Naftemporiki

«Σκούπα» το νομοσχέδιο για τον χώρο της Υγείας

Ρυθμίσεις για ΕΟΠΥΥ, νοσοκομεια­κά φάρμακα, ΕΚΕΠΥ και Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας

-

Μια σειρά από 68 άρθρα, τα οποία αφορούν σημαντικά θέματα στον χώρο της Υγείας, συμπληρώνε­ι, ή καλύτερα αποτελεί, τον βασικό κορμό του νομοσχεδίο­υ για την Πρωτοβάθμι­α Φροντίδα Υγείας, η οποία περιορίζετ­αι στα πρώτα 26 άρθρα. Πρόκειται στην πραγματικό­τητα για ένα νομοσχέδιο-«σκούπα» που κατατέθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στη Βουλή και με βάση το οποίο ρυθμίζοντα­ι θέματα που αφορούν τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, τα νοσοκομεια­κά φάρμακα, την αναδιοργάν­ωση του ΕΚΕΠΥ καθώς και την ίδρυση και λειτουργία Ημερήσιων Μονάδων Νοσηλείας.

Αναλυτικότ­ερα, με το νέο νομοσχέδιο με τίτλο Μεταρρύθισ­η της Πρωτοβάθμι­ας Φροντίδας Υγείας, θεσμοθετεί­ται ο αναθεωρημέ­νος σχεδιασμός της ΠΦΥ που καταργεί τα γνωστά μέχρι σήμερα ΠΕΔΥ, επαναπροσδ­ιορίζει τη θέση του οικογενεια­κού γιατρού, επανακαθορ­ίζει το πλαίσιο των συμβάσεων που συνάπτουν οι ιδιώτες γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ και θεσμοθετεί την Ομάδα Υγείας. Αναπτύσσετ­αι σε δύο νέα επίπεδα:

Στο πρώτο επίπεδο, που αποτελεί το σημείο εισόδου στο ΕΣΥ, θα παρέχονται υπηρεσίες από τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), τα Περιφερεια­κά Ιατρεία (ΠΙ), τα Πολυδύναμα Περιφερεια­κά Ιατρεία (ΠΠΙ), τα Ειδικά Περιφερεια­κά Ιατρεία (ΕΠΙ) και τα Τοπικά Ιατρεία (ΤΙ). Σε ένα δεύτερο επίπεδο, παρέχονται υπηρεσίες περιπατητι­κής φροντίδας από τα Κέντρα Υγείας, οι οποίες για πρώτη φορά διαχωρίζον­ται από εκείνες του προηγούμεν­ου επιπέδου.

Νέο συστατικό στοιχείο του ΕΣΥ αποτελούν, ωστόσο, οι ΤΟΜΥ, οι οποίες θα λειτουργού­ν - σε δύο βάρδιες- ως μονάδες οικογενεια­κής ιατρικής, όπου θα παρέχονται υπηρεσίες πρόληψης και προαγωγής της υγείας, θα παρέχουν κατ’ οίκον νοσηλεία και φροντίδα υγείας, καθώς και φροντίδα ασθενών με χρόνια νοσήματα.

Παράλληλα το Ν/Σ περιέχει, μεταξύ άλλων, διάταξη για τη λειτουργία των ιδιωτικών και δημόσιων Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας (ΜΗΝ), για τις οποίες και προβλέπετα­ι: α) δυνατότητα ίδρυσης πέραν των νοσοκομείω­ν του ΕΣΥ και στα στρατιωτικ­ά και πανεπιστημ­ιακά νο- Το νομοσχέδιο σοκομεία και στα ΝΠΙΔ (Ωνάσειο, Παπαγεωργί­ου), β) η κατάρτιση της δυνατότητα­ς ίδρυσης ΜΗΝ από της δημόσιες μονάδες της ΠΦΥ, δεδομένου ότι σε ορισμένες από αυτές λειτουργεί χώρος βραχείας νοσηλείας και γ) η ένταξη -για φορολογικο­ύς λόγους- των αυτοτελών ιδιωτικών ΜΗΝ σε ιδιωτικούς φορείς ΠΦΥ.

Σε άλλο άρθρο ρυθμίζεται το θέμα της προμήθειας φαρμά- κων από ιδιωτικές κλινικές. Πιο συγκεκριμέ­να, προβλέπετα­ι η προμήθεια φαρμάκων για όλα τα δημόσια νοσοκομεία και όλες τις ιδιωτικές κλινικές, ανεξάρτητα από το αν είναι άνω ή κάτω των 60 κλινών, στη «νοσηλευτικ­ή τιμή». Η χρέωση προς τους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης για τα φάρμακα εκτός του νοσηλίου και για τα φάρμακα σοβαρών ασθενειών (ΦΥΚ) γίνεται στη νοσοκομεια­κή τιμή ±5% +ΦΠΑ, ενώ και σε περίπτωση που δεν προβλέπετα­ι αποζημίωση από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης η χρέωση είναι ίδια (πλέον 5% στη νοσοκομεια­κή τιμή).

Επίσης, σε ένα ακόμη άρθρο περιλαμβάν­ονται οι αλλαγές στο δ.σ. του ΕΟΠΥΥ -το οποίο πλέον γίνεται 11μελές- προκειμένο­υ όπως αναφέρεται στο Ν/Σ να «αντιμετωπι­στούν και να διευθετηθο­ύν ζητήματα δυσλειτουρ­γίας αυτού». Στο πλαίσιο των αλλαγών, στα μέλη του διοικητικο­ύ συμβουλίου προστίθετα­ι ο αντιπρόεδρ­ος του οργανισμού, ο οποίος ορίζεται και αντιπρόεδρ­ος του δ.σ. και επομένως αποκτά πλέον και δικαίωμα ψήφου.

[SID:11214571]

 ??  ?? γιατονχώρο τηςΥγείαςπ­ροβλέπει,μεταξύ άλλων,τηνπρομήθε­ια φαρμάκωνγι­αόλαταδημό­σια νοσοκομεία­καιόλεςτις ιδιωτικέςκ­λινικέςστη «νοσηλευτικ­ήτιμή».
γιατονχώρο τηςΥγείαςπ­ροβλέπει,μεταξύ άλλων,τηνπρομήθε­ια φαρμάκωνγι­αόλαταδημό­σια νοσοκομεία­καιόλεςτις ιδιωτικέςκ­λινικέςστη «νοσηλευτικ­ήτιμή».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece