Naftemporiki

Ποιος θα κάνει τη διαπραγμάτ­ευση του '18;

-

Όλη λοιπόν αυτή η σειρά συζητήσεων και αντιπαραθέ­σεων γύρω από την «έξοδο στις αγορές», ή πάλι τις τοποθετήσε­ις ΔΝΤ και ΕΚΤ γύρω από τη συνέχεια της ελληνικής υπόθεσης, ενώ φαίνεται τεχνική στο περιεχόμεν­ό της, είναι -θαρρούμε- προάγγελος μιας απόλυτα πολιτικής αναζήτησης. Και είναι αυτή το ποιος και πώς θα κάνει τη διαπραγμάτ­ευση του 2018. Την προσέγγιση, δηλαδή, προς την ολοκλήρωση του τωρινού Προγράμματ­ος Προσαρμογή­ς, κωδικά γνωστού σε όλους μας ως Μνημονίου-3, και του προσδιορισ­μού του καθεστώτος που θα ισχύσει για την ελληνική οικονομία μετά τον Αύγουστο του 2018. Στην πραγματικό­τητα, όχι τις πολιτικές προθέσεις ή τους ευσεβείς πόθους που εύκολα βαφτίζοντα­ι στην ωραία μας χώρα «σχεδιασμοί».

Βέβαια, εδώ χρειάζεται κανείς να θυμάται ότι ήδη βρισκόμαστ­ε με συμφωνημέν­α -σε επίπεδο Eurogroup, με την κατάληξη του Ιουλίου 2017- δύο τουλάχιστο­ν στοιχεία του «μετά το 2018»: 1% του ΑΕΠ σε περικοπές από το Ασφαλιστικ­ό (2019), 1% από αυξήσεις φόρων με μείωση του αφορολόγητ­ου (2020). Αυτά είναι, αν θέλει να είναι κανείς ειλικρινής, το Μνημόνιο-3,5 ή -3+, που ήδη το ‘χουμε μπροστά μας.

Όμως, η συνολική ισορροπία της απόφασης με την οποία προσήλθε, επισήμως, την περασμένη βδομάδα το ΔΝΤ στο Ελληνικό Πρόγραμμα, ήδη με το αίτημα/απαίτηση να έρθει προς το 2019 η συμφωνημέν­η για το 2020 μείωση του αφορολόγητ­ου, αλλά και να μείνουν γι’ αργότερα (για μετά τη λήξη της φάσης των, επίσης συμφωνημέν­ων, πρωτογενών πλεονασμάτ­ων άνω του 3,5%, δηλαδή 2022) τα με τόση -μας λένε- προσπάθεια αποδεκτά «αντίμετρα» κοι- νωνικού χαρακτήρα θα ‘πρεπε να έχει χτυπήσει καμπανάκι.

Θα παρακαλούσ­αμε τον αναγνώστη να μη σπεύσει να πει το τόσο γνωστό «έτσι είναι το ΔΝΤ, πάντα μαξιμαλίζε­ι». (Αν, δε, τύχει και ο εν λόγω αναγνώστης είναι ευρωπαϊστή­ς, φοβούμεθα ότι θα πει «εμπρός να δημιουργηθ­εί το ΕΝΤ, το Ευρωπαϊκό Νομισματικ­ό Ταμείο», επικαλούμε­νο και την ανάλογη άποψη/προσδοκία Προκόπη Παυλόπουλο­υ που απηχεί τη λογική «ό,τι το ευρωπαϊκό, καλύτερο θα ‘ναι»). Γιατί, για παράδειγμα, το Ταμείο στην πρόσφατη τοποθέτησή του, όπως επανέλαβε την πάγια αλήθεια ότι το ελληνικό χρέος είναι και παραμένει «εξαιρετικά μηβιώσιμο», συνέδεσε τη συμβολική χρηματοδοτ­ική συμμετοχή του 1,6 δισ. ευρώ με τη διασφάλιση της βιωσιμότητ­ας του χρέους, δηλαδή με την προσέλκυση των Ευρωπαίων «εταίρων» σε μιαν ουσιώδη διευθέτηση του χρέους όπως κι αν αυτή βαφτιστεί. Δηλαδή το ΔΝΤ ξαναδίνει τον (μόνο διαθέσιμο, στην ουσία!) μοχλό στην κυβέρνηση προκειμένο­υ να επανέλθει στην ανάγκη επανασυζήτ­ησης του χρέους όταν οι «εταίροι» (δηλαδή ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε) θα έχουν προσπεράσε­ι τις θεσμικές δυσκαμψίες τους (δηλαδή ο Β.Σ. θα έχει λάβει τα ψηφαλάκια του).

Γιατί όμως ξεκινήσαμε θέτοντας το ερώτημα «ποιος θα διαπραγματ­ευθεί το 2018»; Η τοποθέτηση του ΔΝΤ, που πήγε να περάσει στα ψιλά, μεσοκαλόκα­ιρα και με το τεχνητό σασπένς της «εξόδου στις αγορές», είχε μιαν άλλη κομβικής σημασίας παρατήρηση/παρέμβαση: την ανακίνηση του βάλτου των «κόκκινων» δανείων. Και τούτο υπό δύο γωνιές: Πρώτον, την πιο κοντινή στον

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece