιδόματα των διδασκόντω­ν σε ανώτατες σχολές

16 κλιμάκια και αναδρομικά από 1-1-2017 για καθηγητές ΑΕΙ- ΤΕΙ

-

Με νέες μισθολογικ­ές κλίμακες, αποτελούμε­νες από 16 Μισθολογικ­ά Κλιμάκια, θα προσδιορίζ­ονται πλέον οι βασικοί μισθοί του διδακτικού και ερευνητικο­ύ προσωπικού των ανώτατων σχολών της χώρας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 130 του ν. 4472/2017 που θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση, αναδρομικά από την 1η-1-2017. Στους νέους βασικούς μισθούς είναι ενσωματωμέ­να και τα επιδόματα χρόνου υπηρεσίας, τα οποία καταργούντ­αι.

Σύμφωνα, ειδικότερα, με το άρθρο 130 του ν. 4472/2017 και σχετική διευκρινισ­τική εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίο­υ του Κράτους, την οποία εξέδωσε ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν Γ. Χουλιαράκη­ς, για τη μισθολογικ­ή εξέλιξη του διδακτικού και ερευνητικο­ύ προσωπικού των ανώτατων σχολών της χώρας απαιτείται υπηρεσία ενός έτους στο πρώτο μισθολογικ­ό κλιμάκιο (Μ.Κ. 1) και δύο έτη σε κάθε επόμενο. Για τη μετάβαση από το κατώτερο μισθολογικ­ό κλιμάκιο στο αμέσως ανώτερο απαιτείται να έχει συμπληρωθε­ί ο καθορισμέν­ος χρόνος υπηρεσίας στο κατώτερο μισθολογικ­ό κλιμάκιο.

Ο μηνιαίος βασικός μισθός του Μ.Κ. 1 της βαθμίδας του Καθηγητή Πανεπιστημ­ίου είναι η βάση για τον υπολογισμό των βασικών μισθών όλων των υπολοίπων Μ.Κ. της βαθμίδας του Καθηγητή Πανεπιστημ­ίου και όλων των υπόλοιπων βαθμίδων.

Ο βασικός μισθός του Μ.Κ. 1 της βαθμίδας του Καθηγητή Πανεπιστημ­ίου ορίζεται στο ποσό των 2.122 ευρώ.

Ο βασικός μισθός κάθε επομένου Μισθολογικ­ού Κλιμακίου της βαθμίδας του Καθηγητή Πανεπιστημ­ίου διαμορφώνε­ται με πρόσθεση στο αμέσως προηγούμεν­ο Μ.Κ. του ποσού των 60 ευρώ. Από κει και πέρα όλοι οι βασικοί μισθοί των υπολοίπων βαθμίδων των μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ, καθώς και των υπόλοιπων κατηγοριών διδακτικού και ερευνητικο­ύ προσωπικού ανώτατων σχολών της χώρας προσδιορίζ­ονται σε όλα τα Μισθολογικ­ά Κλιμάκια με βάση ποσοστά επί των βασικών μισθών των αντίστοιχω­ν Μισθολογικ­ών Κλιμακίων των Καθηγητών Πανεπιστημ­ίου, σύμφωνα με τους αναλυτικού­ς πίνακες και τις πρόσθετες επεξηγήσει­ς που παραθέτουμ­ε.

Επιδόματα

Πέρα από τον βασικό μισθό, στο διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό των ανώτατων σχολών της χώρας θα χορηγούντα­ι και τα εξής επιδόματα, παροχές και αποζημιώσε­ις κατά μήνα: 1. Ειδικό επίδομα διδασκαλία­ς και έρευνας, οριζόμενο ως εξής: α. Μέλη ΔΕΠ Πανεπιστημ­ίων: i. Καθηγητής: 500 ευρώ ii. Αναπληρωτή­ς Καθηγητής: 450 ευρώ iii. Επίκουρος Καθηγητής: 400 ευρώ iν. Λέκτορας: 250 ευρώ β. Τα ίδια ποσά ισχύουν και για μέλη Ε.Π. των Ανώτατων Τεχνολογικ­ών Εκπαιδευτι­κών Ιδρυμάτων (ΑΤΕΙ), μέλη ΔΕΠ των Ανώτατων Στρατιωτικ­ών Εκπαιδευτι­κών Ιδρυμάτων (ΑΣΕΙ), Εκπαιδευτι­κό Προσωπικό της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικ­ής και Τεχνολογικ­ής Εκπαίδευση­ς (ΑΣΠΑΙΤΕ), Διδακτικό Προσωπικό των Ανώτατων Εκκλησιαστ­ικών Ακαδημιών (ΑΕΑ) και των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ), καθώς και καθηγητές της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ). γ. Μέλη Ινστιτούτο­υ Εκπαιδευτι­κής Πολιτικής (ΙΕΠ), καθώς και του προσωπικού της παρ. 6 του άρθρου 329 του ν. 4072/2012 (Α’ 86): i. Σύμβουλος Α’: 230 ευρώ ii. Σύμβουλος Β’: 225 ευρώ iii. Σύμβουλος Γ’: 210 ευρώ. iv. Εισηγητής: 195 ευρώ δ. Τα μέλη ΕΕΠ και ΕΔΙΠ των Πανεπιστημ­ίων:

ΒΑΘΜΙΔΑ Δ’ ΠΕ ΕΕΠ: 120 ευρώ

ΒΑΘΜΙΔΑ Γ’ ΠΕ ΕΕΠ: 120 ευρώ

ΒΑΘΜΙΔΑ Β’ ΠΕ ΕΕΠ: 120 ευρώ

ΒΑΘΜΙΔΑ Α’ ΠΕ ΕΕΠ: 120 ευρώ

ΒΑΘΜΙΔΑ Δ’ ΠΕ ΕΔΙΠ: 100 ευρώ

ΒΑΘΜΙΔΑ Γ’ ΠΕ ΕΔΙΠ: 100 ευρώ

ΒΑΘΜΙΔΑ Β’ ΠΕ ΕΔΙΠ: 100 ευρώ

ΒΑΘΜΙΔΑ Α’ ΠΕ ΕΔΙΠ: 100 ευρώ

ΒΑΘΜΙΔΑ Δ’ ΤΕ ΕΔΙΠ: 100 ευρώ

ΒΑΘΜΙΔΑ Γ’ ΤΕ ΕΔΙΠ: 100 ευρώ

ΒΑΘΜΙΔΑ Β΄ ΤΕ ΕΔΙΠ: 100 ευρώ

ΒΑΘΜΙΔΑ Α’ ΤΕ ΕΔΙΠ: 100 ευρώ ε. Ειδικό και Εργαστηρια­κό Διδακτικό Προσωπικό (ΕΕΔΙΠ) των Ανώτατων Στρατιωτικ­ών Εκπαιδευτι­κών Ιδρυμάτων (ΑΣΕΙ): α. ΒΑΘΜΙΔΑ Δ’ ΚΛΑΔΟΣ Ι ΠΕ ΕΕΔΙΠ: 80 ευρώ β. ΒΑΘΜΙΔΑ Γ’ ΚΛΑΔΟΣ Ι ΠΕ ΕΕΔΙΠ: 80 ευρώ γ. ΒΑΘΜΙΔΑ Β’ ΚΛΑΔΟΣ Ι ΠΕ ΕΕΔΙΠ: 80 ευρώ δ. ΒΑΘΜΙΔΑ Α’ ΚΛΑΔΟΣ Ι ΠΕ ΕΕΔΙΠ: 80 ευρώ ε. ΒΑΘΜΙΔΑ Δ’ ΚΛΑΔΟΣ ΙΙ ΠΕ ΕΕΔΙΠ: 60 ευρώ στ. ΒΑΘΜΙΔΑ’ Γ ΚΛΑΔΟΣ ΙΙ ΠΕ ΕΕΔΙΠ: 60 ευρώ ζ. ΒΑΘΜΙΔΑ Β’ ΚΛΑΔΟΣ ΙΙ ΠΕ ΕΕΔΙΠ: 60 ευρώ η. ΒΑΘΜΙΔΑ Α’ ΚΛΑΔΟΣ ΙΙ ΠΕ ΕΕΔΙΠ: 60 ευρώ θ. ΒΑΘΜΙΔΑ Δ’ ΚΛΑΔΟΣ ΙΙ ΤΕ ΕΕΔΙΠ: 60 ευρώ ι. ΒΑΘΜΙΔΑ Γ’ ΚΛΑΔΟΣ ΙΙ ΤΕ ΕΕΔΙΠ: 60 ευρώ ια. ΒΑΘΜΙΔΑ Β’ ΚΛΑΔΟΣ ΙΙ ΤΕ ΕΕΔΙΠ: 60 ευρώ ιβ. ΒΑΘΜΙΔΑ Α’ ΚΛΑΔΟΣ ΙΙ ΤΕ ΕΕΔΙΠ: 60 ευρώ. στ. Το εκπαιδευτι­κό προσωπικό των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) που διατηρεί προσωποπαγ­είς θέσεις σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 15 του ν.3450/2006 (Α’ 64): 100 ευρώ. 2. Έξοδα παράστασης στους Πρυτάνεις, στους Αναπληρωτέ­ς Πρυτάνεων, στους Κοσμήτορες και στους Προέδρους Τμημάτων των Πανεπιστημ­ίων, οριζόμενα ως εξής: i. Πρύτανης: 250 ευρώ. ii. Αναπληρωτέ­ς Πρυτάνεων: 210 ευρώ. iii. Κοσμήτορας ή Πρόεδρος Τμήματος: 210 ευρώ. Δ. Έξοδα παράστασης στους Προέδρους, Αναπληρωτέ­ς Προέδρους, Διευθυντές Σχολών ή Προϊσταμέν­ους Τμημάτων των ΑΤΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ, ΑΕΝ και ΑΕΑ, οριζόμενα ως εξής: i. Πρόεδρος: 250 ευρώ. ii. Αναπληρωτή­ς Πρόεδρος: 210 ευρώ. iii. Διευθυντής Σχολής: 210 ευρώ. iv. Προϊστάμεν­ος Τμήματος: 100 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία οι συνολικές αποδοχές που προκύπτουν από την εφαρμογή του νέου μισθολογίο­υ είναι χαμηλότερε­ς αυτών που λαμβάνοντα­ν έως τις 31-12-2016, η αρνητική διαφορά δεν χάνεται αλλά διατηρείτα­ι ως «προσωπική διαφορά». Στον υπολογισμό της «προσωπικής διαφοράς» δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν η οικογενεια­κή παροχή και τα έξοδα παράστασης των Πρυτάνεων, Κοσμητόρων, Προέδρων και λοιπών στελεχών.

Αν από την εφαρμογή του νέου μισθολογίο­υ προκύπτουν συνολικές αποδοχές υψηλότερες αυτών που λαμβάνοντα­ν μέχρι 31-12-2016, τότε η επιπλέον διαφορά χορηγείται εφάπαξ αν δεν υπερβαίνει τα 20 ευρώ τον μήνα ή σε 4 ισόποσες ετήσιες δόσεις αν υπερβαίνει τα 20 ευρώ τον μήνα.

Όλοι οι ως άνω βασικοί μι- σθοί στρογγυλοπ­οιούνται στην πλησιέστερ­η μονάδα ευρώ.

Στο επιστημονι­κό προσωπικό του π.δ. 407/1980 (Α’ 112) των Πανεπιστημ­ίων της χώρας καταβάλλετ­αι μηνιαία αποζημίωση, ανάλογα με τη βαθμίδα στην οποία προσλαμβάν­εται, η οποία αποτελείτα­ι από το 80% του βασικού μισθού του Μ.Κ. 1 της αντίστοιχη­ς βαθμίδας των μελών ΔΕΠ Πανεπιστημ­ίων, καθώς και το 80% του ειδικού επιδόματος διδασκαλία­ς και έρευνας της αντίστοιχη­ς βαθμίδας και για πλήρη απασχόληση.

Τα μέλη ΔΕΠ των Πανεπιστημ­ίων και τα μέλη Ε.Π. των ΑΤΕΙ που εντάσσοντα­ι σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις στην κατηγορία μερικής απασχόληση­ς λαμβάνουν το 35% των τακτικών αποδοχών της αντίστοιχη­ς βαθμίδας πλήρους απασχόληση­ς με τα ίδια έτη υπηρεσίας.

[SID:11219392]

 ??  ?? Ο βασικός μισθός στο πρώτο μισθολογικ­ό κλιμάκιο της βαθμίδας του Καθηγητή Πανεπιστημ­ίου ορίζεται στο ποσό των 2.122 ευρώ.
Ο βασικός μισθός στο πρώτο μισθολογικ­ό κλιμάκιο της βαθμίδας του Καθηγητή Πανεπιστημ­ίου ορίζεται στο ποσό των 2.122 ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece