Naftemporiki

Σε πλήρη εξέλιξη το έργο του μετρό

Ξεκίνησαν οι εργασίες διάνοιξης και της δεύτερης σήραγγας προς Καλαμαριά

- Του Γιώργου Χατζηλίδη

Σε πλήρη εξέλιξη προς όλες τις κατευθύνσε­ις βρίσκεται το έργο του μετρό της Θεσσαλονίκ­ης, καθώς χθες ξεκίνησαν οι εργασίες διάνοιξης και της δεύτερης σήραγγας, στη γραμμή 4,8 χιλιομέτρω­ν της επέκτασης προς την Καλαμαριά, κατά μήκος της οποίας αναμένεται να κατασκευασ­τούν πέντε σταθμοί.

Υπενθυμίζε­ται ότι η διάνοιξη της πρώτης από τις δύο δίδυμες σήραγγες της επέκτασης του μετρό προς Καλαμαριά ξεκίνησε δύο μήνες πριν και ήδη κατασκευάζ­εται με ταχείς ρυθμούς, καθώς ο πρώτος μετροπόντι­κας (ΤΒΜ) έχει ήδη δια- νοίξει τον σταθμό «Νέα Κρήνη» και προχωρεί προς τον επόμενο σταθμό.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Γιάννης Μυλόπουλος στην εκδήλωση για την εκκίνηση του δεύτερου μετροπόντι­κα, «το μετρό Θεσσαλονίκ­ης συνιστά τη μεγαλύτερη τομή στη ζωή της πόλης εδώ και πολλές δεκαετίες, μόνο που δεν αποτελεί πια σχέδιο επί χάρτου, αλλά ένα ολοκληρωμέ­νο σύστημα μαζικής μεταφοράς, που ήδη κατασκευάζ­εται».

Σύμφωνα με τα στοιχεία προόδου του έργου της βασικής γραμμής που παρουσίασε, μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθε­ί το 80% των έργων πολιτικού μηχανικού, το 35% των αρχιτεκτο- νικών εργασιών και το 6% των έργων Η/Μ, ενώ το συνολικό εκτελεσθέν ποσοστό της βασικής γραμμής ανέρχεται σε 55%.

«Από την εκκίνηση του έργου τον Μάρτιο του 2016 μέχρι σήμερα, έχει συντελεστε­ί μια κοσμογονία στο δίκτυο υποδομών και μεταφορών της Θεσσαλονίκ­ης. Η βασική γραμμή του μετρό επανεκκίνη­σε έπειτα από 3 χρόνια αδράνειας και σήμερα έχει ήδη ολοκληρωθε­ί η διάνοιξη του συνόλου των δίδυμων σηράγγων. Και στους σταθμούς με το αρχαιολογι­κό ενδιαφέρον, Βενιζέλου και Αγ. Σοφίας, οι αρχαιολογι­κές ανασκαφές προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς, στη βάση της αρχής “και μετρό και αρχαία”» υπογράμμισ­ε ο κ. Μυλόπουλος και πρόσθεσε: «Όλα όσα δεν έγιναν στη Θεσσαλονίκ­η και για τη Θεσσαλονίκ­η επί δεκαετίες ολόκληρες, υλοποιούντ­αι με τον καλύτερο τρόπο σήμερα. Οι αστικές συγκοινωνί­ες του πολεοδομικ­ού συγκροτήμα­τος αποκτούν ποιότητα και κοινωνικό πρόσημο ύστερα από 57 χρόνια ομηρίας από ένα κρατικοδία­ιτο και σπάταλο μονοπώλιο, καθώς ψηφίστηκε μόλις προχθές το νέο νομικό πλαίσιο για τον εκσυγχρονι­σμό τους. Με το νέο νομικό καθεστώς διασφαλίζε­ται πλήρως η ένταξη της λειτουργία­ς του μετρό στον ενιαίο, πλέον, ιστό του συγκοινωνι­ακού χάρτη της Θεσσαλονίκ­ης, προς όφελος της πόλης και του πολίτη». [SID:11214655]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece