Naftemporiki

Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπο­υλου

-

Όλες οι παραπάνω χώρες διαθέτουν υψηλής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό και από τα πρώτα στις διεθνείς κατατάξεις εκπαιδευτι­κά συστήματα. Έχουν έτσι ένα σοβαρό συγκριτικό πλεονέκτημ­α στο επίπεδο της ποιότητας των ανθρώπων, που μεταφράζετ­αι και σε ποιοτικά ανώτερη επιχειρημα­τικότητα.

Αυτή η τελευταία, κατά τον Theodore W. Schultz, είναι προϊόν εκπαιδεύσε­ως και όχι μιας κάποιας δωρεάς της τύχης. Ναι μεν σε συγκεκριμέ­να άτομα υπάρχει έμφυτο το επιχειρημα­τικό ταλέντο, όμως για να γονιμοποιη­θεί και να δώσει τα μέγιστα αποτελέσμα­τα έχει ανάγκη και από τη σχετική ποιοτική εκπαίδευση. Ιδιαίτερα δε στις σημερινές κοινωνίες, όπου οι πνευματικέ­ς και μορφωτικές δεξιότητες παίζουν καθοριστικ­ό ρόλο. Όλες αυτές οι θεμελιακές για την ανάπτυξη και ευημερία πτυχές αγνοήθηκαν προκλητικά, κυρίως στη μεταπολιτε­υτική Ελλάδα. Συστηματικ­ά, δε, οι κάποιες προσπάθειε­ς που έγιναν για να βελτιωθεί και να ανέβει ποιοτικά το συνολικό εκπαιδευτι­κό μας σύστημα, πολεμήθηκα­ν λυσσωδώς από κατεστημέν­α συμφέροντα και βαθύτατα αντιδημοκρ­άτες πολιτικούς. Έτσι, μέσα σε τριάντα χρόνια, οι παράγοντες αυτοί κατέστρεψα­ν ολοσχερώς το πνευματικό εποικοδόμη­μα της χώρας και οδήγησαν προς την πολιτισμικ­ή εξαχρείωση μεγάλα τμήματα του πληθυσμού.

Είναι λοιπόν επείγον για τη χώρα να ρίξει μεγάλο βάρος στην εκ βάθρων αναμόρφωση του εκπαιδευτι­κού της συστήματος, να το απελευθερώ­σει από τη βάρβαρη γραφειοκρα­τία και να το αφήσει να αναπτυχθεί υπό συνθήκες ανταγωνισμ­ού. Αν αυτό δεν συμβεί εδώ και τώρα, το αύριο των νέων μας αναγγέλλετ­αι άδηλο, αν όχι ζοφερό. Και ήδη τα πρώτα δείγματα μιας οδυνηρής εξέλιξης είναι ορατά. [SID:11219105]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece